169x70_dicapro  ygia.2  www.iatreion.gr
 
 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΑ; - 22/05/2007


Υγεία και τρόπος ζωής
Σήμερα, τουλάχιστον στην δύση, ο άνθρωπος ζει περισσότερο και μακροζωεί χάρη στις καλύτερες συνθήκες που προσφέρει ο πολιτισμός και στην προοδο της ιατρικής επιστήμης.

Η εικόνα των ασθενειών στις δυτικές χώρες είναι ολότελα διαφορετική τα τελευταία χρόνια. Τώρα ανατρέπονται ή ανακόπτονται οι περισσότερες βαριές ασθένειες οι οποίες έναν καιρό θέριζαν γενιές ολόκληρες (όπως η ανεμοβλογιά, η πολυομελίτιδα, η μηνιγγίτιδα και η φυματίωση) και, καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα υγείας που εμφανίστηκαν κυρίως με τον νέο τρόπο ζωή μας.
Οι αναδυόμενες ασθένειες είναι οι όγκοι, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης. Πολλές από αυτές τις ασθένειες ονομάζονται εκφυλιστικές και οφείλονται κυρίως στην περιβαλλοντική ρύπανση και στους εθισμούς που αποκτάμε κατά την διάρκεια της ζωής όπως το κάπνισμα,  την αποφυγή άσκησης, τον αλκοολισμό, το ακατάλληλο ή υπερβολικό φαγητό και το στρες.

Σήμερα πιο πολύ από ποτέ για την διατήρηση της υγείας, καλούνται οι πολίτες στην πρώτη γραμμή του αγώνα.
Η υγεία είναι μονόδρομος, είναι καθήκον για τον καθένα από εμάς από κοινού ενωμένοι, να δράσουμε ατομικά και συλλογικά.

Η πρόοδος της ιατρικής και της τεχνολογίας δεν σημαίνει απαραιτήτως περισσότερη υγεία.
Πρέπει λοιπόν να θέσουμε εκτός φαντασίας μας την ύπαρξη θαυματουργών φαρμάκων ικανών να κουράρουν κάθε αρρώστια και να σκεφτούμε αντίθετα, πως θα γίνουμε περισσότερο αποτελεσματικοί και υπεύθυνοι απέναντι στα απαιτούμενα για μια αξιοπρεπή ζωή με υγεία.
Στους καιρούς της απεριόριστης εμπιστοσύνης προς τις κατακτήσεις της ιατρικής, το να μιλάει κανείς για προσωπική και κοινωνική δέσμευση μπορεί να φανεί περιττό, μα δεν είναι έτσι.
Από την μια μεριά η ιατρική επιστήμη πέτυχε να πραγματοποιήσει αδιανόητα άλματα μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες. Από την άλλη όμως νέες ασθένειες εμφανίστηκαν στον ορίζοντα μερικές φορές προκαλούμενες από πράξεις λανθασμένες.
Στις βιομηχανικές χώρες για παράδειγμα η ανεπάρκεια της φυσικής άσκησης, η υπερβολική λήψη τροφής είναι η αιτία παχυσαρκίας σε μια μεγάλη μερίδα του νεαρόκοσμου. Η κατάχρηση στο αλκοολ και στα ναρκωτικά είναι η πρώτη αιτία ατυχημάτων στους νέους.
Αφιερώνοντας περισσότερη προσοχή στον τρόπο ζωής μας θα διατηρήσουμε τον κόσμο πιο σίγουρο και θα εξασφαλίσουμε καλύτερη υγεία.

Τι είναι τα φάρμακα;
Ο άνθρωπος πάντα επιχειρούσε να χρησιμοποιήσει την γνώση του και την εμπειρία του για να αποκομίσει ουσίες από την φύση ικανές να γιατρέψει ασθένειες και να ανακουφίσει τους πόνους του. Μερικές από αυτές τις ουσίες που αυτός έπαιρνε ημιμαθής και αποκόμιζε από τα φυτά είναι ακόμη και σήμερα η βάση των φαρμάκων που χρησιμοποίησε για να πολεμήσει πολλές ασθένειες.
Πολλές άλλες ουσίες δημιουργήθηκαν επιτυχώς στο εργαστήριο (συνθετικές) και η μοντέρνα τεχνολογία χρησιμοποιώντας όργανα πάντα πιο εξελιγμένα δημιούργησε με τη σειρά της νέα φάρμακα.
Φάρμακα, ιατρικές θεραπείες είναι τεχνικοί όροι που χρησιμοποιούμε συνήθως για να καθορίσουμε την δράση μας ενάντια στις ασθένειες.
'Ενα φάρμακο είναι αποτελεσματικό όταν ανακουφίζει από ενόχλησεις ή καταπολεμάει μια ασθένεια. Αυτό το κάνει τροποποιώντας μερικές λειτουργίες στον οργανισμό μας.
Σαν σιρόπι, ή σαν κάψουλα, σαν αλοιφή ή υπόθετο, το φάρμακο περιέχει πολυάριθμες ουσίες, κατάλληλες να παράγουν το αποτέλεσμα που επιθυμούμε το οποίο προέρχεται από την δραστική ουσία.
Οι άλλες ουσίες που περιέχονται χρειάζονται για να δώσουν στο φάρμακο μια μορφή, ένα χρώμα, ή μια γεύση αποδεκτή και για την συντήρηση του φαρμάκου εως την ημερομηνία λήξης.

