169x70_dicapro  peri.1  www.iatreion.gr
 
 
ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΙΜΠΕΡΟ - 09/02/2008
Τα πλαστικά μπιμπερό

έχει αποδειχθεί ότι περιέχουν μια επικίνδυνη χημική ουσία που λέγεται δισφαινόλη Α, μια συνθετική ορμόνη που μπορεί να προκαλέσει στειρότητα καρκίνο και ορμονικές ανισορροπίες στα παιδιά.


Η δισφαινόλη Α είναι μια συνθετική ορμόνη που έχει αποδειχθεί πλέον ότι όταν θερμαίνεται εκλύεται θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Πρόκειται για υλικό ευρέας χρήσης .
Δεν είναι νέο αλλά μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων μελέτης σχετικής με τη χρήση της δισφαινόλης Α (ΒΡΑ) σε διάφορα καταναλωτικά προϊόντα και με τον τρόπο που αυτή αποδεσμεύεται όταν τα προϊόντα αυτά θερμαίνονται, περιβαλλοντικές οργανώσεις υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά κάνουν εκκλήσεις για την απαγόρευση της χρήσης της χημικής ουσίας σε τέτοια αντικείμενα, κι ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με τη χρήση αντικειμένων για βρέφη όπως τα μπιμπερό, όλα τα τρόφιμα και τα δοχεία υγρών.

Το Περιβαλλοντικό Ταμείο Υγείας κυκλοφόρησε μια νέα μελέτη αυτή την εβδομάδα περιέχοντας όλες τις δημοφιλείς μάρκες βρεφικών αξεσουάρ ευρείας χρήσης η οποία αποδυκνείει τι συμβαίνει όταν οι παιδικές φιάλες θερμαίνονται.

Σύμφωνα με την έκθεση EHF, η δισφαινόλη Α είναι μια τοξική ουσία που μιμείται τα οιστρογόνα και είναι δυνατόν να επηρεάσει την υγειή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Οι συγγραφείς της έκθεσης σημειώνουν ότι οι μελέτες που διεξάγονται σε ζώα έχουν δείξει ότι η ουσία αυτή επίσης προκαλεί ζημιά στο αναπαραγωγικό ανοσοποιητικό και νευρολογικό σύστημα κατά την κρίσιμη φάση της ανάπτυξης ακόμα και στο εμβρυικό στάδιο. Στις ΗΠΑ το 95% των παιδικών φιαλών που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν δισφαινόλη Α. Και τα δείγματα που ελέγχθηκαν, ακόμα και εκείνα που κυκλοφορούν κάτω από διάσημα σήματα βρέθηκαν να απελευθερώνουν ανησυχητικά επίπεδα της δισφαινόλης Α όταν θερμένονταν.

Με την ευκαιρία θα παραθέσουμε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή το 2005 με τίτλο Καρκίνο Μαστού από πλαστικό όπου και γίνεται αναφορά για την δράση της δισφαινόλης Α.


Kαρκίνος μαστού από πλαστικό

Aμερικανοί απέδειξαν ότι οι πλαστικές συσκευασίες τροφίμων συμβάλλουν στην εμφάνισή του


Mία χημική ένωση που χρησιμοποιείται κατά κόρον στις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει σημαντικά στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού, αναφέρουν Aμερικανοί ερευνητές. H μελέτη αποδεικνύει την ύπαρξη σχέσης μεταξύ της χημικής ένωσης και της δημιουργίας ιστών ευαίσθητων στην επίδραση των ορμονών στα ποντίκια. Πρόκειται για τη δεύτερη επιστημονική ανακοίνωση εντός μιας εβδομάδας, που υποδεικνύει την ύπαρξη επισφαλών για την υγεία μας συστατικών σε είδη καθημερινής χρήσης.


Oι συνέπειες

Πειράματα σε πειραματόζωα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Tαφτς στη Bοστώνη, έδειξαν τις πιθανές καταστρεπτικές συνέπειες του συστατικού στην ανθρώπινη υγεία. Oι αδένες των μαστών των θηλυκών πειραματόζωων αυξήθηκαν με τρόπο που να διευκολύνεται η εμφάνιση καρκίνου, ενώ αυξάνεται η ευαισθησία τους στην παρουσία των οιστρογόνων, γεγονός που πυροδοτεί την εμφάνιση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου στις γυναίκες. Tο υπεύθυνο χημικό, η δισφενόλη-A ή BPA, χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών συσκευασιών για τρόφιμα, τις κόλλες των οδοντοστοιχιών αλλά και διάφορα άλλα υλικά από τα οποία τελικά απελευθερώνεται και απορροφάται σε μικρές συγκεντρώσεις από τον οργανισμό.

Στην τελευταία έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Endocrinology, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ήδη πραγματοποιούν έρευνες για να διαπιστώσουν κατά πόσο η επίδραση του χημικού και γενικότερα των οιστρογόνων στα έμβρυα και τα νεογέννητα μπορεί να μας κάνει πιο ευάλωτους στον καρκίνο του μαστού. Oι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου κατέγραψαν μόνιμες μεταβολές στον μαστικό αδένα μετά τη χορήγηση του BPA σε πειραματόζωα που κυοφορούσαν. Oι συγκεντρώσεις που χορηγήθηκαν στα πειραματόζωα ήσαν ανάλογες με αυτές στις οποίες εκτίθεται ο άνθρωπος.

Tα τρωκτικά εκτέθηκαν στο χημικό κατά το τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης και μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων ημερών μετά τον τοκετό. Στη συνέχεια, η εξέλιξη της υγείας των παιδιών τους ελέγχθηκαν όταν έφτασαν στην εφηβεία, δηλαδή ένα μήνα αργότερα. Oι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μικρά εμφάνιζαν διόγκωση διαφορών ιστών στους αδένες, ακριβώς στα σημεία όπου συνήθως εμφανίζεται ο καρκινικός όγκος σε ανθρώπους και ζώα. Tαυτόχρονα καταγράφηκε μείωση του αριθμού των κυττάρων που είχαν προγραμματισθεί να πεθάνουν, διαδικασία η οποία αποτελεί μηχανισμό ελέγχου του οργανισμού έτσι ώστε να ξεφορτώνεται τα κατεστραμμένα κύτταρα προτού γίνουν καρκινικά. Eπίσης, τα ζώα που εκτέθηκαν σε μεγαλύτερη ποσότητα BPA απέκτησαν μαστικούς αδένες πιο ευαίσθητους στα οιστρογόνα.
Aλλη μελέτη που αναμένεται να δημοσιευθεί στην επιθεώρηση Journal of The National Cancer Institute θα θέσει εν αμφιβόλω την ασφάλεια της μακροχρόνιας καθημερινής χρήσης του αναλγητικού ibuprofen. Eρευνητές του Πανεπιστημίου της Nότιας Kαλιφόρνιας ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό 114.000 γυναικών και συνέκριναν την εξέλιξη της υγείας τους σε σχέση με τα διάφορα φάρμακα που έπαιρναν. Tο αναλγητικό ibuprofeθεωρείται από τα πιο ασφαλή που κυκλοφορούν. Oι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί κατά πόσο ευσταθούν τα παραπάνω ευρήματα.

 topten
 MYALAS
 www.fsa.gr
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 weather_gif