www.iatreion.gr  ygia.2  169x70_dicapro
 
 
ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ - 21/05/2008

γράφει ο ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΤΣΑΝΑΚΤΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
www.dental-blog.gr


Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών


Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών είναι το βούρτσισμα που κρατάει τη στοματική κοιλότητα (δόντια, ούλα, γλώσσα, παρειές) καθαρή χωρίς να τη φθείρει. Δεν θα πρέπει να συγχέουμε το σωστό βούρτσισμα των δοντιών με τις τεχνικές βουρτσίσματος των δοντιών.

Πολλές φορές, ασθενείς μου με ιδιαίτερα καθαρό στόμα με ρωτάνε για το ποιο είναι το σωστό βούρτσισμα και τους απαντώ ότι το σωστό βούρτσισμα είναι αυτό που ήδη κάνουν. Δηλαδή, το σωστό βούρτσισμα θα πρέπει να κρίνεται εκ του αποτελέσματος και η τεχνική βουρτσίσματος θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με τη δομή, τη μορφολογία του στόματος και των δοντιών καθώς επίσης το lifestyle, τις συνήθειες και το πόσο καλά μπορεί να τα καταφέρει ο ασθενής χρησιμοποιώντας την οδοντόβουρτσα.

Βούρτσισμα των δοντιώνΤο σωστό βούρτσισμα πρέπει να καθαρίσει τα δόντια από υπολείμματα τροφών και να αφαιρέσει την οδοντική πλάκα. Γι’ αυτό θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα δόντια έχουν 3 πλευρές που μπορούν να καθαριστούν με την οδοντόβουρτσα.

Την εξωτερική πλευρά ή παρειακή των δοντιών (αυτή προς τα μάγουλα), την μασητική πλευρά των δοντιών, δηλαδή την πλευρά που μασάμε, και την εσωτερική πλευρά των δοντιών (προς τον ουρανίσκο ή τη γλώσσα). Τα σημεία ανάμεσα από τα δόντια θα πρέπει να καθαρίζονται με τη χρήση του οδοντικού νήματος, καθώς το βούρτσισμα δεν αρκεί.

Το σωστό βούρτσισμα πρέπει να καθαρίζει τα ούλα και να απομακρύνει τροφές και μικρόβια μηχανικά. Γι’ αυτό θα πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν ούλα, από την εξωτερική πλευρά και από την εσωτερική πλευρά των δοντιών. Υπάρχουν σημεία μέσα στα ούλα τα οποία θα πρέπει να ξεπλένονται συχνά με στοματικά διαλύματα, καθώς το βούρτσισμα στις περιοχές αυτές δεν αρκεί.

Το σωστό βούρτσισμα θα πρέπει να καθαρίζει και τη γλώσσα, καθώς η γλώσσα έχει πάνω στη ράχη της θύλακες (κάτι σαν αυλάκια) μέσα στα οποία μπορούν πολύ εύκολα να συσσωρευτούν μικρόβια.

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε

1) Δεν πρέπει να βρέχετε την οδοντόβουρτσα ή την οδοντόκρεμα. Είναι λάθος. Στόχος δεν είναι να βάλουμε πλυντήριο στο στόμα κάνοντας μια παχιά σαπουνάδα, αλλά να κολλήσουμε την οδοντόκρεμα πάνω στα δόντια απευθείας, τα οποία με τη σειρά τους θα απορροφήσουν συστατικά από αυτή. Ταυτόχρονα, η οδοντόκρεμα θα βοηθήσει, ως ένα είδος λιπαντικού, ώστε οι τρίχες της οδοντόβουρτσας να μην είναι ικανές να γδάρουν τα δόντια.

2) Δεν πρέπει να βουρτσίζετε τις εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών κάθετα με αυτά! Είναι λάθος. Όπως όταν θέλετε να τρίψετε ένα ξύλο, χωρίς να το καταστρέψετε, θα πρέπει να πάτε με τα «νερά» του και όχι κάθετα σε αυτά, έτσι και τα δόντια έχουν φορά βουρτσίσματος και αυτή είναι από τα ούλα προς τα δόντια και όχι κάθετα. Οι μασητικές περιοχές των δοντιών (οι περιοχές που μασάμε) είναι οι μοναδικές που μπορούν να καθαρίσουν με κάθετη κίνηση. Δονήσεις κάθετες με τα δόντια χρησιμοποιούνται στη bass technique.

