www.iatreion.gr  ygia.2  169x70_dicapro
 
 
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ - 16/11/2007










Για να πάρετε περισσότερα από το επόμενο φλυτζάνι τσάι που θα πιείτε προσθέστε χυμό λίγο χυμό πορτοκάλι ή λεμόνι.

Mario Ferruzzi, Πανεπιστήμιο Purdue.

Ο χυμός των εσπεριδοειδών και η βιταμίνη C βοηθούν ώστε να παραμείνουν στον οργανισμό μας περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες και κυρίως οι κατεχίνες (τανίνες) που βρίσκονται στο πράσινο τσάι.
Διαπιστώθηκε με μελέτη ότι οι χυμοί εσπεριδοειδών βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των μοναδικών αντιοξειδωτικών τις κατεχίνες που περιέχει το πράσινο τσάι. Ο Ferruzzi μέσω ενός προτύπου που μιμείται τη γαστρική αλλά και την εντερική πέψη, εξέτασε χυμούς από τσάι, τους οποίους είχε προστεθεί βιταμίνη C.
Οι τανίνες είναι γνωστές για την συνεισφορά στην υγεία και τα οφέλη τους.
Το πρόβλημα, λέει ο Ferruzzi είναι ότι οι κατεχίνες είναι σχετικά ασταθείς και δεν απορροφώνται από το έντερο, αποβάλλεται δε, ένα μεγάλο μέρος τους με τα κόπρανα χωρίς να απορροφηθεί. Απορροφάται μόνο ένα 20% και θα πρέπει να ερευνήσουμε το γιατί εάν θέλουμε να βελτιώσουμε τη σωματική απορρόφηση.»
Η έρευνά του, απέδειξε ότι το λεμόνι και το τσάι ταιριάζουν και αποκτούν μαζί μεγαλύτερη δύναμη. Ο χυμός του λεμονιού ανάγκασε τις κατεχίνες να παραμείνουν κατά 80% περισσότερο στον οργανισμό. Μετά από το λεμόνι, άλλα εσπεριδοειδή που λειτουργούν το ίδιο δυναμικά είναι το πορτοκάλι, το κίτρο και το γκρέιπφρουτ. Ο Ferruzzi είπε ότι κάνοντας χρήση εσπεριδοειδών μαζί με το τσάι, αυτό θα βοηθήσει το τσάι να μην χάσει τις τανίνες του στο έντερο.
Τα προιόντα έτοιμου τσαγιού (ποτά) πρέπει τουλάχιστον να περιέχουν 100-200mg τανίνες αλλά πολλά από αυτά δεν περιέχουν τα εκχυλίσματα σε ικανοποιητικό επίπεδο δεδομένου ότι μερικοί άνθρωποι δεν συμπαθούν την γεύση του πράσινου τσαγιού.
Η παρούσα μελέτη αφορούσε μόνο το πράσινο τσάι αν και ο ο Feruzzi είπε ότι υποψιάζεται πως ίσως τα ίδια αποτελέσματα θα μπορούσαν να ισχύουν και για το μαύρο τσάι, το οποίο παράγεται από ζύμωση του πράσινου. Πολλοί προτιμούν τη γεύση του μαύρου τσαγιού, αν και περιέχει τα χαμηλότερα συνολικά επίπεδα κατεχινών.
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι τανίνες του τσαγιού Camellia sinensis είναι σε θέση να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του σώματος, να μπλοκάρουν στην δραστηριότητα των καρκινικών κυττάρων και να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού. Στόχος μας τώρα είναι η εξεύρεση μεθόδων οι οποίες θα βελτιώσουν την λήψη αυτών των τανινών.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το National Institutes of Health.
Ο Ferruzzi αυτήν την περίοδο πραγματοποιεί in vivo μελέτη, για να αξιολογήσει τη δράση των τανινών και της βιταμίνης C αλλά και για να αυξήσει τα επίπεδα τανινών στα έντερα και την κυκλοφορία του αίματος των ζώων και, κατ' επέκταση, στους ανθρώπους. Συνεργάζεται με το ερευνητικό κέντρο Purdue Botanicals σε αυτό το πρόγραμμα.
«η επόμενη μελέτη έχει ως σκοπό να μας παει λίγο μακρύτερα. Η πέψη δεν η απλή διαδικασίας διαλογής που πιστεύουμε. Η ανθρώπινη πέψη είναι περισσότερο περίπλοκη.»

Πηγή: Mario Ferruzzi, mferruzz@purdue.edu

 dok.1
 topten
 MYALAS
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 www.fsa.gr