169x70_dicapro  ygia.2  www.iatreion.gr
 
 
ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ - 13/11/2007

γράφει ο γιατρός

ΧΑΡΗΣ Χ. ΧΗΝΙΑΔΗΣ

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Τι είναι ενδομητρίωση;
Η μήτρα αποτελεί ένα μέρος του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Κάθε μήνα το εσωτερικό στρώμα της μήτρας, το ενδομήτριο, παχαίνει υπό την επίδραση των γυναικείων ορμονών.

Αν προκύψει γονιμοποίηση του γυναικείου ωαρίου κατά την διάρκεια τον γονίμων ημερών, τότε το νεοδημιουργηθέν έμβρυο εμφυτεύεται στο παχύ ενδομήτριο και αρχίζει να διαιρείται και να αναπτύσσεται.

Αν όμως δεν συμβεί η γονιμοποίηση του ωαρίου τότε το ενδομήτριο δεν χρειάζεται να είναι παχύ. Σταματά λοιπόν η επίδραση των ορμονών και αυτό μην έχοντας υποστήριξη «πέφτει». Η απόπτωση αυτή του ενδομητρίου από την μήτρα προς τον κόλπο και τελικά έξω από το γυναικείο σώμα είναι η περίοδος που έχει η γυναίκα κάθε 28 ημέρες. Μέχρι να επουλωθεί πλήρως το ενδομήτριο και να αρχίσει να ξανα-αναπτύσσεται περνούν άλλες 5 περίπου ημέρες κατά τις οποίες παρατηρείται η κολπική αιμορραγία.

Τα κύτταρα της μήτρας λοιπόν που παράγουν το ενδομήτριο είναι ουσιαστικά υπεύθυνα για την περίοδο της γυναίκας. Όταν τα κύτταρα αυτά βρεθούν έξω από την μήτρα λέμε ότι η γυναίκα έχει ενδομητρίωση. Με άλλα λόγια τα κύτταρα του ενδομητρίου μεταναστεύουν σε άλλα μέρη του σώματος.


Τι προκαλεί την ενδομητρίωση;
Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος ο λόγος για τον οποίο ορισμένες γυναίκες πάσχουν από ενδομητρίωση. Φαίνεται ότι ο πιο συχνός τρόπος μετανάστευσης των κυττάρων είναι η ανάστροφη πορεία μερικών από αυτών κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αντί δηλαδή να κατευθυνθούν φυσιολογικά προς τον τράχηλο της μήτρας και από εκεί στον κόλπο, οδηγούνται προς τα πίσω και μέσω των σαλπίγγων καταλήγουν στην ελεύθερη κοιλιακή χώρα και τα ενδοκοιλιακά όργανα. Μια δεύτερη θεωρία συνιστά πως τα κύτταρα του ενδομητρίου εισχωρούν στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί μεταναστεύουν προς οποιοδήποτε σημείο του σώματος, ακόμη κι αν αυτό είναι πολύ απομακρυσμένο.

Πόσο συχνή είναι η ενδομητρίωση;
Παρότι δεν ακούγεται συχνά, τουλάχιστον το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας πάσχει από ενδομητρίωση. Σε πολλές περιπτώσεις η νόσος δεν εκδηλώνεται και δρα σιωπηλά χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα, προκαλώντας όμως βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Το 30% περίπου των γυναικών που επισκέπτονται το γυναικολόγο τους με διάφορα προβλήματα πάσχει από ενδομητρίωση. Επιπλέον το 40% των γυναικών με πρόβλημα υπογονιμότητας έχει ενδομητρίωση. Δυστυχώς επίσης φαίνεται ότι υπάρχει κληρονομική προδιάθεση για την εκδήλωση της νόσου. Η κόρη ή και η αδελφή μιας γυναίκας που πάσχει από ενδομητρίωση έχουν 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν την πάθηση σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη γυναίκα.

Που υπάρχουν ενδομητριωτικές εστίες;
Καθώς τα κύτταρα του ενδομητρίου μεταναστεύουν, σταματούν στα διάφορα όργανα του σώματος, κυρίως ενδοκοιλιακά. Έτσι εστίες ενδομητρίωσης παρατηρούνται στην πύελο, το έντερο, την ουροδόχο κύστη, τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες, το περιτόναιο και το διάφραγμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις υπάρχουν εστίες στους πνεύμονες και τα νεφρά.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Η ενδομητρίωση προκαλεί πόνο γιατί τα κύτταρα αντιδρούν στις ορμόνες κάθε μήνα με την περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αιμορραγία κάθε μήνα από τα κύτταρα αυτά, αλλά το αίμα δεν αποβάλλεται από τον οργανισμό. Έτσι οι περίοδος για τις πάσχουσες γυναίκες γίνεται όλο και πιο επώδυνη.Το αίμα λοιπόν κυκλοφορεί στην περιτοναϊκή κοιλότητα και επηρεάζει την εξωτερική μεμβράνη των οργάνων δημιουργώντας συμφύσεις. Οι συμφύσεις με την πάροδο του χρόνου μονιμοποιούνται και δεν αφήνουν τα όργανα να κινούνται ελεύθερα. Παρατηρείται λοιπόν συχνά έντονος πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή. Επιπλέον με τις συμφύσεις μπορεί να φράξουν οι σάλπιγγες, οι οποίες μεταφέρουν το ωάριο προς τη μήτρα, και έτσι να καταστεί η γυναίκα υπογόνιμη. Επίσης, λόγω των ουσιών που εκκρίνονται, επηρεάζονται οι ωοθήκες και τα ωάρια χειροτερεύουν ποιοτικά.

Συνοπτικά τα κυριότερα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι:

• Δυσμηνόρροια (πόνος στην περίοδο)

• Δυσπαρεύνια (πόνος στη σεξουαλική επαφή)

• Αίσθημα δυσφορίας στην κοιλιακή χώρα

• Υπογονιμότητα

Δευτερεύοντα συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται με μικρότερη ένταση ή σε προχωρημένα στάδια της πάθησης είναι:


• Αίσθημα κούρασης

• Αϋπνία

• Μεταβολές της διάθεσης

• Προεμηνορρυσιακό σύνδρομο

• Πόνος στα έντερα και την ουροδόχο κύστη

• Αιμορραγία από τον πρωκτό κατά τις ημέρες της περιόδου


ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
 weather_gif
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 MYALAS
 www.fsa.gr
 dok.1