169x70_dicapro  ygia.2  www.iatreion.gr
 
 
ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΘΟΥΣ-ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΜΑΣΤΩΝ - 07/06/2008

γράφει
ο ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΚΑΠΟΣΙΤΑΣ ΝΩΝΤΑΣ
www.kapositas.gr

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΘΟΥΣ-ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΜΑΣΤΩΝ

Η αύξηση του στήθους έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις της Αισθητικής χειρουργικής.Είναι η δεύτερη σε συχνότητα επέμβαση ανάμεσα σε γυναίκες με πρώτη την ρινοπλαστική και την λιποαναρρόφηση.Στις ΗΠΑ το 2002 225.000 γυναίκες υποβλήθηκαν σε αύξηση του στήθους με ενθέματα.Αυτή η αύξηση δηλώνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των γυναικών στην επέμβαση μια και όλες συνειδητοποιούν πόσο πιο ωραία νιώθουν με το νέο στήθος.
Οι πλαστικοί χειρουργοί έχουν ελαττώσει παρα πολύ τα σημάδια από την επέμβαση ενώ παράλληλα η ενημέρωση των γυναικών από τα media εχουν δώσει στις γυναίκες με την σωστή ενημέρωση μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο να προχωρήσουν στην επέμβαση.

Σκέφτεστε να προχωρήσετε σε μια επέμβαση αύξησης του στήθους…..

Η αύξηση των μαστών τεχνικά ονομάζεται και προσθετική και είναι μια χειρουργική επέμβαση που αυξάνει το μέγεθος αλλά και το σχήμα των μαστών για πολλούς λόγους.
• Για να αυξήσει το περίγραμμα του σώματος μιας γυναίκας η οποία για προσωπικούς
λόγους πιστεύει ότι το μέγεθος του στήθος της είναι μικρό.
• Για να βελτιώσει την ελάττωση που είχε το στήθος μετά την εγκυμοσύνη της.
• Για να φέρει σε ισορροπία τους δυο μαστούς της.
• Για επανορθωτικούς λόγος μετά από μαστεκτομή.

Οι πλαστικοί χειρουργοί τοποθετώντας ένα ένθεμα πίσω από κάθε μαστό είναι σε θέση να αυξάνουν το μπούστο της γυναίκας 1-2 νούμερα.Συνεπώς εφόσων η γυναίκα σκέφτεται την αύξηση των μαστών θα πρέπει να γνωρίζει τα βασικά για την τεχνική, τι να περιμένει μετα την επέμβαση και πως μπορεί να βοηθηθεί από τον πλαστικό χειρουργό.

Ποιες γυναίκες μπορούν να υποβληθούν στην επέμβαση

Η αύξηση του στήθους μπορεί και αυξάνει την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση της γυναίκας αλλά δεν θα πρέπει η γυναίκα να νομίζει ότι μπορεί να φθάσει σε ιδανικά πρότυπα που εχει στο μυαλό της ή να φαντάζεται ότι οι άνθρωποι δίπλα της θα την βλέπουν διαφορετικά.Πριν αποφασίσει μια τέτοια επέμβαση θα πρέπει να σκεφθεί για το τι πρέπει να περιμένει μετα την επέμβαση και όλα αυτά να τα συζητήσει με τον πλαστικό χειρουργό.

