www.iatreion.gr  ygia.2  169x70_dicapro
 
 
Η ΚΑΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ - 26/10/2007



γράφει ο:
Αντωνόπουλος Αθανάσιος
ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Αθηνών
MD, FESC, ΕBSC
www.a-antonopoulos.gr

διατροφή

το καλύτερο φάρμακο
Όπως οι περισσότεροι από σας γνωρίζετε, πολλές από τις ασθένειες της σημερινής κοινωνίας συσχετίζονται ποικιλοτρόπως με την κακή διατροφή. Παρά την σημαντική βοήθεια την οποία η μεσογειακή δίαιτα προσέφερε στον ελληνικό πληθυσμό μέχρι την προηγούμενη 10ετία, φαίνεται ότι η αλλαγή η οποία επήλθε λόγω κυρίως πολλών τροποποιημένων προιόντων που καταναλώνονται αλλά και της βιομηχανοποίησης της παραγωγής των τροφίμων καθιστά στην σύγχρονη κοινωνία την διατροφή μας δύσκολη.
Η επιλογή τροφών οι οποίες πρέπει να καταναλώνονται πρέπει να επιλέγονται σωστά ανάλογα με την πάθηση του ασθενούς ή με το γενετικό προφίλ του κάθε ανθρώπου ο οποίος αντιμετωπίζεται.

Η βέλτιστη διατροφική περιοχή (ενεργειακή ζώνη) από άτομο σε άτομο μεταβάλλεται και χρήζει παρακολούθηση από ιατρό ο οποίος είναι ο μόνος που θα μελετήσει και θα καθορίσει αντικειμενικά το μέγεθος και την βαρύτητα της διατροφικής και μεταβολικής διαταραχής. Για να παραμείνετε στην σωστή διατροφική περιοχή θα πρέπει να αντιμετωπίσετε την διατροφή σας σαν το καλύτερο «φάρμακο».

Η διατροφή έχει την δυνατότητα να εισάγει σημαντικές μεταβολικές τροποποιήσεις στο ορμονικό σύστημα τέτοιες ώστε να αποτελέσουν τον οδηγό για μια υγιεινή διαβίωση μακρυά από τις σύγχρονες παθήσεις των βιομηχανοποιημένων δυτικών κοινωνιών.

Για να επιτύχετε την καλύτερη διατροφική περιοχή είναι απαραίτητο να ελεγχθούν μερικοί βασικοί παράγοντες:

1. 'Ελεγχος της ινσουλίνης στο αίμα
Πρώτος και καλύτερος είναι αυτός που αφορά τον έλεγχο της ινσουλίνης του αίματος. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που δίχως αυτή θα είχαμε διαβήτη αλλά και η αύξηση αυτής προκαλεί μια σειρά από μεταβολικές διαταραχές με αποκορύφωμα την διαταραχή των
λιπιδίων και κυρίως την διαταραχή των εικοσανοιδών που είναι υπεύθυνα για πολλές από τις ασθένειες της εποχής μας.

2. Θερμιδικός περιορισμός

Ο 2ος παράγοντας είναι ο Θερμιδικός περιορισμός (κυρίως αυτός που προέρχεται από την κατανάλωση υδατανθράκων) χωρίς όμως πείνα και στερήσεις. Αυτός είναι ο μόνος τεκμηριωμένος δρόμος για την αύξηση της μακροζωίας και επιβράδυνση της γήρανσης. Επιπλέον ο Θερμιδικός περιορισμός εκτός του ότι μειώνει τα επίπεδα της ινσουλίνης μειώνει την δημιουργία των ελεύθερων ριζών και τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης η οποία είναι η ορμόνη που προκαλείται από το stress.
Ταυτόχρονα μειώνονται οι ουσίες οι οποίες επιτίθενται στα αγγεία της καρδιάς του εγκεφάλου και των νεφρών τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια κ.ο.κ.

3. Πρόσληψη ιχθυελαίου

Ο 3ος παράγοντας είναι πρόσληψη ιχθυέλαιου το οποίο δρά στα εικοσανοειδή και επιτυγχάνει την μεταβολική ισορροπία. H βελτίωση της παραγωγής των εικοσανοιδών και η μείωση αυτής του αραχιδονικού οξέως, του οποίου η αύξηση είναι αιτία των καρδιακών (όπως του εμφράγματος του μυοκαρδίου, της στηθάγχης, ή του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, κλπ.) αλλά και των εγκεφαλικών επεισοδίων επιτυγχάνει την σωστή ομοιόσταση μεταξύ των δύο συστημάτων με τελικό αποτέλεσμα την βελτίωση του ατομικού επιπέδου υγείας.

Η σιωπηρή φλεγμονή

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο όπου η επίτευξη της καλύτερης διατροφικής περιοχής αφορά τον σιωπηρό πόνο ή την σιωπηρή φλεγμονή δηλ. το στάδιο πριν την εμφάνιση κάποιας ασθένειας.
Σ' αυτή
την κατάσταση όπου επέρχονται σημαντικές μεταβολικές διαταραχές η σωστή διατροφή προλαμβάνει την εξελιξή της σε χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, το ασθμα, οι δυσλιπιδαιμίες, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, οι αυτοάνοσες νόσοι, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η νόσος του Parkinson, η νόσος Alzheimer, η σκλήρυνση κατά πλάκας, διαταραχές της προσοχής, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οι αρθροπάθειες οι κολίτιδες οι οποίες και σε τελική ανάλυση αποτελούν τα βασικά υγιεινομικά προβλήματα όλων των βιομηχανοποιημένων κοινωνιών.

Συνεπώς η ενεργειακή ζώνη εξασφαλίζει:


• Μόνιμη απώλεια σωματικού βάρους
• Αναπροσαρμογή γενετικού προφίλ
• Προστασία από τίς χρόνιες ασθένειες
• Αύξηση της πνευματικής διαύγειας
• Eπιβράδυνση της γήρανσης του οργανισμού


Αντωνόπουλος Αθανάσιος
ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Αθηνών
MD, FESC, ΕBSC

www.a-antonopoulos.gr

 weather_gif
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 dok.1
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 topten