3) Μην πιέζετε την οδοντόβουρτσα πολύ πάνω στα δόντια και τα ούλα. Ούτε να χαϊδεύετε με την οδοντόβουρτσα τα ούλα και τα δόντια χωρίς καθόλου πίεση. Στην πρώτη περίπτωση θα μπορέσετε να καθαρίσετε το στόμα σας, αλλά παράλληλα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να φθείρετε τα δόντια σας. Στη δεύτερη περίπτωση, απλά χάνετε το χρόνο σας, καθώς δεν καθαρίζετε τα δόντια και τα ούλα σας. Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να δουλεύει στα δόντια και τα ούλα με ελαφριά πίεση.

4) Μην σταματάτε να βουρτσίζετε αν κάποιο σημείο του ούλου ματώνει. Ό,τι ματώνει να το βουρτσίζετε περισσότερο. Το μάτωμα των ούλων κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος υποδηλώνει πιθανή ουλίτιδα. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας για να μπορέσει να καταπολεμήσει το αίτιο που προκαλεί την ουλίτιδα. Τα υγιή ούλα δεν ματώνουν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.

5) Μην ξεπλένετε δυνατά το στόμα σας. Η οδοντόκρεμα ξεπλένεται πολύ εύκολα με αποτέλεσμα τα δόντια να μην προλαβαίνουν να απορροφήσουν το φθόριο, ιδιαίτερα αν έχετε συνηθίσει να βουρτσίζετε τα δόντια σας για λιγότερο από 2 λεπτά.

Tι πρέπει να κάνετε

1) Βάλτε το βούρτσισμα των δοντιών στην καθημερινότητα σας. Η υγεία των δοντιών είναι απλά μια συνήθεια. Αποκτήστε την και θα γλυτώσετε πολλά έξοδα θεραπείας των δοντιών σας.

2) Βουρτσίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον 2 με 3 λεπτά. Περίπου τόσος είναι ο χρόνος που απαιτείται, ώστε τα δόντια σας να απορροφήσουν τις ουσίες που πρέπει από την οδοντόκρεμα. Χρονομετρήστε τον εαυτό σας.

3) Βουρτσίζετε τα δόντια σας πάντα πριν κοιμηθείτε. Το βράδυ η παραγωγικότητα του σάλιου (το οποίο λειτουργεί ως φυσικό καθαριστικό του στόματος) πέφτει με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία της τερηδονοποίησης των δοντιών.

4) Αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας συχνά. Αν δείτε να αποκλίνουν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας από την κεφαλή πετάξτε την και αγοράστε μια καινούρια, καθώς αυτές οι τρίχες μπορούν να τραυματίσουν τα ούλα σας. Αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας κάθε 3 με 4 μήνες.

5) Χρησιμοποιείστε το οδοντικό νήμα, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να καθαριστούν οι περιοχές ανάμεσα στα δόντια.

6) Χρησιμοποιείστε στοματικά διαλύματα, καθώς βοηθούν αρκετά την υγιεινή των ούλων σας.

7) Επισκεφτείτε τακτικά τον οδοντίατρο σας ακόμα και αν δεν πονάτε. Η πρόληψη θα σας γλυτώσει από επώδυνες εμπειρίες καθώς ο οδοντίατρος σας μπορεί να λύσει μικροπροβλήματα εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα πριν εξελιχθούν σε επίπονα προβλήματα.

Στους ασθενείς μου που δεν έχουν καταλήξει σε κάποια αποτελεσματική τεχνική σωστού βουρτσίσματος προτείνω να δοκιμάσουν μια παραλλαγή της αμερικάνικης τεχνικής.

Στους πιο προχωρημένους συνιστώ ως συμπληρωματική τεχνική απομάκρυνσης πλάκας κάτω από τα ούλα την Βass Τechnique.

Σε μερικούς ασθενείς προτείνω τη χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας.


 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 MYALAS
 topten
 dok.1
 www.fsa.gr