www.iatreion.gr  peri.1  169x70_dicapro
 
 
Aνώδυνος Τοκετός: Ναι ή όχι; - 14/05/2007

Ανώδυνη παραλαβή με την επισκληρίδιο
«Tα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η επισκληρίδιος αναισθησία» εξηγεί ο παθολόγος της γυναικολογίας Mauro Melpignano – «γίνεται κατόπιν αιτήσεως από τον ίδιο ασθενή.
Τείνει να γίνει παράδοση στις εγκύους να βλέπουν τον αναισθησιολόγο πριν τον γυναικολόγο. Και δεν είναι λίγες αυτές που διαλέγουν αυτήν την μέθοδο. Φτάνει να κοιτάξει κανείς τα στοιχεία.»
«Περίπου από τις 650 γυναίκες που δεχτήκαμε το έτος 2005 εξηγεί ο αναισθησιολόγος Borghesi Luigi επικεφαλής του Oglio Po που δεχτήκαμε το ένα τρίτο έχουν κάνει καισαρική τομή ενώ από τις υπόλοιπες τετρακόσιες οι εκατό επέλεξαν τον ανώδυνο τοκετό, με την επισκληρίδιο αναισθησία.
Όταν δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα η τεχνική αυτή μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα και σε άλλου είδους επεμβάσεις εκτός της γέννας ειδικά σε ασθενείς με καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα.
Στην πραγματικότητα, η μελλοντική μητέρα παραμένει άγρυπνη και ενήμερη κατά όλη τη διάρκεια της γέννας και της επιτρέπεται να ζήσει και να εκτιμήσει την εμπειρία της γέννησης κάτι που δεν συμβαίνει με τη χρήση της γενικής αναισθησίας.

[Πηγή: CremonaWeb]
Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΛΗΡΙΔΙΟΥ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ

Η επισκληρίδος αναισθησία είναι μια μέθοδος που αφορά την διαχείριση του πόνου της γέννας.
Όπως και οι περισσότερες ιατρικές περιθάλψεις έχει κινδύνους και οφέλη. Είναι σημαντικό να πληφορηθείτε για τους κινδύνους και τα οφέλη πριν αποφασίσετε να κάνετε επισκληρίδιο.

Τι είναι επισκληρίδιος αναισθησία;
Η επισκληρίδιος αναισθησία δίνει με καθετήρα επαναλαμβανόμενες δόσεις ενός τοπικού αναισθητικού στο επισκληρίδιο τμήμα της νωτιαίας περιοχής. Εφαρμόζεται από τον αναισθησιολόγο, έναν παθολόγο που είναι ειδικός στην αναισθησία. Μια ειδικά εκπαιδευμένη νοσοκόμα ή ο παθολόγος θα είναι κοντά σας έως ότου γεννηθεί το μωρό.
Εσείς και ο σύντροφός σας θα πρέπει να συζητήσετε τους κινδύνους και τα οφέλη και να υπογράψετε μια γραπτή συγκατάθεση προτού σας δοθεί το επισκληρίδιο αναισθητικό.

Με λίγα λόγια πώς γίνεται;
Με τοπική αναισθησία τοποθετείται μια μεγάλη βελόνα στο επισκληρίδιο διάστημα της σπονδυλικής στήλης σας. Ένας μικρός σωλήνας (ο καθετήρας περνιέται κλωστή σε εκείνη την βελόνα έως ότου φθάσει η άκρη της στο επισκληρίδιο διάστημα γύρω από το νωτιαίο μυελό. Εκείνη την στιγμή η βελόνα αφαιρείται προσεκτικά αφήνοντας τον καθετήρα στη θέση της. Μια "δόση δοκιμής" του φαρμάκου εγχέεται στον καθετήρα για να επιβεβαιώσει την κατάλληλη τοποθέτηση. Εάν η τοποθέτηση είναι σωστή μια αρχική δόση ακολουθεί. Ο καθετήρας στην συνέχεια δένεται με ταινία στην πλάτη σας κι έτσι ελέγχεται η έγχυση του φαρμάκου. Ο καθετήρας δεν περιορίζει την κινηση και ο πόνος της διαδικασίας ισοδυμανεί με ένα μικρό τσίμπημα. Για κάποιους μπορεί να είναι πιο επίπονο.
Τρία έως πέντε λεπτά μετά από την αρχική δόση, τα νεύρα της μήτρας αρχίζουν να ναρκώνονται. Μετά από δέκα λεπτά θα αισθανθείτε την πλήρη επίδραση. Εγχύσεις αναισθητικού θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από την αρχική συνήθως δυο ώρες μετά αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.
Μόλις το μωρό γεννηθεί, ο καθετήρας αφαιρείται. Η επίδραση της αναισθησίας διαρκεί μια-δυο ώρες.