Τύποι ενθεμάτων

Υπάρχουν αρκετοί τύποι ενθεμάτων.
Τα συνθετικά ενθέματα αποτελούνται από συνθετικό ελαστομερές
απ’έξω.Η υφή μπορεί να είναι λεία ή τραχεία.Διακρίνονται οσο
αφορά το περιεχόμενο σε σιλικονούχα και σε φυσιολογικού ορρού (δεν χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη).
Τα σιλικονούχα μπορεί να περιέχουν υγρή σιλικόνη ή συμπαγή
(moderate-cohesive), ενώ τα ενθέματα του φυσιολογικού ορρού περιέχουν αλατούχο διάλυμα.Στο αρχικό ραντεβού με το πλαστικό χειρουργό ο γιατρός θα σας πάρει το ιστορικό,θα σας ρωτήσει για προηγούμενες επεμβάσεις,αν παίρνετε φάρμακα η πάσχετε από κάποιο χρόνιο νόσημα.Αφου σας εξετάσει θα σας αναφέρει τις τεχνικές που είναι κατάλληλες για την περίπτωση σας βασιζόμενος στην κατάσταση που βρίσκεται το στήθος αλλά και η ελαστικότητα του δέρματος.Εαν το στήθος σας εχει και πτώση τότε ενδεχόμενα να σας συστήσει παράλληλα και ανόρθωση.Εσεις από την πλευρά σας θα πρέπει να ρωτήσετε τον πλαστικό χειρουργό για όλες τις παραμέτρους της επέμβασης.Ο γιατρός επίσης θα σας εξηγήσει τις λεπτομέρειες για τα ενθέματα και θα σας προτείνει το πιο κατάλληλο για σας.

