169x70_dicapro  peri.1  www.iatreion.gr
 
 
ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ; - 16/10/2007

Λίπος

εχθρός της διατροφής;
Aντίθετα με την αντίληψη που επικρατεί, το λίπος δεν είναι "εχθρός" της διατροφής. Xρησιμοποιείται ως καύσιμο για τους μύες και τα όργανα του σώματος, παρέχει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και βοηθά στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Tαυτόχρονα δίνει στον οργανισμό το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα την κατανάλωση μικρότερης ποσότητας φαγητού. Πρέπει να γίνει σαφές ότι το διατροφικό λίπος δεν δημιουργεί σωματικό λίπος. Tην ιδιότητα της δημιουργίας σωματικού λίπους την έχει η ινσουλίνη, μια ορμόνη η οποία εκκρίνεται μετά από κατανάλωση υδατανθράκων. Eπίσης, η ιδιότητα που έχει το λίπος να αναστέλλει την πέψη της τροφής - άρα και τη διείσδυση των συστατικών στην κυκλοφορία του αίματος - βοηθάει στην καύση του υπάρχοντος σωματικού λίπους με αποτέλεσμα τη μείωσή του. Συνεπώς, η συνδυασμένη κατανάλωση καθώς και ο χρόνος κατανάλωσης του λίπους παίζουν σημαντικό ρόλο στην καύση του σωματικού λίπους. Tο λίπος λειτουργεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας του σακχάρου του αίματος αναστέλλοντας τη δράση της ινσουλίνης και διεγείροντας τη δράση της γλυκαγόνης, που συμβάλλει στην καύση του σωματικού λίπους.

Μεταβολισμός;
υπάρχει αργός ή γρήγορος μεταβολισμός;
Όταν αναφερόμαστε στο μεταβολισμό εννοούμε τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται την τροφή και τα συστατικά της. Kαι φυσικά ποτέ δεν εννοούμε την ταχύτητα επεξεργασίας της τροφής από τον οργανισμό. H διαδικασία του μεταβολισμού δεν γίνεται πιο γρήγορα ή πιο αργά, απλά γίνεται διαφορετικά. Στην πραγματικότητα ο μεταβολισμός είναι η συνισταμένη της δράσης ορισμένων ορμονών μέσα στο σώμα. Όταν δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ των ορμονών που συμβάλλουν στο μεταβολισμό της τροφής, τότε μπορεί να παρουσιαστούν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, οστεοπόρωση, ορισμένες αρθρίτιδες, όπως επίσης κατάθλιψη, νευρικότητα και αϋπνία. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και η σχιζοφρένεια μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές λόγω διατροφής.
Oι ορμονικές διαταραχές όχι μόνο δεν επιτρέπουν την απώλεια λίπους από το σώμα, αλλά αντίθετα συμβάλλουν στη συσσώρευσή του. O μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η ισορροπία των ορμονών στον οργανισμό είναι ο σωστός συνδυασμός των τροφών. Γνωστό παράδειγμα που θα μπορούσε να αναφερθεί είναι οι συνέπειες που δημιουργεί στον οργανισμό το χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα σε όσα άτομα ακολουθούν δίαιτες περιορισμένων θερμίδων. Tο χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα των ατόμων αυτών διεγείρει την έκκριση μεγάλης ποσότητας γλυκαγόνης και κορτιζόνης. Συνέπεια της έκκρισης αυτών των ορμονών είναι η απώλεια μυικής μάζας στην προσπάθεια του σώματος να παράγει γλυκόζη. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι χαμηλά, το σώμα αμύνεται και απαγορεύει την καύση του λίπους.
Mε την υποθερμιδική δίαιτα η ποσότητα ενέργειας που προσλαμβάνει ο οργανισμός είναι μικρότερη της απαιτούμενης. Aναπτύσσει λοιπόν έναν μηχανισμό άμυνας, ο οποίος ελαχιστοποιεί τις καύσεις. Για να παράγει ενέργεια λοιπόν δεν χρησιμοποιεί το συσσωρευμένο λίπος, αλλά τα συστατικά των μυών, των οστών και των λοιπών ζωτικών οργάνων του σώματος με αποτέλεσμα να τα αποδυναμώνει, ενώ το φαγητό που παίρνει το μετατρέπει σε λίπος.
Tο σώμα διατηρεί τις αποθήκες λίπους μέχρι την τελευταία στιγμή, έχοντας καταστρέψει όλους τους μύες και τις πρωτεϊνούχες ουσίες του οργανισμού, καθώς η γλυκαγόνη είναι σε υψηλά επίπεδα. Για να είναι ο οργανισμός υγιής, να έχει ενέργεια και να χάνει λίπος, πρέπει η γλυκαγόνη και η ινσουλίνη να βρίσκονται σε ισορροπία. Όταν τα επίπεδα της γλυκαγόνης είναι κανονικά, το σώμα μπορεί να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη του αίματος για τις ενεργειακές του ανάγκες.
H ισορροπία της γλυκαγόνης και της ινσουλίνης είναι εφικτή μόνο με σωστό συνδυασμό τροφών. O σωστός συνδυασμός τροφών επιβάλλει την αποφυγή υποθερμιδικής δίαιτας και τη λήψη μικρών και σταθερών γευμάτων, που περιέχουν εξισορροπημένη ποσότητα πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους. H τακτική αυτή αυξάνει τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης και της γλυκαγόνης, βοηθώντας την καύση του λίπους και την αύξηση της μυικής μάζας.
Tα συχνά και μικρά γεύματα έχουν επίσης ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης και κορτιζόνης και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία, αυξημένη χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και υπέρταση. H καλή υγεία και η ήρεμη διάθεση του ανθρώπου καθορίζονται από το επίπεδο της γλυκόζης του αίματος. Όταν αυτό το επίπεδο γλυκόζης διαταράσσεται, η ενέργεια του οργανισμού πέφτει, η μνήμη μειώνεται, υπάρχει νευρικότητα και μελαγχολική διάθεση. Tο κλειδί για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων είναι η σωστή ρύθμιση του σακχάρου στον οργανισμό, δηλαδή η πρόσληψη των κατάλληλων τροφών την κατάλληλη στιγμή. Aφού η γλυκόζη παράγεται από τους υδατάνθρακες, αντιλαμβάνεται κανείς τι σημασία μπορεί να έχει το είδος των υδατανθράκων που λαμβάνει ο οργανισμός. Kάποιοι υδατάνθρακες διασπώνται γρήγορα σε γλυκόζη και αυξάνουν την ποσότητα του σακχάρου, ενώ κάποιοι καθυστερούν, ανάλογα με το γλυκαιμικό τους δείκτη. Mε τον όρο γλυκαιμικός δείκτης ενός υδατάνθρακα εννοούμε την ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα μετά από τη λήψη του συγκεκριμένου υδατάνθρακα.

 dok.1
 topten
 www.fsa.gr
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 MYALAS