www.iatreion.gr  peri.1  169x70_dicapro
 
 
ΑΚΜΗ - 10/05/2007

 


Εάν είστε έφηβος, οι πιθανότητες είναι αρκετά μεγάλες να έχετε  ακμή.  Σχεδόν 8 στους 10 συνομήλικους σας έχουν ακμή.  Επίσης και πολλοί ενήλικες!

Η ακμή είναι τόσο κοινή που θεωρείται κομμάτι της εφηβείας. Αλλά μόνο εσείς ξέρετε τι αισθάνεσθε όταν βλέπετε ένα μεγάλο σπυράκι στον καθρέφτη αντί το πρόσωπό σας!

Τι είναι η ακμή λοιπόν; Και τι μπορείτε να κάνετε αυτήν;

Τι είναι η ακμή και τι την προκαλεί;
Ο τύπος ακμής που έχουν οι περισσότεροι έφηβοι ονομάζεται  ακμή vulgaris  (η έννοια "vulgaris" δεν είναι τόσο κακή όσο ηχεί  — αυτό σημαίνει "κοινού τύπου"). Παρουσιάζεται συνήθως στο πρόσωπο, το λαιμό, τους ώμους, την ανώτερη πλάτη, και το στήθος.

Πως σχηματίζεται;
Οι πόροι του δέρματος σας φιλοξενούν τις τρίχες σας μέσα σε μικρούς λάκους,  τους θύλακες. Κάθε θύλακος φιλοξενεί κι έναν σμηγματογόνο αδένα.  Αυτοί οι αδένες παράγουν το σμήγμα, λιπαρή ουσία που λιπαίνει το δέρμα σας.

Τις περισσότερες φορές, οι αδένες αυτοί παράγουν την σωστή ποσότητα σμήγματος. Δεδομένου ότι το σώμα ενός εφήβου αρχίζει να ωριμάζει και να αναπτύσσεται, οι ορμόνες υποκινούν τους σμηγματογόνους αδένες για να κάνουν περισσότερο σμήγμα.  Οι πόροι φράζουν από το σμήγμα και τα πολλά νεκρά δερματικά κύτταρα που συγκεντρώνονται.

Κάποια βακτηρίδια (ειδικά το propionibacterium acnes) μπορούν στην συνέχεια να παγιδευτούν μέσα στους πόρους και να πολλαπλασιαστούν, προκαλώντας διόγκωση και ερυθρότητα  — της έναρξης της ακμής.

 Εάν ο πόρος κλείσει (φραχθεί) από πάνω, συνήθως από μείγμα υπερβολικής ποσότητας νεκρών κυττάρων και σμήγματος σχηματίζεται ένα «πώμα» πάνω απότον πόρο. Το σμήγμα δεν βρίσκει διέξοδο και συγκεντρώνεται στον φραγμένο θύλακο. Μπορεί δε να παρουσιαστεί και φλεγμονή που συνοδεύεται από παραγωγή πύου μέσα στο θύλακο.

Μερικές φορές τα τοιχώματα του  πόρου ανοίγουν  επιτρέποντας στο σμήγμα στα βακτηρίδια, και στα νεκρά δερματικά κύτταρα να εμφανιστούν με τη μορφή ενός μικρού κόκκινου λοφίσκου τα γνωστά σπυράκια (μερικά έχουν και λευκή κορυφή, εξαιτίας της βακτηριακής μόλυνσης).

Τι μπορώ να κάνω

για την ακμή μου;


Για να αποτρέψετε την συγκέντρωση σμήγματος που μπορεί να συμβάλλει στην ακμή, πλύντε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα με ένα ήπιο σαπούνι και ζεστό  νερό.

Μην τρίβετε το πρόσωπό σας δυνατά. Το τρίψιμο μπορεί πραγματικά να το κάνει χειρότερα. Φερθείτε στο πρόσωπό σας όσο πιο τρυφερά μπορείτε.

Αν φοράτε makeup αφιερώστε τον σωστό χρόνο για να αφαιρέσετε το όλο makeup σας σωστά.

Εάν χρησιμοποιείτε σπρέι ή λάκ ή οτιδήποτε έχει να κάνει με την φροντίδα των μαλλιών σας  προσπαθήστε να κρατήσετε μακρυά από το πρόσωπό σας τα προιόντα αυτά, δεδομένου ότι μπορούν επίσης να φράξουν τους πόρους.

Εάν έχετε μακριά μαλλιά που πλαισιώνουν το πρόσωπό σας πρέπει να λούζεστε πιο συχνά για να απομακρύνετε την λιπαρότητα.

Εάν δείτε στον καθρέφτη
ένα σπυράκι
μην το αγγίξτε,
μην το συμπιέστε.


Προσπαθήστε να μην μπείτε στον πειρασμό να το ξεφορτωθείτε έτσι. Μάλλον δεν είναι και τόσο εύκολο αυτό γιατί παίζοντας με τα σπυράκια μπορεί να προκαλέσετε ακόμη μεγαλύτερη φλεγμονή με αποτέλεσμα να αφήσει μόνιμα σημάδια στο πρόσωπό σας. Κάτι που δεν το θέλετε...

Μετά από κάθε επαφή σας με λιπαρά προιόντα οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, τρόφιμο, χημικό κ.α. θα πρέπει να πλύνετε χέρια και πρόσωπο καλά. Επίσης, μετά την άσκηση.

Στην αγορά θα βρείτε λοσιόν και κρέμες οι οποίες ίσως βοηθήσουν την κατάστασή σας. Η μεγαλύτερη βοήθεια όμως που μπορείτε να προσφέρετε εσείς στον εαυτό σας είναι να επισκεφτείτε δερματολόγο και να συνεργαστείτε μαζί του ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημά σας.

Αυτός θα εκτιμήσει το πρόβλημα και θα χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.  Ανάλογα με την περίπτωση, θα δώσει συνταγή για την χρήση προιόντων που θα εμποδίσουν την ανάπτυξη της ακμής. Πιθανόν να χρειαστεί να χορηγήσει τα κατάλληλα αντιβιοτικά για να εξουδετερωθούν τα  βακτηρίδια. Σε περιπτώσεις ακμής βαριάς μορφής χορηγούνται ισχυρότερα φάρμακα ή μπορεί να χρειαστεί ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

 

Κάνω τα πάντα αλλά έχω
ακόμα ακμή. Τι να κάνω;


Μερικές φορές ακόμα κι αν πλένετε σωστά το πρόσωπο κι δοκιμάσατε όλες τις λοσιόν και τα oil-free makeup, η ακμή σας να επιμένει.

Στην πραγματικότητα, μερικά κορίτσια μπορεί να διαπιστώσουν ότι βγαίνει ακμή μερικές ημέρες πριν την περίοδό τους. Αυτό καλείται προεμμηνορροϊκή ακμή, και συμβαίνει  περίπου στις 7 από τις 10 γυναίκες εξαιτείας των αλλαγών που συμβαίνουν στις ορμόνες τους.

 

[ΠΗΓΗ: Eliot N. Mostow, MD, MPH]

 

 

 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 topten
 www.fsa.gr
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 MYALAS