Πως επιλέγουμε το μέγεθος του ενθέματος

Η επέμβαση της αύξησης των μαστών δίνει την δυνατότητα στην γυναίκα να διαλέξει το μέγεθος του στήθους το οποίο κατά την γνώμη της βελτιώνει την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση της. Αλλά, κάποιες γυναίκες μετά από την επέμβαση της αύξησης των μαστών φαίνεται να αλλάζουν γνώμη για το ιδανικό μέγεθος του στήθους και να ζητούν επιπλέον επέμβαση. Αλλά η επιπλέον επέμβαση σημαίνει επιπλέον ρίσκα. Έτσι οι πλαστικοί χειρουργοί σήμερα προσπαθούν πάντα να βρίσκουν τρόπους για να βοηθούν τις γυναίκες στο να κάνουν καλύτερη επιλογή του μεγέθους πριν το χειρουργείο.
Σε μια πρόσφατη μελέτη από 1350 επεμβάσεις αύξησης του στήθους στις Η.Π.Α έδειξε ότι η πλειονότητα των γυναικών ήταν ευχαριστημένη με το μέγεθος των ενθεμάτων, ωστόσο όμως ένα 34% ήθελε να αλλάξει το μέγεθος των προθέσεων. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτές πήγαν σε μεγαλύτερου μεγέθους ενθέματα. Εδω πρέπει να σημειώσουμε ότι πολύ μεγάλα ενθέματα μπορεί να δημιουργήσουν μια δυσανάλογη εικόνα του στήθους με το υπόλοιπο σώμα. Αν μια γυναίκα θέλει ενθέματα που είναι υπερβολικά για το σώμα της τότε πρέπει ο πλαστικός χειρουργός να είναι πολύ σκεπτικός εάν θα προχωρήσει στην επέμβαση.
Ενώ υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι να διαλέξει μια γυναίκα το μέγεθος του ενθέματος οι περισσότεροι πλαστικοί χειρουργοί συμφωνούν ότι η διάμετρος της βάσης του μαστού είναι το κλειδί της μέτρησης που καθορίζει την επιλογή του μεγέθους του ενθέματος. Συνήθως μετά την μέτρηση της βάσεως κρατώ ένα κυκλικό template και δείχνω στην γυναίκα το μέγεθος που είναι καταλληλότερο για το σώμα της. Αυτό της δίνει την δυνατότητα να δεί πως ένα μεγαλύτερο ένθεμα δεν ταιριάζει στο στήθος της. Γενικά σήμερα διαλέγουμε σχετικά μεγαλύτερα ενθέματα από ότι την δεκαετία το 70 και του 80,και αυτό αποδίδεται στην αύξηση του σωματικού τύπου, δηλαδή οι γυναίκες σήμερα είναι ψηλότερες και έχουν φαρδύτερο θώρακα απ’ότι είχαν 30 χρόνια πριν.
Πως μπορεί μια γυναίκα να διερευνήσει όλες τις παραμέτρους σχετικά με το μέγεθος των ενθεμάτων πριν την επέμβαση της αύξησης του στήθους.
1. Να είσθε από την αρχή ειλικρινείς και ανοικτές στην συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό σχετικά με το μέγεθος των ενθεμάτων.
2. Επιλέξτε αρκετές φωτογραφίες από περιοδικά που για σας, φαίνονται ιδανικές και δείξτε τις στον πλαστικό χειρουργό σαν ένα τρόπο να αρχίσετε την συζήτηση σχετικά με το μέγεθος που σας ενδιαφέρει. Θα πρέπει όμως να είναι άτομα με τις ίδιες αναλογίες σώματος με εσάς.
3. Μην ορίζεται το μέγεθος σύμφωνα με το νούμερο του σουτιέν. Τα νούμερα ποικίλλουν ανάλογα με το είδος και την εταιρεία κατασκευής.
4. Οι πλαστικοί χειρουργοί χρησιμοποιούν διάφορα δείγματα από ενθέματα που έχουν στο ιατρείο και τα οποία τα τοποθετούν κάτω από το σουτιέν δοκιμαστικά.
5. Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες και μην νομίζεται ότι το μεγαλύτερο είναι πάντα και το καλύτερο. Ενθέματα που είναι πολύ μεγάλα όχι μόνο διαταρράσουν την αναλογία του σώματος επίσης είναι και επιρρεπή στην χαλάρωση και στην κακή εμφάνιση του στήθους αργότερα.
Το καλύτερο λοιπόν είναι να διαλέξει κάποια ενθέματα τα οποία ταιριάζουν στο σχήμα του σώματος.
Γυναίκες που διαλέγουν μικρότερα ενθέματα έχουν μια πιο καλύτερη αναλογία σώματος στήθους σε σύγκριση με τις γυναίκες που διαλέγουν πολύ μεγάλα, σε κοντύτερο αλλά και πιο μακροχρόνιο μετεγχειρητικό διάστημα.
Προετοιμασία για το χειρουργείο
Ο πλαστικός χειρουργός θα σας δώσει να κάνετε ένα λεπτομερή εργαστηριακό έλεγχο και αν το ιστορικό σας το επιβάλει μια μαστογραφία.Θα σας εξηγήσει τους τύπους της αναισθησίας που μπορείτε να έχετε και θα σας προτείνει τον ασφαλέστερο τρόπο.
Η χειρουργική Τεχνική
H μέθοδος που ακολουθούμε στην τοποθέτηση του ενθέματος εξαρτάται από την ανατομία που θώρακα αλλά και από την πρόταση του πλαστικού χειρουργού.Η τομή συνήθως γίνεται στην πτυχή κάτω από τον μαστό η στην άλω σπάνια δε στην μαχάλη.Κάθε προσπάθεια γίνεται ούτως ώστε η τομή να μην φαίνεται.Ο πλαστικός χειρουργός δουλεύοντας μέσα από την τομή ανασηκώνει τον μαστό με το δέρμα και δημιουργεί μια θήκη είτε άμεσα κάτω από τον αδένα ή κάτω από τους μυς του θώρακα.Τα ενθέματα τοποθετούνται στην θήκη αυτή αφου κεντραρισθούν πίσω από την θηλή.Τα υπερ και τα κατά για την θέση των ενθεμάτων μπορείτε να τα συζητήσετε με τον πλαστικό χειρουργό πριν την επέμβαση.Η επέμβαση παίρνει 1-2 ώρες για να γίνει.Η τομή κλείνεται με απορρόφησιμα ράμματα και μετα τοποθετείται ένα ειδικό αθλητικό σουτιέν.


