169x70_dicapro  peri.1  www.iatreion.gr
 
 
Η ΜΕΤΦΟΡΜΙΝΗ ΒΟΗΘΑ - 19/03/2008


η μετφορμίνη βοηθά
στην απώλεια βάρους από αντιψυχωτικά φάρμακα
Η θεραπεία με μετφμορμίνη σε συνδυασμό με την αλλαγή στον τρόπο ζωής, με άσκηση και υγιεινή διατροφή, είναι τόσο αποτελεσματική και αντιστρέφει την αύξηση του σωματικού βάρους που συνδέεται με αντιψυχωτικά φάρμακα σύμφωνα με μελέτη που διεξάγεται στην Κίνα.

Η Μετφορμίνη, βρίσκεται στο εμπόριο με διάφορες εμπορικές ονομασίες όπως Glucophage, χρησιμοποιείται κυρίως σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 για να επιτευχθούν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι dr Zhao Jing-Ping και συνεργάτες, στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Β' Νοσοκομείου Xiangya Changsha σημειώνει ότι η μετφορμίνη συμμετέχει στη μείωση της παραγωγής γλυκόζης από το ήπαρ, και αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους μείωνοντας την αντίσταση στην ισνουλίνη.

Στην έρευνα της ομάδας του dr Zhao εντάχθηκαν 128 ενήλικες με σχιζοφρένεια που πήραν πάνω από το 10% του σωματικού τους βάρους μετά τη λήψη ενός αντιψυχωτικού φαρμάκου για ένα περίπου έτος. Η επιλογή των ασθενών που θα λάμβαναν το εικονικό φάρμακο έγινε τυχαία. Και οι δύο ομάδες των ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν τις ίδιες τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, όσον αφορά την διατροφή τους και την ένταξη καθημερινής 30λεπτης άσκησης.

Για να διατηρηθεί το πρόγραμμα σωστά οι ασθενείς κατά την διάρκειά του, έπρεπε να είναι υπό την επιμέλεια κάποιου συγγενή.
Ο μέσος όρος δείκτη μάζας σώματος των ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν 24,5 κατά την έναρξη της μελέτης καθώς και το μέσο βάρος ήταν 64,2 κιλά. (σημειώνουμε εδώ ότι η έρευνα έλαβε χώρα στην Κίνα και ότι ο σωματότυπος όσν αφορά το ύψος και το βάρος ορίζεται διαφορετικά από την Καυκάσια Φυλή)
Μετά από 12 εβδομάδες οι μετρήσεις έδειξαν στην ομάδα που λάμβανε το εικονικό φάρμακο ότι τα αποτελέσματα είχαν επιδεινωθεί και η ομάδα έδειξε μια αύξηση βάρους 3,1 kg (6,8 lbs).

Στην ομάδα της μετφορμίνης όλα τα αποτελέσματα είχαν βελτιωθεί· οι ασθενείς έχασαν κατά μέσο όρο 3,2 kg (7,1 lbs).
"Φυσικά θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ασφάλεια στη χρήση της μετφορμίνης αποκλείοντας τους επιβαρυντικούς παράγοντες", τόνισε ο dr Zhao.
"Aυτή την στιγμή ασχολούμαστε με το επόμενο στάδιο της έρευνας" πρόσθεσε. "Μελετάμε την αποτελεσματικότητα της μακροπρόθεσμης χρήσης μετφορμίνης και της αλλαγής τρόπου ζωής καθώς και διαφορετικές δοσολογίες μετφορμίνης σε συνδυασμό με αντιψυχωτικά που προσδίδουν βάρος"

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, Ιανουάριος, 2008.

 MYALAS
 topten
 www.fsa.gr
 dok.1
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