169x70_dicapro  ygia.2  www.iatreion.gr
 
 
ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ - 01/06/2007

Διατροφή και αρτηριοσκλήρωση
Το φαγητό που δεν είναι φρέσκο και έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του σώματος, αντίθετα το πλημμυρίζει με χημικές ουσίες που δεν αφομοιώνονται εύκολα. Αυτός ο τύπος τροφής περιέχει μεγάλες ποσότητες κρυμμένου λίπους και χοληστερίνης κι ένα μέρος τους μεταβάλλεται σε ένα ασβεστώδες μη θρεπτικό προιόν που τα σώματά μας δεν είναι ικανά να χρησιμοποιήσουν.
Οταν τρώμε αυτή την ευτελή τροφή ένα μέρος αυτού του ασβεστώδους προιόντος προσκολλάται στις αρτηρίες μας σε μια ημιμόνιμη κατάσταση.
Αυτά τα λίπη είναι πολύ ανθεκτικά και διαρκή και θυμίζουν ξεραμένη μπογιά και σαπούνι, καθώς και τα σκληρά καμένα κέικ ή εκείνη τη λίγδα που φράζει τα φίλτρα των απορροφητήρων στις κουζίνες.

Αυτές οι ασβεστώδεις ουσίες ονομάζει ο Φορντ λιπαρά απόβλητα και βρίσκονται κυρίως στο ψιλό αλεύρι, στα αλατισμένα ή καπνιστά φαγητά, (λουκάνικο, μπέικον, κορν μπηφ, ζαμπόν, κονσέρβες, τροφές μαγειρεμένες σε μεγάλες θερμοκρασίες.
Ενα μέρος τους αποβάλλεται με τα κόπρανα. Ενα άλλο μέρος τους μπαίνει στο σώμα διαμέσου της εντερικής βλέννης και εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα. Ενα άλλο μέρος φτάνει μέχρι τις αρθρώσεις και σταματούν εκεί. Η συγκέντρωσή τους εκεί θα συμβάλει όμως στην εκφυλιστική διαδικασία που θα εξελιχθεί σε αρθρίτιδα.
Πιο συγκεκριμένα τονίζει ο Ρόμπερτ Σ. Φορντ ότι:
«τα περισσότερα έλαια και λίπη που πωλούνται στα καταστήματα, έχουν εξευγενιστεί με θερμικές και χημικές μεθόδους, ώστε από ένα βαθμό και πέρα δεν αφομοιώνονται εύκολα από το σώμα, παραμένουν στο αίμα, αναμιγνύονται με αυτό, ώστε στις μέρες μας όταν διενεργείται μια αυτοψία βρίσκουμε μεγάλες μάζες κίτρινου ελαίου στις καρδιακές κοιλότητες και στις μεγαλύτερες αρτηρίες αντί για αίμα!»

Η αρτηριοσκλήρωση είναι μια ασθένεια του εσωτερικού χιτώνα των μεγάλων και μεσαίων αρτηριών, που την χαρακτηρίζουν δυο πρωταρχικές βλάβες:
η αθηρωματική πλάκα η οποία αποτελείται από λιποειδή ιζήματα
η πάχυνση των ινών
Πιο συγκεκριμένα η αρτηριοσκλήρωση είναι μια χρόνια εκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει τις μεσαίες και μεγάλες αρτηρίες. Χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό μιας κιτρινωπής πλάκας που ονομάζεται αθήρωμα στον εσωτερικό χιτώνα των αγγείων, την ατροφία του συνδετικού ιστού την αποτιτάνωση (απώλεια ασβεστίου) και νέκρωση.
Η πάθηση δεν μπορεί να εντοπιστεί με ακτινογραφία και ανεντόπιστη προχωρά στην καταστροφή των αγγείων.
Ξεκινά με μια δυσμενή αλλαγή στον ελαστικό ιστό του εσωτερικού χιτώνα των αγγείων, ο οποίος χάνει τη συνοχή του και παραμορφώνεται ελαφρά. Τότε παρατηρούμε κάτω από το ενδοθήλιο μια παθολογική εξάπλωση των μεγάλων συνδετικών κυττάρων (ιστοκύτταρα) στα οποία προσκολάται η αρχική ουσία.
Σ’ αυτό το στάδιο το σώμα έχει ακόμα την ικανότητα να αποβάλλει αυτά τα κατάλοιπα μέσω ενός μηχανισμού που δεν έχει ακόμα εξηγηθεί επαρκώς. Παρόλα αυτά ο μηχανισμός μπορεί να αντιμετωπίσει εμπόδια από διάφορους παράγοντες, οι οποίοι ενεργούν συγχρονισμένα ή χωριστά.
Κατόπιν, σε μια Τρίτη φάση τα λιποειδή εισχωρούν στην πληγή: εμφανίζονται αφρώδη κύτταρα και λιπαρά μυώδη κύτταρα. Η πλάκα λοιπόν αρχίζει να παίρνει τη μορφή μιας σκληρής μάζας λιπαρού ιστού, που δημιουργεί αναταράξεις στη ροή του αίματος και στην οποία διάφορες ουσίες που βρίσκονται μέσα στο αίμα (ιδιαίτερα τα αιμοπετάλια) αρχίζουν να προσκολλώνται.
Βαθμιαία αυξάνεται το μέγεθος της πλάκας. Το αγγείο παραμορφώνεται αισθητά και συστέλλεται αναλογικά η διάμετρός του. Συνήθως η πλάκα σημειώνει απώλεια ασβεστίου και η ατρηρία γίνεται ινώδης. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει έλκη. Το περιεχόμενό της που μοιάζει με λιπαρό πολτό (το αθήρωμα προέρχεται από την ελληνική λέξη αθήρα, που σημαίνει πολτός) διοχετεύεται στο κυκλοφοριακό. Σε ένα περισσότερο εξελιγμένο στάδιο, σχηματίζεται ένας θρόμβος στην οπή του αγγείου, ένας θρόμβος που κυρίως αποτελείται από αιμοπετάλια και ινώδεις ακαθαρσίες. Αυτός ο θρόμβος μπορεί να προκαλέσει όταν αναπτυχθεί πλήρως εμπόδιο στο αγγείο ή να σπάσει και να προκαλέσει αρτηριακή εμβολή ή ακόμα να είναι η αιτία της καταστροφής των ελαστικών και να έχει σαν αποτέλεσμα αρτηριακά ανευρίσματα, πράγμα που είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

κορυφή

 topten
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 dok.1
 weather_gif
 MYALAS