169x70_dicapro  peri.1  www.iatreion.gr
 
 
ΠΡΩΤΟΓΟΝΑ ΦΥΤΑ - 14/12/2007

παντός καιρού...

Ένα από τα απλούστερα φυτά του πλανήτη μας φαίνεται πως θα βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα που προκύπτει στις καλλιέργειες σε περιοχές που πλήττονται ή που θα πληγούν στο μέλλον από ξηρασία.

Το βρύο Physcomitrella patens είναι πρωτόγονο φυτό παρόμοιο με τα πρώτα φυτά που άρχισαν να αναπτύσσονται στο έδαφος της γης. Αυτό το φυτό έπρεπε να προσαρμοστεί  και να αντισταθεί στο κρύο, στη θερμότητα και την ξηρασία χωρίς ρίζες ή σύνθετα φύλλα. Η δυνατότητα των βρύων να επιζούν σε συνθήκες ξηρασίας και να ξαναμεγαλώνουν όταν ποτίζονται, θα μπορούσε να δώσει λύση για τις συγκομιδές που καταστρέφονται στις περιοχές που πλήττονται από την ξηρασία.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Λιντς, με συναδέλφους τους από τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, ανέλυσαν το γονιδίωμα του βρύου Physcomitrella , προσδιόρισαν  ποια γονίδια ελέγχουν αυτή την τακτική επιβίωσης και τα συμπεράσματά τους δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος  του Science.

Η μελέτη του φυτού Physcomitrella άρχισε στο πανεπιστήμιο του Λιντς 20 έτη πριν από τον καθηγητή DavidCove. Ο dr Andy Cuming συνέχισε την εργασία του καθηγητή Cove  που υποστηρίζεται από το Biotechnologyand Biological Sciences Research Council, και είναι μέρος της διεθνούς ομάδας που εργάζεται στο πάνω στο γονιδίωμα.

«Το φυτό Physcomitrella έχει επίσης πολλά σημαντικά χαρακτηριστικά που το κάνουν περισσότερο σημαντικό.

Το Physcomitrella είναι ένα απλοειδές κύτταρο. Απλοειδή κύτταρα είναι κύτταρα στα οποία το γονιδίωμά τους υπάρχει σ’ ένα μόνο αντίγραφο. Απλοειδή κύτταρα είναι τα προκαρυωτικά κύτταρα, τα κύτταρα πολλών ευκαρυωτικών μικροοργανισμών και οι γαμέτες των διπλοειδών οργανισμών».

Το βρύο αυτό είναι ικανό να ενσωματώσει το νέο DNA σε έναν καθορισμένο στόχο στο γονιδίωμα - αντίθετα από άλλα φυτά που ενσωματώνουν το νέο DNA τυχαία. Αυτό σημαίνει ότι η τροποποίηση του γονιδιώματος του βρύου είναι πολύ πιό ελεγχόμενη απ' ό,τι άλλων φυτών

«Εάν μπορέσουμε να ανακαλύψουμε ποιοί μηχανισμοί αναγκάζουν το γονιδίωμα Physcomitrella να ενσωματώνει το DNA κατά αυτόν τον τρόπο – τότε θα μπορούμε να είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε αυτό το χάρισμα και σε άλλα φυτά και να μπορέσουμε έτσι να έχουμε περισσότερο έλεγχο την τροποποίηση των γονιδιωμάτων τους» είπε ο dr Cuming.

Πιστεύουμε επίσης ότι πολλά από τα χρήσιμα γονίδια που βρίσκονται στο βρύο Physcomitrella πιθανόν να είναι παρόντα και σε άλλα ανώτερα φυτά αλλά δεν είναι πλέον ενεργά με τον ίδιο τρόπο.   

Η εργασία έχει συντονιστεί από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, το Πανεπιστήμιο Freiburg στη Γερμανία, το Εθνικό Ιδρυμα για τη Βασική Βιολογία της Ιαπωνίας, Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σαιντ Λούις, και το πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας.

 MYALAS
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 topten
 www.fsa.gr
 weather_gif