www.iatreion.gr  peri.1  169x70_dicapro
 
 
ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ - 09/11/2007


γράφει ο
ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ
DRCOG, DFFP
Μαιευτήρας-Χειρ. Γυναικολόγος
www.drkalogirou.gr

Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα είναι η αδυναμία του αναπαραγωγικού συστήματος στην επίτευξη εγκυμοσύνης με αποτέλεσμα ένα ζευγάρι να δυσκολεύεται στην απόκτηση παιδιών. Η υπογονιμότητα δεν κάνει διακρίσεις. Αφορά εξ' ίσου τόσο τις γυναίκες, όσο και τους άνδρες. Για το λόγο αυτό, και οι δύο σύντροφοι πρέπει να πάρουν ενεργό μέρος στην διαδικασία της διάγνωσης και της θεραπείας. Ο ακριβής ορισμός θεωρεί ως υπογονιμότητα την αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από ένα χρόνο ελεύθερων σεξουαλικών σχέσεων όταν η γυναίκα είναι κάτω των 35 ετών. Στις περιπτώσεις που η γυναίκα είναι μεγαλύτερη των 35 ετών, καλό είναι να απευθύνεται στο γιατρό μετά από έξι μήνες

Πολλές γυναίκες επιλέγουν σήμερα να καθυστερήσουν την απόκτηση παιδιών για επαγγελματικούς ή οικονομικούς λόγους. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αύξηση του ποσοστού υπογονιμότητας εξαιτίας του ηλικιακού παράγοντα. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 20% των γυναικών θα αποφασίσει να αποκτήσει το πρώτο παιδί μετά τα 35.

Επιπλέον, η έκρηξη πληροφοριών που αφορά τις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και ιδιαίτερα την εξωσωματική γονιμοποίηση, δίνουν μία ψευδή αίσθηση σιγουριάς στις γυναίκες επιλέγοντας να καθυστερήσουν την απόκτηση παιδιών. Αν και είναι γενικά γνωστό ότι η γονιμοποιητική ικανότητα μειώνεται με την πάροδο των ετών, οι γυναίκες δεν έχουν συνειδητοποιήσει τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η ηλικία. Στην δεκαετία των 20 ετών συμβαίνει το αποκορύφωμα της γονιμοποιητικής ικανότητας, που αρχίζει να μειώνεται δραστικά μετά τα 35. Στην ηλικία των 40 ετών, η ικανότητα αυτή μειώνεται στο 30 με 50%. Πολλές είναι οι αιτίες για το γεγονός αυτό, αλλά η σπουδαιότερη αφορά την ποιότητα και την ποσότητα των ωαρίων που βρίσκονται στις ωοθήκες. Αντίθετα από τους άνδρες που συνεχίζουν να παράγουν καινούργια σπερματοζωάρια σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, οι γυναίκες έχουν ένα ορισμένο αριθμό ωαρίων από τη στιγμή της γέννησής τους, που κυμαίνεται από 1 - 2 εκατομμύρια κατά τη γέννηση και μειώνεται στα 300.000 περίπου κατά την εφηβεία. Από αυτά τα ωάρια μόνο το 1% θα ωριμάσουν και θα φτάσουν στην ωοθυλακιορρηξία, ενώ όλα τα υπόλοιπα θα απορροφηθούν από τον οργανισμό. Η απώλεια των ωαρίων επιταχύνεται όταν η γυναίκα φτάσει τα 35, με αποτέλεσμα την μείωση της γονιμοποιητικής ικανότητας της γυναίκας. Επίσης η ποιότητα των ωαρίων φθίνει, με αποτέλεσμα την αδυναμία ή δυσκολία τους να γονιμοποιηθούν από το σπερματοζωάριο. Τέλος, τα χρωμοσωματικά προβλήματα που παρουσιάζουν τα ωάρια των μεγαλύτερων γυναικών ευθύνονται για τον αυξημένο αριθμό αποβολών και τις ανωμαλίες που είναι δυνατόν να παρουσιάσουν τα παιδιά που τελικά θα γεννηθούν.

Έτσι ένα μεγάλο ποσοστό ζευγαριών  θα αναζητήσει βοήθεια από γυναικολόγο για να λύσει το πρόβλημα της υπογονιμότητάς τους.

Φυσιολογική γονιμοποίηση

Κάθε μήνα ένα ωοθυλάκιο (ωάριο) απελευθερώνεται από την ωοθήκη και περνάει στη σάλπιγγα. Για να εμφανιστεί κύηση, το σπέρμα απελευθερώνεται μέσα στο οπίσθιο κολπικό θόλο κατά τη διάρκεια της συνουσίας και αρχίζει να κινείται για να συναντήσει το ωάριο. Η ένωση τους ακολουθείται από γονιμοποίηση. Το έμβρυο, (ένα γονιμοποιημένο ωάριο) ξεκινά το ταξίδι του από τη σάλπιγγα για τη μήτρα. Μετά από 4- 5ημέρες περίπου βρίσκεται στο ενδομήτριο μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα. Εάν γίνει εμφύτευση ακολουθεί η εξέλιξη της φυσιολογικής κυήσεως

 
Τι είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση
IVF, In Vitro Fertilisation);


Η εξωσωματική γονιμοποίηση (ΙVF) περιλαμβάνει τη συλλογή των ωαρίων και του σπέρματος  γίνεται γονιμοποίηση έξω από το ανθρώπινο σώμα. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασία είναι η δημιουργία γονιμοποιημένων εμβρύων που θα τοποτετηθούν στη γυναίκα μετά από 3-4 ημέρες.

Τι είναι η σπερματέγχυση;

Η σπερματέγχυση αφορά την εισαγωγή σπέρματος μέσα στην μήτρα της γυναίκας. Πρόκειται για την εισαγωγή ειδικά επεξεργασμένου σπέρματος, με τη βοήθεια καθετήρα, κοντά στην κορυφή της εσωτερικής κοιλότητας της μήτρας. Σε αυτό το σημείο, το σπέρμα είναι τοποθετημένο στην είσοδο της κάθε σάλπιγγας, με αποτέλεσμα να έχει να διανύσει μικρότερη απόσταση και πιο ενισχυμένο  για να φθάσει τα ωάρια την στιγμή της ωορρηξίας.

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ DRCOG, DFFP
Μαιευτήρας-Χειρ. Γυναικολόγος
www.drkalogirou.gr

 topten
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 www.fsa.gr
 MYALAS
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