Είναι άλλο
Το «σούπερ ποντίκι», δημιούργημα Αμερικανών επιστημόνων, προκαλεί δέος στην επιστημονική κοινότητα με τις υπερφυσικές σωματικές του ικανότητες. Με τη μετάλλαξη ενός και μόνο γονιδίου, το τρωκτικό ζει περισσότερο. Παράλληλα μπορεί να διανύσει απόσταση έξι χιλιομέτρων, με ταχύτητα 20 μέτρων το λεπτό. Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο «Κέις Γουέστερν Ριζέρβ» στο Κλίβελαντ του Οχάιο τροποποίησε γενετικά το γονίδιο που σχετίζεται με το μεταβολισμό της γλυκόζης ενεργοποιώντας έτσι τον μηχανισμό που μετατρέπει το σωματικό λίπος σε ενέργεια. Ταυτόχρονα, το πειραματόζωο δεν υποφέρει από κράμπες στους μυς. Διαβάζουμε στο greekmeds fora της ιατρικης σχολής.
Και άλλο το
ανθεκτικό ποντίκι στον καρκίνο, ακόμη και στους ιδιαίτερα-επιθετικούς τύπους που δημιουργήθηκε από ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Κεντάκυ. Η σημαντική ανακάλυψη προέρχεται από μια προηγούμενη ανακάλυψη μιας ομάδας ερευνητών οι οποίοι εντόπισαν ένα γονίδιο ογκοκαταστολέα αποκαλούμενο «PAR-4»στον προστάτη.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το γονίδιο ογκοκαταστολέα «PAR-4» σκοτώνει μόνο τα κύτταρα καρκίνου, χωρίς να επιτίθεται στα κανονικά κύτταρα.
Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας αφορά ποντίκια που έχουν γεννηθεί με το γονίδιο αυτό και δεν αναπτύσσουν όγκους. Τα ποντίκια μεγαλώνουν κανονικά και δεν έχουν καμία ατέλεια. Στην πραγματικότητα, τα ποντίκια που κατέχουν το γονίδιο ογκοκαταστολέα «PAR-4» ζουν μερικούς μήνες περισσότερο από αυτά που δεν έχουν το γονίδιο και δεν έχουν καμιά τοξική παρενέργεια.
«Ανακαλύψαμε αρχικά το γονίδιο ογκοκαταστολέα «PAR-4» στον προστάτη, αλλά δεν περιορίζεται στον προστάτη. Το γονίδιο εκφράζεται σε κάθε τύπο κυττάρων που έχουμε εξετάσει και προκαλεί το θάνατο μιας ευρείας σειράς κυττάρων καρκίνου, στα οποία περιλαμβάνονται φυσικά και τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη" λέει ο υπεύθυνος της ομάδας dr Rangnekar. «Το ενδιαφέρον μέρος αυτής της μελέτης είναι ότι αυτό το γονίδιο δολοφόνος είναι εκλεκτικό όσον αφορά τη δολοφονία των κυττάρων καρκίνου. Δεν θα σκοτώσει τα κανονικά κύτταρα και υπάρχουν πολύ- πολύ λίγα εκλεκτικά γονίδια όπως αυτό».
Για να ερευνήσει περαιτέρω τα πιθανά θεραπευτικά οφέλη αυτού του γονιδίου, η ομάδα Rangnekar εισήγαγε το γονίδιο σε ωάριο το οποίο στην συνέχεια φυτεύτηκε σε αναπληρωματική μητέρα.
«Στο νέο ποντίκι δεν εκφράζεται μεγάλος αριθμός αντιγράφων αυτού του γονιδίου, αλλά τα νεογνά ποντίκια αυτού και τα νεογνά αυτών, δίνουν το γονίδιο σε δράση. Έτσι, είναι σε θέση να μεταφέρουν την δραστηριότητα του γονιδίου στις επόμενες γενεές στο ποντίκι διαμέσου της κληρονομικότητας».
«Όταν ένας ασθενής με καρκίνο υποβάλλεται στη χημειοθεραπεία ή την ακτινοβολία υπάρχουν πιθανές παρενέργειες που συνδέονται με αυτές τις θεραπευτικές επεξεργασίες. Σκεφτήκαμε να στρέψουμε την έρευνα μας στον εντοπισμό ενός μορίου που θα σκοτώσει τα κύτταρα καρκίνου και δεν θα σκοτώσει τα κανονικά κύτταρα, αλλά και δεν θα δίνει τοξικές παρανέργειες. Το προσεγγίσαμε ολιστικά με σκοπό όχι μόνο να ξεφορτωθούμε τον καρκίνο αλλά να μην βλάψουμε και τον οργανισμό συνολικά. Πριν από αυτήν την μελέτη, δημοσιεύσαμε πολλές εργασίες που δείχνουν ότι στην κυτταροκαλλιέργεια, δεν υπάρχει καμία «δολοφονία» των κανονικών κυττάρων. Αυτό είναι η απόδειξη ότι το γονίδιο αυτό δεν σκοτώνει τα κανονικά κύτταρα επειδή το ποντίκι είναι ζωντανό και υγιές.»
Ο Dr Rangnekar αναγνωρίζει ότι χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμη πριν την εφαρμογή της έρευνας στους ανθρώπους: «εξετάζουμε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας από την σκοπιά για το πως μπορεί να αναπτυχθεί πραγματικά προς όφελος του ασθενή. Το να μπορούμε να θεραπεύσουμε τον καρκίνο χωρίς να βλάψουμε τον ασθενή είναι σίγουρα μια σημαντική ανακάλυψη»
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην έκδοση του Οκτωβρίου στο JournalCancerResearch.
Άρθρο προσαρμοσμένο από υλικό που παρέχεται από το πανεπιστήμιο του Κεντάκυ
|