169x70_dicapro  ygia.2  www.iatreion.gr
 
 
ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ - 05/05/2007

Ο άνθρωπος απο την αρχή της εμφάνισής του συνδύασε τη βιολογική του πορεία με την διατήρηση ή την απώλεια των δοντιών του. Η απώλεια αυτή σε όποια ηλικία και εάν συνέβαινε, σήμαινε για τον άνθρωπο τον ερχομό των γηρατειών. Και μέχρι το 19ο αι., ο άνθρωπος έτρεφε την κρυφή ελπίδα μιας τρίτης οδοντοφυΐας, _μετά την απώλεια των μόνιμων δοντιών_ η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί με φαρμακευτικά μέσα. Στα τέλη του 19ου αιώνα η εξέλιξη της Οδοντιατρικής θέσπισε το δόγμα, ότι η καλύτερη Τρίτη οδοντοφυία είναι με επιστημονικό τρόπο η διατήρηση της μόνιμης οδοντοφυΐας!

 

Από τότε μέχρι σήμερα η Οδοντιατρική έχει κάνει άλματα προόδου, όμως είναι γεγονός ότι και στις μέρες μας υπάρχουν ασθενείς που χάνουν τα δόντια τους με συνέπεια η μερική ή ολική ανοδοντία να είναι η πλέον εμφανιζόμενη σωματική αναπηρία.

Οι λόγοι που και σήμερα άνθρωποι χάνουν τα δόντια τους θα μπορούσαμε να πούμε ότι εντοπίζονται στην απροθυμία του ασθενή να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τις βλάβες των δοντιών του και στην αύξηση των νοσημάτων του περιοδοντίου, στα οποία δεν υπάρχει εξίσου επιτυχής θεραπευτική αντιμετώπιση.

Καλείται λοιπόν η Οδοντιατρική να δώσει λύσεις στο πρόβλημα τόσο της μερικής όσο και της ολικής αναδοντίας. Η λύση της κινητής οδοντοστοιχίας σε καμιά χρονική περίοδο δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, παρά την επινόηση νέων τεχνικών και τη χρησιμοποίηση νέων υλικών με άριστα λειρουργικά και αισθητικά αποτελέσματα, γιατί πάντα παρέμεινε παρεξηγημένη αφού ταυτίζονταν με άτομα μεγάλης ηλικίας άρα άτομα ανενεργά ή μειωμένων δραστηριοτήτων.

 Έτσι από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου άρχισαν οι πρώτες προσπάθειες για εμφυτεύματα.

Τα βήματα ήταν δειλά στην αρχή, η επιστημονική τεκμηρίωση αβέβαιη, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα απέβησαν ελπιδοφόρα. Με την πάροδο των χρόνων, νέα υλικά, νέες μελέτες και ιστοπαθολογική έρευνα επέτρεψαν να φτάσουμε στο σημερινό επίπεδο των οστεοενσωματωμένων εμφυτευμάτων με τ ην πολύ καλή βιολογική συμπεριφορά και απόδοση.

Τα εμφυτεύματα σήμερα είναι συνήθως φτιαγμένα από τιτάνιο και τοποθετούνται στα οστά των γνάθων με ειδική χειρουργική επέμβαση. Την τοπική αυτή επέμβαση κάνει μια ιατρική ομάδα που αποτελείται από τον γναθοχειρουργό, τον οδοντίατρο, τον οδοντίατρο προσθετολόγο και τον βοηθό γναθοχειρουργού. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι είναι απαραίτητοι για τη σωστή μελέτη του περιστατικού και την ομαλή και επιτυχή έκβαση της επέμβασης. Η ομάδα που θα πρέπει να φέρει σε πε΄ρας την επέμβαση πρέπει να έχει τις γνώσεις τα μέσα και την υποδομή για να είναι το αποτέλεσμα αίσιο, ώστε ο ασθενής να μην ταλαιπωρείται ούτε σωματικά ούτε οικονομικά.

Δεν είναι όμως, μόνο ποιοι θα κάνουν την επέμβαση, αλλά πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά και οι υποψήφιοι ασθενείς. Τα εμφυτεύματα δεν είναι πανάκεια, πρέπει να ισχύουν κάποιες προυποθέσεις. Ο γιατρός θα πρέπει να προχωρά στην επέμβαση μόνο εάν όλες οι συμβατικές λύσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Η λύση των εμφυτευμάτων είναι μια λύση που προσφέρεται σε περιπτώσεις που λείπουν όλα ή μεγάλος αριθμός δοντιών και πάλι θα πρέπει να εξεταστεί το πάχος του οστού για να ευοδωθεί η προσπάθεια. Επίσης, ένας τομέας στον οποίο ο οδοντίατρος πρέπει να δώσει βάση είναι η ενημέρωση του ασθενούς για την ακριβή διαδικασία της επέμβασης αλλά και για τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο ίδιος ο ασθενής ως συνυπεύθυνος κι αυτός για να πετύχει το έργο του γιατρού.

Όσον αφορά την ηλικία των ασθενών, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Εκείνο που θέλει προσοχή είναι η φυσική κατάσταση των υποψηφίων οι οποίοι δεν πρέπει να πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως σάκχαρο, καρδιολογικά προβλήματα, αλλεργικά προβλήματα, να μην είναι ισορροπημένοι ψυχολογικά και διάφορες άλλες παθήσεις, για την εντόπιση των οποίων πρέπει ο γιατρός να ζητήσει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό.

Τα εμφυτεύματα όταν μπαίνουν από ανθρώπους, που γνωρίζουν το αντικείμενο σε ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να ακούσουν τον γιατρό τους, αποδεικνύονται η ιδανικότερη των λύσεων και δεδομένου ότι έχουν πολύ χρόνο να διανύσουν στο μέλλον για τελειότερα αποτελέσματα είναι στην κυριολεξία το αύριο της οδοντιατρικής.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

 
 
 

 weather_gif
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 topten
 www.fsa.gr
 dok.1