γράφει ο
ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ
DRCOG, DFFP
Μαιευτήρας-Χειρ. Γυναικολόγος
www.drkalogirou.gr
IUTPI
Μια νέα μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έρχεται να βοηθήσει χιλιάδες ζευγάρια που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της στείρωσης. Μια παγκόσμια καινοτομία Ελλήνων ιατρών που πρωτοπαρουσιάστηκε στις ειδήσεις σε κανάλι μεγάλης ακροαματικότητας τον Αύγουστο του 2007 έρχεται να βοηθήσει σημαντικά στον τομέα της υπογονιμότητας αλλά και γενικότερα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Ονομάζεται IUTPI (ενδομητρο-σαλπιγγο-περιτοναϊκή έγχυση σπέρματος) και πρόκειται για μια καινοτομία στον τομέα της σπερματέγχυσης του γυναικολόγου κ. Λεωνίδα Μαμά που έχει κάνει και την εφεύρεση ενός ειδικού κολποδιαστολέα πού κλείνει τον τράχηλο καθώς και της ομάδας του, γυναικολόγο Ιωάννη Καλογήρου και βιολόγο Φαίη Ρωμηού.
πως εφαρμόζεται
Η νέα μέθοδος σπερματέγχυσης βασίζεται σε 10 ml εγχυομένου επεξεργασμένου σπέρματος.
Παρατηρήσεις που έγιναν κατά την κλινική εφαρμογή έδειξαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα 4 ml του εγχυομένου σπέρματος που χρησιμοποιείται στην μητροσαλπιγγική έγχυση σπερματοζωαρίων (FSP) δεν ήταν αρκετά για να προσπεράσουν τα σαλπιγγικά στόμια της μήτρας επειδή η ενδομητρική πίεση που ασκούσε η ποσότητα των 4 ml δεν ήταν αρκετή.
Έτσι, αυξήθηκε σταδιακά ο όγκος του εγχυομένου σπέρματος, φτάνοντας τελικά τα 10 ml, ενώ συγχρόνως γινόταν έλεγχος της ενδομητρικής πίεσης. Ο μεγαλύτερος όγκος σπέρματος που χρησιμοποιήθηκε οδήγησε σε μία απρόσμενη αύξηση του ποσοστού κυήσεων. Εξάλλου, 10 ml σκιαγραφικού υλικού χρησιμοποιείται και στην υστεροσαλπιγγογραφία για να σκιαγραφηθεί ο τράχηλος, η ενδομητρική κοιλότητα, οι σάλπιγγες σε όλο τους το μήκος και να απελευθερωθεί στην ενδοπεριτοναϊκή κοιλότητα και στον Δουγλάσιο χώρο. Επιπλέον, το πιθανό θεραπευτικό αποτέλεσμα της υστεροσαλπιγγογραφίας έχει εκτενώς συζητηθεί σε πολλά άρθρα της τελευταίας δεκαετίας, αφού το ποσοστό των κυήσεων αυξάνεται μετά από αυτή τη διαδικασία, ειδικά σε ασθενείς με ανεξήγητη στειρότητα.
συμπέρασμα
Άρα, υποστηρίζεται η υπόθεση ότι, πιθανώς τα μητρικά στόμια των σαλπίγγων είναι δυνατόν να φράσσονται από μεμβρανώδη στοιχεία. Τα 10 ml του εγχυομένου σπέρματος είναι αρκετά, αφενός μεν να γεμίσουν την κοιλότητα της μήτρας, να διαπεράσουν, αφετέρου, το διάμεσο τμήμα της σάλπιγγας και τη λήκυθο για να καταλήξουν στην περιτοναϊκή κοιλότητα και στο Δουγλάσιο χώρο, όπου αναμιγνύονται με το περιτοναϊκό και το ωοθυλακικό υγρό. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται η ενδομητρο-σαλπιγγο-περιτοναϊκή έγχυση (IUTPI). Τα άριστα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής δημοσιεύονται στο ιατρικό περιοδικό της αναπαραγωγής Fertility & Sterility μηνός Μαρτίου 2006.
Η μέθοδος αποτελεί παγκόσμια καινοτομία και τα ποσοστά επιτυχίας της γονιμοποίησης είναι εντυπωσιακά.
|