169x70_dicapro  ygia.2  www.iatreion.gr
 
 
ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΚΑ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ - 18/10/2007

Καλά βακτηρίδια εναντίον κακών!

Το ανθρώπινο σώμα παίζει τον οικοδεσπότη σε διάφορους μικροοργανισμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι οι φίλοι μας.


ΠΟΥ ΖΟΥΝ


Το γαστρεντερικό μας σύστημα διαθέτει τη μεγαλύτερη μικροβιακή κοινότητα στο σώμα. Σε αυτό το μέρος του σώματος, ο βακτηριακός πληθυσμός διπλασιάζεται συνήθως μιά φορά ή δύο φορές την ημέρα. Πολλά από αυτά τα βακτηρίδια, αποβάλλονται φυσικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε να διατηρείται η ισορροπία.
κάτω από κανονικές συνθήκες, η μικροβιακή κοινότητα στο γαστρεντερικό μας σύστημα - που περιλαμβάνει περισσότερα από 300 διαφορετικά είδη μικροοργανισμών – ρυθμίζεται με τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Ο ανταγωνισμός αυτός, μεταξύ των διαφορετικών μικροοργανισμών, (αλλά και μεταξύ των μικροοργανισμών και του ανθρώπινου σώματος), χρησιμεύει να για να διατηρηθεί αυτό το καθεστώς.
Αυτοί οι μικροοργανισμοί προλαμβάνουν τη μόλυνση και τον πολλαπλασιασμό των «κακών», παθογόνων, βακτηριδίων (όπως τις σαλμονέλες και τα clostridium,).
Εντούτοις, το εντερικό περιβάλλον μπορεί πολύ εύκολα να ενοχληθεί. Αυτό μπορεί να αλλάξει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ των μικροοργανισμών. Διάφοροι παράγοντες, όπως το στρες, αλλαγές κλίματος, δίαιτα, παρασιτικοί οργανισμοί, η διάρροια, και η χρήση των αντιβιοτικών, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην διαταραχή του.

Δυνάμωμα των «καλών» βακτηριδίων...


Όταν η ισορροπία της εντερικής χλωρίδας διαταραχθεί και οι πληθυσμοί των κακών βακτηριδίων αυξηθούν τότε μπορούν τα προβιοτικά να φανούν χρήσιμα.
Τα προβιοτικά μπορούν να είναι τρόφιμα (π.χ. γιαούρτι με ζωντανούς πληθυσμούς καλών βακτηριδίων) ή συμπληρώματα διατροφής (π.χ. ταμπλέτες ή κάψουλες). Και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αλλάξουν ή να βελτιώσουν την εντερική βακτηριακή ισορροπία.
Οι πιό κοινές μορφές προβιοτικών περιλαμβάνουν το γαλακτοβάκιλλο και το bifidobacteria. Αυτοί οι τύποι βακτηριδίων ανατρέπουν τα τοξικά βακτηρίδια. παράγουν επίσης τα οργανικά οξέα που μειώνουν το εντερικό pH και καθυστερούν την αύξηση των «κακών», όξινων βακτηριδίων.
Τα προιόντα ζύμωσης όπως τα ζωντανά γιαούρτια, και εμπορικά προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής περιέχουν το γαλακτοβάκιλλο, το bifidobacteria, και άλλες μορφές ευεργετικών βακτηριδίων.

...και φυτικές ίνες!


Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι ουσιαστικό να συμπεριληφθούν αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή με την κατανάλωση των φρούτων, των λαχανικών και των αναποφλοίωτων δημητριακών.

 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 topten
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 www.fsa.gr
 MYALAS