www.iatreion.gr  ygia.2  169x70_dicapro
 
 
ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - 26/10/2007

γράφει ο γιατρός
Αντωνόπουλος Αθανάσιος
ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Αθηνών
MD, FESC, ΕBSC

στεφανιαία νόσος

Τι είναι η στεφανιαία νόσος;
Οπως κάθε μυς, η καρδιά απαιτεί για την λειτουργία της μία σταθερή παροχή σε οξυγόνο και διάφορες άλλες θρεπτικές ουσίες οι οποίες φθάνουν σε αυτήν με το αίμα και διαμέσου των στεφανιαίων αρτηριών.

Όταν οι στεφανιαίες αρτηρίες εμφανίσουν κάποια στένωση ή αποφραχθούν με αποτέλεσμα την μη παροχή αίματος στην καρδιά (ισχαιμία), τότε αυτή η κατάσταση ονομάζεται νόσος των στεφανιαίων αρτηριών. Ετσι όταν η καρδιά δεν λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται για την λειτουργία της, τότε αυτή μας προειδοποιεί με ένα πόνο στο στήθος που ονομάζεται στηθάγχη.
Αυτός ο πόνος γίνεται αισθητός από τον ασθενή στο κέντρο του στήθους και μερικές φορές επεκτείνεται στον αριστερό ώμο και το αριστερό άνω άκρο ή στον τράχηλο. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ασθενής δεν παρουσιάζει συμπτώματα, παρά το ότι η καρδιά δεν προσλαμβάνει επαρκώς οξυγόνο, και τότε σε αυτές τις περιπτώσεις ομιλούμε για σιωπηρή στεφανιαία νόσο (σιωπηρά ισχαιμία). Οταν η παροχή αίματος και συνεπώς του οξυγόνου διακοπεί τελείως τότε αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Το μέρος της καρδιάς που δεν παίρνει οξυγόνο σιγά-σιγά νεκρώνεται και ένα μέρος του μυοκαρδιακού ιστού παραμένει μόνιμα καταστραμμένο και τίθεται εκτός λειτουργίας.


Ποιός βρίσκεται σε κίνδυνο
για στεφανιαία νόσο;


Παράγοντες κινδύνου είναι εκείνες οι καταστάσεις οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου. Μερικοί από αυτούς μπορεί να αλλάξουν ενώ άλλοι όχι. Παρά το ότι κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο αυτοί δεν μπορούν να περιγράψουν όλες τις αιτίες για την ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες αν και δεν υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες κάποιος μπορεί να πάθει στεφανιαία νόσο.

Προδιαθεσικοί παράγοντες που μπορεί να αλλάξουν:

•  Αρτηριακή υπέρταση
   (υψηλή αρτηριακή πίεση)

•  Υπερχοληστεριναιμία

•  Κάπνισμα

•  Παχυσαρκία

•  Μειωμένη φυσική δραστηριότητα
    (π.χ. καθιστική ζωή)

•  Σακχαρώδης Διαβήτης

•  Στρες

Παράγοντες που δεν μπορούν να αλλάξουν

•  Φύλο

•  Κληρονομικότητα

•  Ηλικία


Αιτίες της Στεφανιαίας νόσου

Η στεφανιαία νόσος προκαλείται από την πάχυνση του εσωτερικού τοιχώματος των στεφανιαίων αρτηριών. Αυτή η πάχυνση ονομάζεται αθηροσκλήρυνση και μειώνει τον αυλό του αγγείου διαμέσου του οποίου το αίμα ρέει ενώ μερικές φορές έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη διακοπή της ροής και του οξυγόνου πρός στην καρδιά. Συνήθως η αθηροσκλήρυνση συμβαίνει σε ένα ασθενή ο οποίος έχει ψηλή χοληστερίνη στο αίμα. Η χοληστερίνη και τα λίπη τα οποία κυκλοφορούν στο αίμα, εναποτίθενται στα τοιχώματα των αρτηριών. Η συνεχής εναπόθεση της χοληστερίνης στα τοιχώματα των αρτηριών στενεύει τον αυλό και επιβραδύνει την ροή του αίματος ή την σταματάει λόγω κάποιας απόφραξης. Οταν η συγκέντρωση της χοληστερίνης στο αίμα είναι ψηλή τότε υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εναποτεθεί στα τοιχώματα των αρτηριών. Η διαδικασία της αθηροσκλήρυνσης αρχίζει σε πολλά άτομα ακόμη και από την παιδική ή εφηβική ηλικία και επιδεινώνεται με την πάροδο της ηλικίας.

Εκτός από την υπερχοληστεριναιμία, το κάπνισμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση (αρτηριακή υπέρταση ) συνεισφέρουν στην εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου. Κατά μέσο όρο καθένας από αυτούς τους παράγοντες διπλασιάζει την πιθανότητα ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.

Συνεπώς ένα άτομο το οποίο έχει και τους 3 παράγοντες κινδύνου έχει 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει στεφανιαία νόσο σε σχέση με ένα άτομο το οποίο δεν έχει κανέναν παράγοντα κινδύνου.

Η παχυσαρκία και η μείωση της φυσικής δραστηριότητας είναι άλλοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην στεφανιαία νόσο. Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης υπερχοληστεριναιμίας και ψηλής αρτηριακής πίεσης ενώ η μείωση της φυσικής δραστηριότητας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Ετσι η φυσική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και η σωστή διατροφή είναι τα κλειδιά για τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.


Αντωνόπουλος Αθανάσιος
ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Αθηνών
MD, FESC, ΕBSC

www.a-antonopoulos.gr

 topten
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 dok.1
 www.fsa.gr