www.iatreion.gr  peri.1  169x70_dicapro
 
 
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ - 04/11/2007

γράφει ο γιατρός
ΓΙΑΝΝΗΣ Π. ΦΥΣΣΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΚΟΙΛΙΑΣ & ΜΑΣΤΟΥ
www.fyssas.gr

Καρκίνος του στομάχου

Έχει διπλάσια συχνότητα στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και μάλιστα της ομάδας αίματος Α. Δεν μπορεί να τον αποφύγει κανείς, μπορεί μόνο να τον διαγνώσει εγκαίρως. Άνθρωποι που έχουν συγγενείς ά βαθμού με καρκίνο στομάχου, πρέπει να έχουν το νου τους και να υποβάλλονται σε γαστροσκόπηση με το παραμικρό ενόχλημα, αλλά και προληπτικά μετά την ηλικία των 40-45 ετώνμια φορά κάθε δύο χρόνια.

Αρχικά ο καρκίνος στομάχου μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα. Αργότερα αρχίζει να εμφανίζει συνηθισμένα επιγαστρικά ενοχλήματα γαστρίτιδας και μόνο μια ανεπαίσθητη μικροσκοπική απώλεια αίματος (σιδηροπενική αναιμία) για πολύ καιρό πριν διαγνωσθεί.

• Δεν πρέπει να χορηγούνται σκευάσματα σιδήρου σε ασθενείς με σιδηροπενική αναιμία χωρίς να υποβληθούν προηγουμένως σε γαστροσκόπηση.

Αν σε μια γαστροσκόπηση βρεθεί καρκίνος στομάχου, χρειάζεται έλεγχος για πιθανές μεταστάσεις, με αξονικές τομογραφίες στην κοιλιά και το θώρακα. Οι μεταστάσεις είναι καρκινικά κύτταρα που φεύγουν  από τον όγκο ακολουθώντας δύο διαφορετικούς δρόμους. Έναν προς τους λεμφαδένες γύρω από το στομάχι (λεμφογενείς μεταστάσεις) και έναν προς την κυκλοφορία του αίματος (αιματογενείς μεταστάσεις).

Οι λεμφογενείς, βρίσκονται συνήθως σε κοντινούς προς το στομάχι λεμφαδένες και πρέπει να αφαιρούνται κατά την εγχείρηση γαστρεκτομής. Έχουν καλύτερη πρόβλεψη από τις αιματογενείς μεταστάσεις που δείχνουν ότι ο καρκίνος έχει ξεφύγει από το στομάχι και έχει πάει σε άλλα όργανα, πράγμα που αποτελεί κακό προγνωστικό σημάδι για τον ασθενή. Η συχνότερη περιοχή αιματογενών μεταστάσεων είναι το ήπαρ (συκώτι).

Αν δεν υπάρχουν εμφανείς μεταστάσεις χρειάζεται να γίνει το ταχύτερο γαστρεκτομή (εγχείρηση για αφαίρεση όλου ή μέρους του στομάχου).

• Η μη ανεύρεση μεταστάσεων δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι δεν υπάρχουν , απλώς μπορεί να είναι  μικροσκοπικές και να μη φαίνονται στις αξονικές τομογραφίες.

Είναι συχνό σφάλμα να χορηγούνται φάρμακα για γαστρίτιδα και έλκος (Zantac, Losec, Simeco κλπ.) σε ανθρώπους με πόνο στο στομάχι χωρίς γαστροσκόπηση γιατί ανακουφίζουν τα ενοχλήματα και αν μεν  πρόκειται όντως για γαστρίτιδα κάνουν καλό. Αν όμως πρόκειται για καρκίνο τότε μπορεί να περάσουν
πολύτιμοι μήνες ή και χρόνια χωρίς να γνωρίζει τίποτα ο ασθενής, παίρνοντας φάρμακα μόνος του και  νομίζοντας ότι απλά τον πονάει το στομάχι του.

Υπάρχουν πολλοί τύποι γαστρεκτομών, αλλά αποτελούν τεχνικό χειρουργικό ζήτημα που δεν αφορούν το παρόν άρθρο. Πάντως μια σωστή ριζική γαστρεκτομή με αφαίρεση όλων των γύρω λεμφαδένων, ή μόνη με πολλές πιθανότητες να θεραπεύσει τον ασθενή, δεν μπορεί να γίνει σε 1-2 ώρες.  Κάθε λεπτό παραπάνω που δαπανά ο καλός χειρουργός στην εγχείρηση, είναι  προς όφελος του αρρώστου.

 


ΓΙΑΝΝΗΣ Π. ΦΥΣΣΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΚΟΙΛΙΑΣ & ΜΑΣΤΟΥ
www.fyssas.gr


 dok.1
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 www.fsa.gr
 weather_gif
 topten