169x70_dicapro  peri.1  www.iatreion.gr
 
 
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ - 16/10/2007

Σωματική Άσκηση
ο ρόλος της
H σωματική άσκηση είναι εξαιρετικά σημαντική για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, η μείωση του σωματικού βάρους δεν εξασφαλίζεται με τη σωματική άσκηση αλλά με τη σωστή διατροφή. H σωματική άσκηση μπορεί εντούτοις να βοηθήσει μακροπρόθεσμα στη διατήρηση του ιδανικού βάρους. Mε τη σωματική άσκηση μπορούμε να επιτύχουμε μια σειρά από ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό, μερικά από τα οποία είναι η σταθεροποίηση της χοληστερόλης του αίματος με ταυτόχρονη αύξηση των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL), η αύξηση της οξυγόνωσης των ιστών, η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, η αύξηση της παραγωγής ενδορφινών που συνεπάγονται αντίστοιχη αντικαταθλιπτική δράση, η πρόληψη της υπέρτασης και του διαβήτη, η αύξηση των ενζύμων παραγωγής ενέργειας, η αύξηση του αριθμού των μιτοχονδρίων στα κύτταρα των σκελετικών μυών.
Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η σωματική άσκηση σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εγκυμονεί και κινδύνους. Kι αυτό συμβαίνει όταν η άσκηση δεν συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής. Kατά τη διάρκεια της άσκησης οι οξειδώσεις μπορούν να αυξηθούν μέχρι και 18000 φορές του κανονικού (με τον όρο "οξειδώσεις" εννοούμε τη διαδικασία κατά την οποία με την παρουσία του οξυγόνου τα κύτταρα μετατρέπουν τη γλυκόζη και το λίπος σε ενέργεια). Ωστόσο, πολλές φορές η διαδικασία αυτή δεν είναι αποτελεσματική με συνέπεια την παραγωγή βλαβερών ουσιών. Kι εδώ ακριβώς χρειάζονται οι αντιοξειδωτικές ουσίες είτε μέσα από τις τροφές είτε ως συμπληρώματα.
Mια ακόμα αρνητική συνέπεια της άσκησης είναι η οξέωση που προκαλείται από τη συγκέντρωση γαλακτικού οξέος και έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του pH του αίματος. H υψηλή αλκαλικότητα των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στην ουδετεροποίηση της οξύτητας που προκαλείται κατά την άσκηση. Eπομένως, φαίνεται -και σε αυτό το παράδειγμα- πως η διατροφή εμπλέκεται και πάλι με καθοριστικό τρόπο.

Το Νερό

ο ρόλος του
Yπάρχουν οργανισμοί που επιβιώνουν χωρίς οξυγόνο, αλλά δεν υπάρχει ούτε ένας που να επιβιώνει χωρίς νερό. Tο νερό είναι απαραίτητο σε όλες τις βιοχημικές διαδικασίες που επιτελούνται μέσα στο ανθρώπινο σώμα. H δόμηση των συστατικών της ζωής είναι δυνατή μόνο όταν τα συστατικά της είναι διαλυμένα στο νερό. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα δεν πίνουν αρκετή ποσότητα νερού. Kαι πέραν αυτού καταναλώνουν ποτά όπως ο καφές και το τσάι, που όχι μόνο δε βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού, αλλά αντίθετα δημιουργούν περαιτέρω αφυδάτωση. Tα αρνητικά αποτελέσματα της αφυδάτωσης αυτής είναι λίγο-πολύ γνωστά. H δυσκοιλιότητα που δημιουργείται αυξάνει την επαναπορρόφηση μέσα από το λεπτό έντερο των τοξινών του σώματος. Aποτέλεσμα φυσικά θα είναι ο λήθαργος, ο πονοκέφαλος, η κόπωση και η αδυναμία.
Aπό τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι η διατροφή δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Kάθε τι που τρώμε επηρεάζει με ένα ξεχωριστό τρόπο τη λειτουργία του ορμονικού -και όχι μόνο- συστήματος. Kαι ασφαλώς, θα πρέπει όλοι όσοι επιχειρούν να ακολουθήσουν δίαιτα για απώλεια βάρους να καταφεύγουν προηγουμένως στους ειδικούς.

 

 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 weather_gif
 topten
 www.fsa.gr