ΚΑΤΕΧΙΝΕΣ
Το φυτό του τσαγιού είναι πηγή τανινών. Όταν τα φύλλα του μουσκεύονται σε καυτό νερό παρασκευάζεται έγχυμα μια χαρακτηριστική ξινή γεύση. Η γεύση αυτή οφείλεται στις κατεχίνες και στα φλαβονοειδή που περιέχονται σ΄αυτό.
Οι κατεχίνες είναι αντιοξειδωτικά της οικογένειας των φλαβονοειδών με τον χαρακτηρισμό flavan-3. Αν και βρίσκονται σε πολλά είδη της τροφικής αλυσίδας η μεγαλύτερη πηγή τους είναι το πράσινο τσάι.
Οι κατεχίνες αποτελούν το 25% του βάρους των φύλλων ξηρού τσαγιού.
Μελέτες έδειξαν ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας: καρδιοπάθειες, καρκίνο, διαβήτη.
Έχει αποδειχθεί επίσης ότι οι κατεχίνες παίζουν σημαντικό ρόλο εξαιτίας των αντιβιοτικών τους ιδιοτήτων τους. |