169x70_dicapro  peri.1  www.iatreion.gr
 
 
ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ - 23/01/2008

γράφει ο Dr Σάββας Α. Σάββας MD
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
www.gynaecology.com.cy

ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

Πρόσφατα νέες θεραπευτικές εναλλακτικές λύσεις είναι διαθέσιμες για την αντιμετώπιση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (Σ.Π.Ω.). To ΣΠΩ χαρακτηρίζεται από ανωμαλίες περιόδου,τριχοφυϊα και στειρότητα. 'Ενα ποσοστό γύρω στο 50% των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες είναι υπέρβαρες.

Διάφορα κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν την χορήγηση στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες Υπογλυκαιμικούς παράγοντες όπως Metformin με στόχο τη μείωση της Υπερινσουλιναιμίας.

Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι μία από τις βιοχημικές ανωμαλίες του ΣΠΩ είναι η αύξηση της Ινσουλίνης στο αίμα.Υπάρχουν αρκετά στοιχεία ότι η Υπερινσουλιναιμία προκαλεί αύξηση της παραγωγής ανδρογόνων ορμονών (και κυρίως Τεστοστερόνης και Ανδροστενεδιόνης) από τις ωοθήκες και μείωση της πρωτεΐνης που δεσμεύει και αδρανοποιεί τις ανδρογόνες ορμόνες και η οποία παράγεται από το συκώτι(SHBG-Sex hormone binding globulin)

Η αύξηση των ανδρογόνων προκαλεί έλλειψη ωορρηξίας, αμηνόρροια και στειρότητα,αύξηση της  τριχοφυϊας, ακμή και πτώση των μαλλιών.

Η νέα θεραπεία έχει σαν στόχο την μείωση της Ινσουλίνης στο αίμα και να αντιστρέψει τις ανωμαλίες που προκαλούνται στις πολυκυστικές ωοθήκες μέσα σε 2-3 μήνες.

Μέσα σ' αυτό το διάστημα επιτυγχάνεται σημαντική βελτίωση της υπερτρίχωσης,της ακμής ,η ασθενής χάνει βάρος και αρχίζει να έχει ωορρηξία επανακτώντας έτσι την δυνατότητα να μείνει έγκυος και να φέρει εις πέρας μίαν εγκυμοσύνη.

Η νέα θεραπεία είναι φθηνή,δεν έχει σοβαρές παρενέργειες και έχει παρά πολύ καλά αποτελέσματα μέσα στους πρώτους μήνες.

Εργασίες γι' αυτήν την νέα θεραπεία και τα αποτελέσματα της έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα περιοδικά όπως το New England Journal of Medicine, Metabolism, J.Clin.Endocrinol.Metabol. κ.α.

Τα πρώτα αποτελέσματα με Κύπριες ασθενείς 

Πολύ καλά φαίνονται να είναι τα αποτελέσματα με την νέα θεραπεία για τις Πολυκυστικές Ωοθήκες. 

Δεκατέσσερις γυναίκες που παρουσίαζαν αμηνόρροια(δεν είχαν περίοδο),υπερτρίχωση και αδυναμία να μείνουν έγκυες ακολούθησαν θεραπεία με Metformin για τρεις μήνες.Πριν την έναρξη της θεραπείας υπεβλήθησαν σε διάφορες εξετάσεις.Τα επίπεδα της Ινσουλίνης στο αίμα ήταν αυξημένα με τιμές να κυμαίνονται από 44 μέχρι 93.7 mIU/L με μέσον όρο 61.4 mIU/L. 

Αυξημένα ήταν και τα επίπεδα των ανδρογόνων ορμονών (Τεστοστερόνη, Ανδροστενεδιόνη). Η ηλικία των ασθενών κυμαινόταν από 19 μέχρι 37 χρόνια με μέσον όρο 26.7 χρόνια. 

Από τις 14 γυναίκες που ακολούθησαν την θεραπεία 11 από αυτές (ποσοστό 78%)  άρχισαν να έχουν κανονική περίοδο.Τέσσερις γυναίκες (28%) έμειναν έγκυες. Εννέα από τις γυναίκες (64%) έχασαν βάρος ενώ γύρω στο 28.5% έχασαν πάνω από 5 κιλά. Επίσης βελτιώθηκε σημαντικά το πρόβλημα της τριχοφυΐας. 

Η νέα θεραπεία για τις Πολυκυστικές Ωοθήκες είναι απλή,φθηνή, με ελάχιστες παρενέργειες και με πολύ καλά αποτελέσματα. Χρειάζεται όμως η σωστή επιλογή των γυναικών που θα ακολουθήσουν τη θεραπεία. 

γράφει ο Dr Σάββας Α. Σάββας MD
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
www.gynaecology.com.cy

 dok.1
 topten
 www.fsa.gr
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 weather_gif