Μετά την επέμβαση
Πολλές από τις γυναίκες δεν παραμένουν στην κλινική μετά την επέμβαση.Αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα είσθε μετά . Ο πλαστικός χειρουργός ίσως κρίνει να παραμείνετε ενα ένα βράδι και να φύγετε το πρωί.Ο πόνος όταν τα ενθέματα τοποθετούνται κάτω από τον μαζικό αδένα είναι ήπιος και ελέγχεται με ηπια παυσίπονα.Σ’αυτή την περίπτωση μπορείτε να επιστρέψετε στην δουλειά σας μετα από 4 ημέρες.Αν το ένθεμα εχει τοποθετηθεί πίσω από τον μυ τότε ο πόνος είναι εντονότερος που θα σας αναγκάσει να χρησιμοποιήσετε πιο ισχυρά παυσίπονα και θα σας αναγκάσει να επιστρέψετε στη εργασία σας αργότερα.Όσο αφορά την γυμναστική αυτή επιτρέπεται μετα από 4 εβδομάδες.Η τομή μπορεί να είναι ροδαλή στην αρχή αλλά σιγά-σιγά αρχίζει και αποχρωματίζεται.Ο περιοδικός έλεγχος του μαστου (μαστογραφία) μπορεί να συνεχισθεί.Τα ενθέματα δεν ενοχοποιούνται για καρκίνο και όχι μόνο αλλά ολοι γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιούνται για την ανάπλαση του στήθους μετα την μαστεκτομή.Προβλήματα μετα την επέμβαση όπως λοίμωξη,αιμάτωμα κλπ αντιμετωπίζονται και η συχνότητα τους είναι παρα πολύ μικρή.Η κάψα γύρω από το ένθεμα που παλαιότερα αποτελούσε ένα πρόβλημα σήμερα με την νεας γενιάς ενθέματα εχει περιορισθεί πολύ.
Τις περισσότερες γυναίκες το αποτέλεσμα τις χαροποιεί πολύ μια και εχουν ένα στήθος πιο πλήρες και ένα μπούστο πιο θηλυκό.

ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΘΟΥΣ
Με την πάροδο των χρόνων το στήθος υφίσταται μεταβολές κάτω από την επίδραση της εγκυμοσύνης,της διατροφής και η βαρύτητα παίζει ένα καθοριστικό ρόλο στην θέση και το σχήμα του στήθους.Καθώς το δέρμα χάνει την ελαστικότητα του το στήθος χάνει το σχήμα του αλλά και την σπαργή του και αρχίζει η πτώση.Η ανόρθωση του στήθους η αλλιώς μαστοπηξία είναι μια χειουργική επέμβαση που ανορθώνει το στήθος και του ξαναδίνει το σχήμα του.Εαν το στήθος σας είναι μικρό ή έχει χάσει τον όγκο του μετα τις εγκυμοσύνες για παράδειγμα τότε μπορούμε να τοποθετήσουμε ενθέμα στον ίδιο χρόνο με την μαστοπηξία και ετσι να επιτύχουμε ανόρθωση και αύξηση του στήθους.
Ποιες γυναίκες μπορούν να υποβληθούν στην επέμβαση
Η γυναίκα που θα υποβληθεί στην επέμβαση πρέπει να είναι υγιής και να εχει ρεαλιστικές προσδοκίες για την επέμβαση.Τα καλύτερα αποτελέσματα τα παίρνουμε όταν έχουμε μικρούς μαστούς με πτώση.Οι γυναίκες πρέπει να κάνουν την επέμβαση μετα την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό για να αποκαταστήσουν το μέγεθος και το σχήμα μια και πρέπει να εχουν τελειώσει με τον οικογενειακό προγραμματισμό πριν προχωρήσουν στην επέμβαση.Η μαστοπηξία δεν επηρεάζει μια μελλοντική εγκυμοσύνη η θηλασμό αλλά το στήθος θα ξαναχαλαρώσει και η γυναίκα θα χάσει το αποτέλεσμα της επέμβασης.
Κατά την συνάντηση με τον πλαστικό χειρουγό θα πρέπει να του εκθέσετε τι ακριβώς έχετε στο μυαλό σας.Ο γιατρός αφου σας εξετάσει θα σας προτείνει την καταλληλότερη μέθοδο για σας.Πρέπει να ξέρετε ότι η ανόρθωση συνδυάζεται πολλές φορές με αύξηση του στήθους και κάποιες φορές ένα ένθεμα είναι το μόνο που απαιτείται για να πάρουμε την ανόρθωση που θέλουμε.Υπάρχει μια ποικιλία από τεχνικές που μαζί με τον πλαστικό χειρουργό θα αποφασίσετε πια είναι η πιο κατάλληλη για σας.
Πριν το χειρουργείο θα υποβληθείτε σε εργαστηριακό έλεγχο και επιπλέον εάν το ιστορικό σας το επιβάλει θα σας συστήσει να κάνετε και μαστογραφία.Επίσηςθα σας δώσει συμβουλές τι θα πρέπει να φάτε,τι φάρμακα να αποφύγετε και πληροφορίες σχετικά με το κάπνισμα ενώ πριν την επέμβαση ο πλαστικός χειρουργός θα σημειώσει πάνω στο στήθος τα απαραίτητα σημεία που θα στηριχθεί η επέμβαση.Η αναισθησία που θα ακολουθηθεί είναι συνήθως γενική η τοπική με μέθη (σε μικρές περιπτώσεις)
Η χειρουργική Τεχνική
Οι τεχνικές ποικίλουν και ο χειρουργικός χρόνος επίσης.Η συχνότερη των περιπτώσεων περιλαμβάνει την τομή σαν άγκυρα η ανάστροφου-Τ. Το στήθος παίρνει την νεα του μορφή και η θηλή με την άλω την νεα θέση σε υψηλότερο σημείο.Το δέρμα γίνεται σφριγηλό και με τις νεες τεχνικές που περιγράφηκαν πρόσφατα στο Orlando της Florida μπορούμε και ξαναδίνουμε το χαμένο όγκο του στήθους.Στην τομή αυτή τα ράμματα είναι απορρόφησιμα.Γυναίκες που εχουν μικρό στήθος απαιτούν κατά πολύ μικρότερες τομές είτε σαν μια μικρή έλλειψη η σαν dongut.Άλλες γυναίκες με οριακή πτώση απαιτούν μόνο ένθεμα και άλλες συνδυασμό τεχνικών ανάλογα με το πρόβλημα αλλά και τις επιθυμίες της κάθε γυναίκας.

