169x70_dicapro  peri.1  www.iatreion.gr
 
 
ΜΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ - 17/11/2007


πρωτείνη HRI


ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΘΗΚΕ η πρωτείνη η οποία παίζει θεμελιώδη ρόλο στο μεταβολισμό του σιδήρου στο αίμα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για μερικές παθολογίες του αίματος κληρονομικού χαρακτήρα, όπως η χρόνια ανιαμία η μεσογειακή αναιμία και η αιμοποιητική πρωτοπορφυρία. Η ανακάλυψη είναι αποτέλεσμα της εργασίας των ερευνητών του MIT (Massachussets Institute of Technology) της Βοστώνης οι οποίοι σε πειράματα με αρουραίους παρατήρησαν πως η πρωτείνη HRI είναι σε θέση να επηρεάσει δύο μηχανισμούς στην διαδικασία της ανακύκλωσης του σιδήρου στον οργανισμό.

Η ανεπάρκεια της πρωτεΐνης HRI μειώνει τα επίπεδα μιας άλλης πρωτεΐνης, της hepsidin. Η hepsidin είναι μια ιδιαίτερη ορμόνη η οποία ρυθμίζει την απορρόφηση και τη διανομή του σιδήρου που απορροφάται απο τις τροφές στο σώμα.

Η πρωτείνη HRI εμφανίζεται στα ερυθρά κύτταρα αλλά και στα μακροφάγα. Τα μακροφάγα κύτταρα παίζουν ρόλο στην μεταφορά του σιδήρου στον οργανισμό. Η μελέτη έδειξε μια «ανορεξία» στα μακροφάγα κύτταρα με την απουσία αυτής της πρωτείνης.
Τα μακροφάγα και τα ουδετερόφιλα κυκλοφορούν στο αίμα και επιβλέπουν τον οργανισμό για ξένα μόρια. Μόλις ανακαλύψουν ξένα αντιγόνα, όπως βακτήρια, τα φαγοκυτταρώνουν και τα καταστρέφουν. Τα μακροφάγα και τα ουδετερόφιλα καταστρέφουν τα ξένα αντιγόνα φτιάχνοντας τοξικά μόρια, όπως ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Αν η παραγωγή αυτών των τοξικών μορίων συνεχιστεί χωρίς έλεγχο, καταστρέφονται εκτός από τα ξένα αντιγόνα και οι γειτονικοί ιστοί. Για παράδειγμα, στα άτομα που πάσχουν από μια αυτοάνοση νόσο που ονομάζεται Κοκκιωμάτωση του Wegener, μακροφάγα και ουδετερόφιλα που υπερλειτουργούν, διεισδύουν στα αιμοφόρα αγγεία και παράγουν μεγάλο αριθμό τοξικών μορίων, καταστρέφοντας έτσι το τοίχωμα των αγγείων. Στην Ρευματοειδή αρθρίτιδα, ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και άλλα τοξικά μόρια παράγονται από τα ενεργοποιημένα μακροφάγα και ουδετερόφιλα που διηθούν στις αρθρώσεις. Τα τοξικά μόρια συνεισφέρουν στην φλεγμονή, που εκφράζεται με θερμότητα και πρήξιμο και συμμετέχουν στην καταστροφή της άρθρωσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη των επιστημόνων του MIT, η πρωτείνη HRI είναι ουσιαστική όσον αφορά τον καθορισμό του μεγέθους των ερυθρών κυττάρων, τον αριθμό τους, και την περιεκτικότητά τους σε αίμα ανά κύτταρο.

Δημοσιεύτηκε στις 25/10/2007 στο “Journal of Clinical Investigation” με το τίτλο Regulation of protein synthesis by the heme-regulated eIF2{alpha} kinase: relevance to anemias. Jane-Jane Chen. (Harvard–Massachusetts Institute of Technology (MIT) Division of Health Sciences and Technology (HST), MIT, Cambridge, MA )

 topten
 weather_gif
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 dok.1