Τα φάρμακα δεν είναι
εμπορικά προϊόντα

Σήμερα λέγονται και γράφονται πολλά για τα φάρμακα. Η πληθώρα των πληροφοριών που μας περιστοιχίζει δεν αντιστοιχεί οπωσδήποτε σε επαρκή επιστημονική ακρίβεια και αλήθεια.
Συχνά ειδήσεις που φτάνουν σε μας περιγράφουν ιδιότητες νεοανακαλυπτόμενων φαρμάκων θαυματουργές αυτό όμως δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.
Αυτές οι ειδήσεις μπορούν να προκαλέσουν ψεύτικες ελπίδες στα άτομα που πάσχουν από ασθένειες που ακόμη δεν έχει βρεθεί η θεραπεία τους, και σπέρνουν τον σπόρο τους στον κάμπο της ψυχολογικής αδυναμίας τους. Αντ΄αυτού, θα ήταν καλύτερο για τα άτομα αυτά να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης βοήθειας ιατρικής και κονωνικής.
Στον τομέα των φαρμάκων έχουν γίνει σημαντικά βήματα αλλά οι αιτίες πολλών ασθενειών παραμένουν ακόμα ανοικτά ερωτήματα. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και σ΄αυτή τη διαδρομή χρειαζόμαστε την κατοχή των σωστών πληροφοριών οι οποίες θα βοηθήσουν να ενεργήσουμε σωστά.
Ενας ασθενής μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα για τον εαυτό του από το να παίρνει άχρηστα φάρμακα. Η άνεση, η ψυχολογική ενίσχυση, η συμπαράσταση μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις. Δυστυχώς οι ασθένειες είναι δεν είναι πάντα ιάσιμες, οι άνθρωποι όμως μπορούν να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής.

Η πειραματική εφαρμογή
των φαρμάκων

Πριν διατεθεί ένα φάρμακο στο φαρμακείο ή στα νοσοκομεία υπόκειται σε μια σειρά ελέγχων και έρευνας για να αποδειχθεί και να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά του. Αυτές οι έρευνες ονομάζονται κλινικές πειραματικές έρευνες. Σ΄αυτές αναλύονται τα χαρακτηριστικά κάθε φαρμάκου, η χρησιμότητα στην θεραπεία μιας ασθένειας, καταγράφονται τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Αυτές οι μελέτες επιπλέον έρχονται στην συνέχεια να προσδιορίσουν ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος να ληφθεί ένα φάρμακο, χάπι ή σιρόπι, ή σπρέι, την δοσολογία αλλά και την στιγμή λήψης του φαρμάκου (πριν από ή μετά από το γεύμα).
Αυτές οι πληροφορίες, που λαμβάνονται από τις μελέτες που γίνονται για τα φάρμακα πριν δοθούν στο εμπόριο, χρησιμεύουν στο γιατρό προκειμένου χειριστεί τα φάρμακα στις κατάλληλες περιπτώσεις.
Ο πειραματισμός των φαρμάκων στις ευρωπαικές χώρες ρυθμίζεται από μια σειρά κανόνων και ηθικών αρχών που στοχεύουν να προστατεύσουν τα άτομα που θα συμμετέχουν σ αυτές. Σημαντικό είναι ότι κάθε κλινικό πρόγραμμα πειραματισμού εμπεριέχει οφέλη και κινδύνους.
Αυτός που εγγυάται την επιστημονική ακρίβεια και την ηθική των κλινικών πειραματισμών είναι μια εθνική επιτροπή που αποτελούνται από τους τεχνικούς (γιατροί, φαρμακολόγοι, στατιστικολόγοι, νοσηλευτικό προσωπικό, αντιπρόσωποι εθελοντών και των ενώσεων ασθενών). http://www.rc.auth.gr

