169x70_dicapro  peri.1  www.iatreion.gr
 
 
ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - 10/10/2007

MΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Genova.  Για πρώτη φορά εντοπίστηκε μια στρατηγική θεραπείας για την σκλήρυνση κατά πλάκας με ενήλικα εμβρυικά κύτταρα του μυελού των οστών. Η ανακάλυψη έρχεται από το πανεπιστήμιο της Genova όπου οι ερευνητές πέτυχαν να μπλοκάρουν την εξέλιξη της ασθένειας στα ποντίκια. Μέσα στο 2007 θα αρχίσει η πειραματική της εφαρμογή στον άνθρωπο.

Η έρευνα καθ’ ολοκληρίαν από ιταλούς επιστήμονες έγινε υπό από τον Antonio Uccelli, υπεύθυνο του τμήματος Νευρολογίας του Νοσοκομείου San Martino Università di Genova, σε συνεργασία με τον Gianluigi Mancardi, από το ίδιο τμήμα, τον Francesco Frassoni, Διευθυντού  του κέντρου Cellule Staminali e Terapia Cellulare dell'Ospedale di Genova και της Rosetta Pedotti από το Istituto C. Besta

του Μιλάνου. Η ανακάλυψη έχει πραγματοποιηθεί χάρι στη χρηματοδότηση από μέρος του FISM και του ιδρύματος CARIPLO.

Η μελέτη έγινε σε αρουραίους στους οποίους προκλήθηκε εγκεφαλομυελίτις, προκειμένου να μιμηθούν στο εργαστήριο την σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι δύο ασθένειες έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά και ανήκουν και οι δύο στην ομάδα των αυτοάνοσων ασθενειών, η οποία είναι στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που αντιδρούν με ανώμαλο τρόπο ενάντια σε άλλα κύτταρα του οργανισμού.


Η πειραματική εφαρμογή στον άνθρωπο θα αρχίσει μέσα στο 2007 με την ευχή να αντιπροσωπεύσει μια νέα θεραπευτική δυνατότητα για την σκλήρυνση κατά πλάκας για την οποία δεν υπάρχει σήμερα μια ριζική θεραπεία.

Στο τεύχος Μαρτίου του Annals of Neurology (από 22 Μαρτίου) (n.3 volume 61) αφιερώνει στην ανακάλυψη ένα αρθρο στο  οποίο υπογραμμίζεται η σημασία ότι τα κύτταρα «έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν ουσιαστικά την πρόοδο της ασθένειας», και ότι αυτό από μόνο του αυξάνει τις πιθανότητες της κλινικής τους χρήσης».

Είναι πρώτη φορά που μια αυτοάνοση ασθένεια θεραπεύεται με αυτόν τον τύπου κυττάρων, τα κύτταρα. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, γιατί αυτά τα κύτταρα έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα επειδή μπορούν να συλλεγούν εύκολα από τον μυελό των οστών του ασθενή και ήδη μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορες κλινικές εφαρμογές δηλώνει ο Antonio Ucceli. Με την πειραματική εφαρμογή στον άνθρωπο ελπίζεται ότι τα κύτταρα αυτά θα μπορέσουν να εμποδίσουν την πρόοδο της σκλήρυνσης κατά πλάκας στις μορφές εκείνες που δεν απαντούν στις θεραπείες και να προστατεύσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα που δεν έχουν χαλάσει ακόμα.

 

Πηγη: on line.it

 

 MYALAS
 www.fsa.gr
 weather_gif
 topten
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