Είναι η επισκληρίδιος ασφαλής μέθοδος;
Αυτή τη στιγμή, θεωρείται ασφαλής μέθοδος και για τη μητέρα και για το μωρό. Εντούτοις, υπάρχουν κίνδυνοι, και επ αυτού έχουν γίνει περιορισμένες μελέτες.
Η πιό κοινή παρενέργεια είναι μια ξαφνική πτώση στην πίεση αίματος της γυναίκας. Αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται 1 έως 2 % ετησίως και μπορεί να είναι επικίνδυνο για τη μητέρα και το μωρό. Όταν εμφανίζεται, το ιατρικό προσωπικό λαμβάνει γρήγορα μέτρα. Συνήθως μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημα. Ο συχνός έλεγχος πίεσης αίματος είτε με μηχάνημα, είτε από μέλος του προσωπικού απαιτείται μετά από κάθε δόση του φαρμάκου.

Μπορεί να έχω επιπτώσεις στην γέννα μου;

Μπορεί να επιβραδύνει τον τοκετό σας και να καταστήσει τις συστολές πιό αδύνατες. Εάν αυτό συμβαίνει μπορεί να σας δοθεί oxytocin, ένα φάρμακο που καθιστά τις συστολές ισχυρότερες. Εάν χρησιμοποιηθεί oxytocin θα γίνει πολύ προσεκτικά δεδομένου ότι μπορεί να υποκινήσει περισσότερο από οτι θα πρέπει τη μήτρα σας.

Λειτουργεί πάντα;

Εάν ο αναισθησιολόγος δεν εντοπίσει σωστά κατά τον καθετηριασμό το επισκληρίδιο διάστημα, μπορεί να μην είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί η επισκληρίδιος αναισθησία. Αυτό συμβαίνει σπάνια. Μερικές φορές ο τοκετός αρχίζει τόσο γρήγορα και δεν υπάρχει αρκετός χρόνος να χρησιμοποιηθεί επισκληρίδιος.

Μπορεί καθε γυναίκα να κάνει επισκληρίδιο;

Ναι, αφού πρώτα το συζητήσουν με τον γυναικολόγο και τον αναισθησιολόγο τους. Ειδικά εκείνες με ιστορικό καρδιακών επεμβάσεων ή αλλεργιών.

Πρέπει να παραμείνω στο κρεβάτι αφότου ξεκινήσει η αναισθησία;

Ναι, έχετε την άδεια για να βρεθείτε στην πλευρά σας με το κεφάλι σας ανυψωμένο. Αναισθητοποιούνται επίσης τα πόδια σας και έτσι δεν μπορείτε να αντέξετε το βάρος σας και να σταθείτε. Αυτό σημαίνει, φυσικά, ότι δεν μπορείτε να πάτε στο λουτρό ή να περπατήσετε. Πρέπει επίσης να έχετε τα συνεχή ενδοφλέβια παροχή υγρών και τον ηλεκτρονικό εμβρυϊκό έλεγχο. Ο ηλεκτρονικός εμβρυϊκός έλεγχος περιλαμβάνει την κατοχή δύο ζωνών γύρω από την κοιλία σας ή ένα καλώδιο στον κόλπο σας που συνδέεται με το κεφάλι του μωρού σας.

Τι άλλο θα γίνει;
Επειδή η κοιλιά σας αναισθητοποιείται δεν μπορείτε να ουρήσετε όπως επιθυμείτε. Εάν ο τοκετός σας διαρκέσει περισσότερο από μερικές ώρες θα χρειαστείτε πιθανώς έναν ουρικό καθετηριασμό που απαιτεί ότι ένας σωλήνας τίθεται στην κύστη σας για να απελευθερώσει τα ούρα σας. Ο καθετηριασμός αυξάνει τον κίνδυνο ουρικής μόλυνσης 1 έως 2 τοις εκατό κάθε φορά που γίνεται.

Θα είμαι σε θέση να ωθήσω;

Κάτω από την επισκληρίδια αναισθησία μπορείτε να μην καταλάβετε ότι έχετε μια συστολή. Εάν αισθάνεσθε μπορείτε να ωθήσετε. Εάν όχι, πιθανώς δεν θα είστε σε θέση να ωθήσετε και τότε θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν οι λαβίδες.
Λαβίδες;
Ναι. Οι λαβίδες απαιτούν συνήθως μια αιδοιοτομή που θα διευρύνει το άνοιγμα. Η χρήση των λαβίδων θα κάνει την τομή να επεκταθεί περισσότερο και θα απαιτηθούν πιθανόν περισσότερα ράματα στο τέλος.

Εν κατακλείδι, η επισκληρίδιος αναισθησία είναι μια μέθοδος που μπορεί να δώσει ανακούφιση στον πόνο και στην ταλαιπωρία κατά τον τοκετό.. Περιλαμβάνει τους κινδύνους. Η τελική απόφαση είναι δική σας. Η κατανόηση αυτής της διαδικασίας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε αυτό που είναι σωστό για σας.

[ΠΗΓΗ: Caring For Yourself: a guide to self-care after cesarean birth ] MYALAS
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 weather_gif
 topten
 www.fsa.gr