169x70_dicapro  peri.1  www.iatreion.gr
 
 
ΚΑΤΕΧΙΝΕΣ - 16/11/2007

ΚΑΤΕΧΙΝΕΣ

Το φυτό του τσαγιού είναι  πηγή τανινών. Όταν τα φύλλα του μουσκεύονται σε καυτό νερό παρασκευάζεται έγχυμα μια χαρακτηριστική ξινή γεύση. Η γεύση αυτή οφείλεται στις κατεχίνες και στα φλαβονοειδή που περιέχονται σ΄αυτό.

Οι κατεχίνες είναι αντιοξειδωτικά της οικογένειας των φλαβονοειδών με τον χαρακτηρισμό  flavan-3. Αν και βρίσκονται σε πολλά είδη της τροφικής αλυσίδας η μεγαλύτερη πηγή τους είναι το πράσινο τσάι.

Οι κατεχίνες αποτελούν το 25% του βάρους των φύλλων ξηρού τσαγιού.

Μελέτες έδειξαν ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας: καρδιοπάθειες, καρκίνο, διαβήτη.

Έχει αποδειχθεί επίσης ότι οι κατεχίνες παίζουν σημαντικό ρόλο εξαιτίας των αντιβιοτικών τους ιδιοτήτων τους.

 weather_gif
 topten
 MYALAS
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 dok.1