www.iatreion.gr  ygia.2  169x70_dicapro
 
 
NOBEL ΙΑΤΡΙΚΗΣ 2007 - 09/10/2007



η αρχή μιας νέας εποχής στη γενετική

Το βραβείο Νόμπελ στην Ιατρική δόθηκε σε έναν βρετανό και δύο αμερικανούς επιστήμονες. Βραβεύτηκαν γιατί έβαλαν τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίχτηκε η νέα εποχή της γενετικής μηχανικής.

O Mario R. Capecchi, γεννήθηκε το 1937 στην Ιταλία, είναι αμερικανικής υποκοότητας, PHD στη Βιοφυσική 1967, Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Καίμπριτζ, ΜΑ, ΗΠΑ, Howard Hughes Medical Institute Investigator και διακεκριμένος καθηγητής της ανθρώπινων γενετικής και της βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Utah, των ΗΠΑ.


Ο Sir Martin J. Evans, γεννήθηκε το 1941 στη Μεγάλη Βρετανία, βρετανικής υποκοότητας, PHD στην Ανατομία και την Εμβρυολογία 1969, University College, London, UK. Director of the School of Biosciences και καθηγητής στο Cardiff University, UK.


Ο Oliver Smithies, γεννήθηκε το 1925 στην Μεγάλη Βρετανία, PHD στη Βιοχημεία 1951, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Excellence Professor of Pathology and Laboratory Medicine, University of North Carolina at Chapel Hill, NC, USA.


Οι βραβευμένοι ανέπτυξαν από κοινού την πάρα πολύ ισχυρή τεχνολογία γνωστή ως «στοχευμένο γονίδιο». «Εφαρμόζεται τώρα σε ουσιαστικά όλους τους τομείς της βιοιατρικής, από τη βασική έρευνα στην ανάπτυξη της νέας θεραπείας»

Ο sir Martin θεωρείται από πολλούς ερευνητές της γενετικής η κορυφή στον τομέα τους. Ήταν ο πρώτος που προσδιόρισε και απομόνωσε τα εμβρυικά κύτταρα. Ανακάλυψε όχι μόνο πως είναι δυνατόν να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο εμβρυικά κύττταρα αλλά και πως να τροποποιήσει τα γονίδια τους.
Ο Dr Capecchi, και ο Dr Smithies, πήγαν την εργασία του Sir Martin παρακάτω προς τα τέλη της δεκαετίας του '80. Λειτουργώντας ανεξάρτητα, ανέπτυξαν μια πολύ ακριβή μέθοδο στις γενετικές αλλαγές.
Οι φετινοί νομπελίστες έχουν κάνει μια σειρά ανακαλύψεων σχετικά με τα εμβρυικά κύτταρα και του ανασυνδυσμού στο DNA των θηλαστικών. Οι ανακαλύψεις τους οδήγησαν στη δημιουργία μιας πάρα πολύ ισχυρής τεχνολογίας καλούμενης στοχευμένο γονίδιο. Εφαρμόζεται σήμερα σχεδόν σε όλους τους τομείς της βιοιατρικής - από τη βασική έρευνα ως την ανάπτυξη νέων θεραπειών.
Με την στόχευση του γονιδίου τώρα είναι δυνατόν να έχουμε σαν αποτέλεσμα οποιοδήποτε τύπο τροποποίησης του DNA στο γονιδίωμα ποντικιών, γεγονός που επιτρέπει στους επιστήμονες να καθιερώσουν τους ρόλους των μεμονωμένων γονιδίων στην υγεία και την ασθένεια. Με τη μέθοδο αυτή έχουν παράγει στο εργαστήριο περισσότερα από πεντακόσια διαφορετικά μοντέλα ποντικιών με ανθρώπινες διαταραχές όπως καρδιαγγειακές, διαβήτης καρκίνος καθώς και στις νευρο-εκφυλιστικές παθήσεις.

Τροποποίηση των γονιδίων από τον ανασυνδυασμό


Οι πληροφορίες για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των οργανισμών μας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής φέρονται μέσα στο DNA. Το DNA μας βρίσκεται στα χρωμοσώματα, τα οποία εμφανίζονται ανά ζευγάρια – το ένα κληρονομείται από τον πατέρα και ένα από τη μητέρα. Η ανταλλαγή των ακολουθιών DNA μέσα σε τέτοια ζευγάρια χρωμοσωμάτων αυξάνει τη γενετική παραλλαγή στον πληθυσμό και εμφανίζεται με μια διαδικασία αποκαλούμενη ομόλογο ανασυνδυασμό. Αυτή η διαδικασία συντηρείται σε όλη την εξέλιξη και καταδείχθηκε στα βακτηρίδια πριν από 50 έτη από τον νομπελίστα Joshua Lederberg (Νόμπελ του 1958).
Ο Mario Capecchi και Oliver Smithies και οι δύο είχαν το όραμα ότι ο ομόλογος ανασυνδυασμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να τροποποιήσει συγκεκριμένα γονίδια.
Ο Capecchi απέδειξε ότι ο ομόλογος ανασυνδυασμός θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Έδειξε ότι τα ελαττωματικά γονίδια θα μπορούσαν να επισκευαστούν από τον ομόλογο ανασυνδυασμό από το νέο εισερχόμενο DNA.
www.nobelprize.orgl

 MYALAS
 www.fsa.gr
 topten
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 dok.1