169x70_dicapro  ygia.2  www.iatreion.gr
 
 
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ - 26/10/2007


γράφει ο γιατρός
Αντωνόπουλος Αθανάσιος
ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Αθηνών
MD, FESC, ΕBSC

www.a-antonopoulos.gr


Πώς θεραπεύεται η στεφανιαία νόσος;

Η θεραπεία της στεφανιαίας νόσου εξαρτάται από την βαρύτητα της νόσου. Σε αρκετούς ασθενείς η στεφανιαία νόσος αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής και με φάρμακα. Σε άλλουν με βαρύτερη νόσο μπορεί να χρειαστεί καρδιοχειρουργική επέμβαση ( bypass ). Σε κάθε περίπτωση, όταν εμφανιστεί η στεφανιαία νόσος χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση.


Τι είδους αλλαγές του τρόπου ζωής
μπορούν να βοηθήσουν
τον ασθενή με στεφανιαία νόσο;


Παρά το ότι μεγάλες πρόοδοι έχουν επιτευχθεί στην αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου, η αλλαγή κάποιων συνηθειών παραμένει ο πιό σημαντικός και αποτελεσματικός τρόπος να σταματήσει την πρόοδο της ασθένειας.

Αν γνωρίζεται ότι έχετε στεφανιαία νόσο, η αλλαγή της δίαιτας σε τροφές με λιγότερα λιπαρά, ειδικά σε κεκορεσμένα λίπη, και λιγότερη χοληστερίνη θα σας βοηθήσει να μειώσετε την υπερχοληστεριναιμία η οποία είναι η πρώτη αιτία της αθηροσκλήρυνσης. Πράγματι, η μείωση της χοληστερίνης είναι ακόμα πιό σημαντική μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, ώστε να μειώσετε αρκετά τον κίνδυνο για την εμφάνιση κάποιου νέου καρδιακού επεισοδίου. Τρώγοντας επίσης λιγότερα λιπαρά θα σας βοηθήσει να μειώσετε το σωματικό σας βάρος. Ετσι αν είστε παχύσαρκοι, η απώλεια σωματικού βάρους θα σας βοηθήσει να μειώσετε την χοληστερίνη στο αίμα και επιπλέον είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μειώσετε την αρτηριακή υπέρταση η οποία είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση αθηροσκλήρυνσης και στεφανιαίας νόσου.

Οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο μπορούν επίσης να ωφεληθούν από την προγραμματισμένη άσκηση. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και η ελαφρά φυσική δραστηριότητα συνδέεται με μικρότερη πιθανότητα θανάτων από την στεφανιαία νόσο. Παρ` όλα αυτά οι ασθενείς με βαρειά στεφανιαία νόσο θα πρέπει να περιορίσουν αρκετά την φυσική τους δραστηριότητα. Ετσι, αν έχετε στεφανιαία νόσο, συμβουλευτείτε τον καρδιολόγο σας τί είδους άσκηση είναι καλύτερη για την καταστασή σας.

Το κάπνισμα είναι ένας από τους 3 μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Η αποφυγή του καπνίσματος μειώνει δραματικά τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου καθώς επίσης και για ένα δεύτερο καρδιακό επεισόδιο σε εκείνους τους ασθενείς οι οποίοι ήδη έχουν υποστεί ένα άλλο.


Τί φάρμακα χρησιμοποιούνται
για την θεραπεία
της στεφανιαίας νόσου;


Τα φάρμακα χορηγούνται ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς με στεφανιαία νόσο. Τα συμπτώματα όπως η στηθάγχη συνήθως αντιμετωπίζονται με β-αναστολείς, φάρμακα τα οποία μειώνουν το συνολικό καρδιακό φορτίο, τα νιτρώδη και τους ανταγωνιστές ασβεστίου. Πολλές φορές και για έκτακτες ανάγκες, είναι χρήσιμο το υπογλώσσιο χάπι νιτρογλυκερίνης. Η ασπιρίνη φαίνεται ότι έχει προσφέρει πάρα πολλά στην στεφανιαία νόσο, διότι αντιμετωπίζει επιτυχώς την συσσώρευση των αιμοπεταλίων τα οποία είναι συστατικά του αίματος τα οποία σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο έχουν την τάση να δημιουργούν θρόμβους. Με την ίδια λογική χρησιμοποιείται και η ηπαρίνη. Επίσης οι β-αναστολείς δίνονται για την μείωση των υποτροπών νέων στεφανιαίων επεισοδίων. Για τους ασθενείς οι οποίοι έχουν υπερχοληστεριναιμία η οποία είναι ανθεκτική στην δίαιτα και την μείωση του σωματικού βάρους, μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα τα οποία μειώνουν την χοληστερίνη όπως είναι οι στατίνες. Αλλα φάρμακα τα οποία βοηθούν την καρδιά, ιδίως όταν η λειτουργικότητά της σαν αντλία είναι μειωμένη, είναι η δακτυλίτιδα και οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης.

Συμβουλευτείτε πάντα τον καρδιολόγο σας για τα φάρμακα που παίρνετε, ποιά είναι, και ποιές τυχόν παρενέργειες μπορεί να παρουσιάσουν. Κάποιες πληροφορίες σχετικά με αυτά θα σας βοηθήσουν ώστε να ακολουθείτε πιστά την δοσολογία και τον τρόπο χορήγησης για καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Αντωνόπουλος Αθανάσιος
ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Αθηνών
MD, FESC, ΕBSC

www.a-antonopoulos.gr

 MYALAS
 weather_gif
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 dok.1
 www.fsa.gr