www.iatreion.gr  peri.1  169x70_dicapro
 
 
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε - 18/10/2007

Βιταμινη E
ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Η βιταμίνη Ε (tocopherol) τοκοφερόλη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που αποθηκεύεται στο σώμα για σύντομο χρονικό διάστημα και απαιτείται εξωτερική λήψη. Στην φύση έχει βρεθεί ότι υπάρχουν 8 τοκοφερόλες με τις φυσιολογικές ιδιότητες της βιταμίνης Ε. Μετριέται σε διεθνείς μονάδες (IU). 1 IU ισοδυναμεί με 1mg. Από τις τοκοφερόλες που προσλαμβάνουμε με τις τροφές το 35% απορροφούνται ενώ το υπόλοιπο 65% αποβάλλεται με τα κόπρανα.
Η α-τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε) εντοπίζεται στο συκώτι, στο λιπώδη ιστό, την υπόφυση, στα επινεφρίδια, στη μήτρα και στους όρχεις.

Τι κάνει η βιταμίνη Ε

Όπως όλα τα αντιοξειδωτικά, η βιταμίνη Ε εξουδετερώνει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν αλλαγές στο DNA των κυττάρων.

Η βιταμίνη Ε είναι πολύ σημαντική και προσφέρει καρδιαγγειακή προστασία αποτρέποντας με μηχανισμό ο οποίος δεν είναι ακόμη γνωστός την δημιουργία αθηρωματικών πλακών. Πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες υποστηρίζουν την άποψη ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε ελαττώνει τον κίνδυνο αγγειακής καρδιακής νόσου. Χορήγηση δόσεως (1600 mg/ημέρα) φαίνεται ότι προστατεύει την LDL από την οξείδωσή της, η οποία και θεωρείται παράγοντας αθηρογένεσης. Ενισχύει επίσης τη χρησιμοποίηση της βιταμίνης Α.


Πόση βιταμίνη Ε χρειαζόμαστε καθημερινά;

Η ημερήσια δόση είναι καθορισμένη στα 30 IU ή 24mg.


Ποια τρόφιμα έχουν τη βιταμίνη Ε

Πηγές της βιταμίνης είναι τα φυτικά έλαια και κυρίως του σίτου (200-300mg/100 g) που συμβαίνει να είναι και πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Το ηλιέλαιο, οι ηλιόσποροι, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, τα αχλάδια το αβοκάντο και τα σκούροχρωμα λαχανικά όπως το σπανάκι. Επίσης το γάλα τα αυγά και το κρέας.


Σημάδια ανεπάρκειας της βιταμίνης Ε

Έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει στειρότητα στον ανδρικό πληθυσμό και αποβολές στον γυναικείο. Εκφύλιση και ίνωση των μυών (μια κατάσταση παρόμοια με τη μυική δυστροφία) κ.α.


Υπερβολική ποσότητα

Η βιταμίνη Ε είναι μια πολύ ασφαλής βιταμίνη και ούτε οι υπερβολικές δόσεις δεν προκαλούν τοξικότητα.


Νέες έρευνες για τη βιταμίνη Ε

Τα συμπληρώματα βιταμινών Ε μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο του πνεύμονα και του τραχήλου, καθώς επίσης και άλλους καρκίνους. Μπορούν επίσης να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στις μολύνσεις.

Τα καθημερινά συμπληρώματα βιταμινών Ε μέχρι 100g εμφανίζονται να χαμηλώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και στηθάγχης καθώς συμβάλουν στη μείωση του σχηματισμού της αθηροματικής πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών. Επίσης βοηθά στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις.

 topten
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 www.fsa.gr
 dok.1
 MYALAS