Μετά την επέμβαση
Μετά το χειρουργείο θα φοράτε ένα ειδικό αθλητικό σουτιέν.Το στήθος ισως να εχει κάποιες εκχυμώσεις και να αισθάνεσθε άβολα τις πρώτες 2 ημέρες αλλά ο πόνος ελέγχεται με ηπια παυσίπονα.Σε λίγες ημέρες βγάζουμε τις γάζες και τοποθετούμε μια πιο ελαφριά επίδεση.Το ειδικό σουτιέν θα το φοράτε για 3-4 εβδομάδες.Κάποιο μούδιασμα στο στήθος μετά την επέμβαση είναι φυσιολογικό και υποχωρεί σύντομα.
Η επάνοδος στις δραστηριότητες και κυρίως στην εργασία γίνεται μετα από 4 -5 ημέρες ισως νωρίτερα η αργότερα και αυτό εξαρτάται από το πως νιώθετε.Θα πρέπει να αποφεύγεται την άρση αντικειμένων για 2- 4 εβδομάδες.Η γυμναστική επιτρέπεται μετα από 4 εβδομάδες.Πρέπει να ξέρετε ότι ο πλαστικός χειρουργός κάνει το καλύτερο για να μην φαίνονται τα σημάδια και επιπλέον θα σας συστήσει κάποια ειδική επουλωτική κρέμα για μασάζ της τομής.Η τομή θα είναι ροδαλή στην αρχή αλλά σιγά-σιγά θα αποχρωματισθεί.
Η ικανοποίηση της γυναίκας μετά τις επεμβάσεις αύξησης η ανόρθωσης του στήθους είναι μεγαλύτερη όταν από πριν εχει κατανοήσει την επέμβαση.

γράφει ο ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΠΟΣΙΤΑΣ ΝΩΝΤΑΣ
www.kapositas.gr

 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 MYALAS
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 weather_gif
 dok.1