Τι μπορούμε
να περιμένουμε
          από τα φάρμακα

Τα φάρμακα μπορούν να χρησιμεύσουν προκειμένου να αποτραπούν μερικές ασθένειες. Το πιο διάσημο παράδειγμα είναι το εμβόλιο. Η δημιουργία εμβολίων απέτρεψε την εμφάνιση μια σειρά σοβαρών και μεταδοτικών ασθενειών (πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, ηπατίτιδα β, τέτανος κ.α.).
Πολύ εμβολιασμοί είναι υποχρεωτικοί από το νόμο και η εθνική υγειονομική υπηρεσία, με ένα ακριβές πρόγραμμα που ξεκινάει από τους πρώτους μήνες της ζωής του ανθρώπου βάζει τη βάση.
Τα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν τις μολύνσεις που προκαλούνται από τους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Εάν ο δικός μας οργανισμός σταματά να παράγει κάποιες απαραίτητες ουσίες για την επιβίωσή μας, μερικά φάρμακα μπορούν να τις αντικαταστήσουν. Για παράδειγμα ο διαβητικός, δεν παράγει την ινσουλίνη, και προκειμένου να έχει μια κανονική ζωή πρέπει να την λαμβάνει καθημερινά υπό την μορφή φαρμάκου.

Πολλά άλλα φάρμακα τελικά, έρχονται να ανακουφίσουν τις αιτίες του πόνου μας ή να ελέγχουν προβλήματα όπως η υπέρταση και να απομακρύνουν επιπλοκές που χρόνο με το χρόνο θα έκαναν την εμφάνισή τους και θα απειλούσαν την υγεία μας.


Τι δεν πρέπει
να περιμένουμε
          από τα φάρμακα

Τα φάρμακα από μόνα τους δεν μπορούν να εγγυηθούν μια καλή υγεία ή την αποκατάστασή της και δεν μπορούν πάντα να θεραπεύσουν μια ασθένεια. Εν πάση περιπτώσει δεν πρέπει να αντικαταστήσουν τις συνήθειες της ζωής μας. Δεν χρησιμεύει να προσφύγουμε σε ένα φάρμακο εάν ο τρόπος ζωής που έχουμε υιοθετήσει δεν είναι ο κατάλληλος για μας. Για παράδειγμα δεν είναι λογικό να χρησιμοποιούν φάρμακα οι παχύσαρκοι προκειμένου να αδυνατίσουν όταν παράλληλα συνεχίζουν να κάνουν μια υπερβολική σίτιση ή ζωή χωρίς άσκηση.
Μια υψηλή χοληστερόλη στο αίμα πρέπει καταρχήν να αντιμετωπιστεί τροποποιώντας τη διατροφή: πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και φτωχή σε ζωικά λίπη κι όχι με άμεση προσφυγή σε φαρμακευτική αγωγή.
Τα φάρμακα δεν μπορούν να παλέψουν τη γήρανση και να εγγυηθούν την ενίσχυση της μνήμης. Δεν είναι απαραίτητο να είστε ετοιμοι πάντα να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο για κάθε πρόβλημα και να θυμάστε ότι η αξία ενός γιατρού δεν κρίνεται από τον αριθμό φαρμάκων που θα σας ορίζει. Πιο σημαντική είναι η ικανότητά του να βρει τρόπο να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τον δρόμο που θα σας οδηγήσει σε μια υγιή ζωή.

Ποια είναι τα ανεπιθύμητα
αποτελέσματα
          των φαρμάκων;

Πέρα από τα οφέλη (θεραπευτικά αποτελέσματα), τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ζημιές (ανεπιθύμητα αποτελέσματα).
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες της έρευνας να δημιουργηθούν φάρμακα όσο το δυνατόν πιο ασφαλή αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.
Πίνοντας ένα ηρεμιστικό για να μειωθεί η ανησυχία σας, κι εφόσον το ζητούμενο έχει επιτευχθεί παρατηρείτε ότι έχετε ενοχλήσεις στο στομάχι. Προκειμένου να περάσουν οι ενοχλήσεις στο στομάχι θα πάρετε κάτι άλλο για να ακουφιστείτε και συνεχίζετε...
Πίνοντας ένα αντιρευματικό (αντιφλεγμονώδες) διώχνετε τον πόνο και την φλόγωση από την περιοχή που σας ενοχλεί ανοίγετε όμως νέα πρόβληματα με το στομάχι.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν μπορούν να διαχωριστούν από το όφελος των φαρμάκων. Εάν τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα εμφανίζονται, πριν καν εμφανιστούν τα οφέλη του, σκόπιμο είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, γιατί εκείνος θα κρίνει αν πρέπει να συνεχιστεί η χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου από εσάς ή όχι.




 www.fsa.gr
 dok.1
 topten
 weather_gif
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