169x70_dicapro  peri.1  www.iatreion.gr
 
 
DETOX-MANIA - 21/11/2007


Detox-mania;

Μύθος του marketing;

αποτοξίνωση

ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΥΠΝΟΣ!

Αφού περάσουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το life style εφευρίσκει πάντα κάποιο καινούριο προιόν ή θα προτείνει μια νέα πρακτική αποτοξίνωσης και αποκατάστασης του οργανισμού μας ..από την... εορταστική κραιπάλη! Αυτή η καλοστημένη βιομηχανία παράγει κέρδος δεκάδων εκατομμυρίων για τους δημιουργούς της. Το μήνυμα του νέου έτους για το κοινό από μερικούς κορυφαίους βρετανους επιστήμονες την 1η Ιανουαρίου του περασμένου χρόνου ήταν: ένα ποτήρι νερό, μια σαλάτα κι ένας καλός ύπνος είναι το καλύτερο δώρο αποτοξίνωσης που μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας και εντελώς ανέξοδα.

Οι οργανισμοί μας έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης (detox). Το έντερο αποτρέπει τα βακτηρίδια και πολλές τοξίνες να μπουν στο σώμα μας. Όταν όμως οι επιβλαβείς χημικές ουσίες μπουν στο σώμα, το συκώτι ενεργεί αμέσως, ως εξαιρετικό χημικό εργοστάσιο, και σε συνδυασμός με τις χημικές του διεργασίες θα δημιουργήσει μια νέα υδροδιαλυτή ένωση που μπορεί να εκκριθεί από τα νεφρά. Έτσι αποτοξινώνεται το σώμα. Το σώμα ενυδατώνεται ξανά  με το συνηθισμένο νερό κι αναζωογονείται με τον ύπνο μιας καλής νύχτας.

Αυτές οι διαδικασίες δεν εμφανίζονται αποτελεσματικότερες αν πάρουμε «detox» ταμπλέτες, φορώντας «detox» κάλτσες, τρώγοντας ρίζες ή πίνοντας βότανα ή οξυγονωμένο νερό ή ότι άλλο προωθείται τελετουργικά από την βιομηχανία detox. Δεν σπαταλώνται μόνο χρήματα αλλά δημιουργείται και σύγχυση για το πως λειτουργεί ο οργανισμός, η διατροφή και η χημεία  στην πραγματικότητα.

Αυτή είναι μια μικρή περίληψη από τις απόψεις επιστημόνων για την «αποτοξίνωση» (detox).

 

Σχόλια από  επιστήμονες και  νοσοκομειακούς γιατρούς


«Οι οργανισμοί μας είναι πολύ καλοί στην εξάλειψη όλων των  βλαβερών ουσιών που δυνάμεθα να λάβουμε κατά την διάρκεια των εορτών. Υπάρχει μια πεποίθηση ότι μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία αποβολής των βλαβερών ουσιών με την  κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού, ή να ρουφήξουμε γουλιά γουλιά όλα τα βότανα, αλλά αυτά είναι αηδίες. Στην πραγματικότητα, πολλές από τις τροφές και τα συμπληρώματα detox  δεν είναι πραγματικά τόσο αγαθά για σας, ούτε έχουν εξεταστεί κατάλληλα. Αυτές οι εναλλακτικές θεραπείες εξετάζονται αυτήν την περίοδο από τους χημικούς εξ αιτίας των τοξικών φυσικών χημικών ουσιών που περιέχουν.
Dr John Emsley, χημικός, διάσημος συγγραφέας  


«εκτός της βιβλικής ιστορίας για την παρθενογέννεση, κατά την διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, υπάρχουν κι άλλοι εν αφθονία δημοφιλείς μύθοι που καταπίνονται με την ιδια θρησκευτική θέρμη. Μεταξύ αυτών είναι η ιδέα ότι με κάποιο τρόπο το σώμα συσσωρεύει τις επιβλαβείς χημικές ουσίες κατά τη διάρκεια της καθημερινής ζωής, και ότι πρέπει να αποτοξινωθεί  με κάποια μυστήρια διαδικασία  και συνήθως μετά την υπερβολή των εορτών των Χριστουγέννων. Η μανία- detox – ή -μανίες, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές μέθοδοι - είναι ένα παράδειγμα της ικανότητας των ανθρώπων να πιστέψουν (και να πληρώσουν) για ένα μαγικό παρά την έλλειψη οποιωνδήποτε στοιχείων για αυτό. Κι αυτό είναι μια τάση που πρέπει να μας ανησυχήσει όλους.»
Καθηγητής Martin Wiseman, Επισκέπτης καθηγητής της Ανθρώπινης Διατροφής, Πανεπιστήμιο Southampton


«Οι δίαιτες αποτοξίνωσης αλλά και τα προϊόντα μπορούν να μην κάνουν ζημιά αλλού, εκτός ίσως από το πορτοφόλι σας, αλλά τίποτα από όλα αυτά σας κάνει καλύτερους. Οι φυσικές σωματικές λειτουργίες σας είναι ικανές από μόνες τους να διώχνουν έξω από το σώμα τις επιβλαβείς ουσίες και πολύ λίγα πράγματα υπάρχουν να κάνετε, προκειμένου να τις ενισχύσετε.  Η υπομονή και μια κατάλληλη διατροφή είναι πολυτιμότερες από αποτοξινωτικά προιόντα και συμπληρώματα. συμπληρώματα.»
Dr Paul Illing


«Μια από τις πιό δηλητηριώδεις χημικές ουσίες που πολλοί άνθρωποι θα βάλουν στον οργανισμό τους κατά την διάρκεια των γιορτών είναι το οινόπνευμα. Εντούτοις, ακόμα κι αν πιείτε μια σχεδόν θανατηφόρα δόση  οινοπνεύματος (που δεν συστήνω) το συκώτι σας θα το καθαρίσει σε 36 ώρες χωρίς οποιαδήποτε βοήθεια από ταμπλέτες detox. Σαν παθολόγος,  ακυρώνομαι όταν ακούω ότι μια δίαιτα αποτοξίνωσης θα βελτιώσει κάπως τη λειτουργία του συκωτιού σας. Το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το συκώτι σας είναι να σταματήσετε το οινόπνευμα και να πιειτε νερό που ενυδατώνει».
Καθηγητής  Sir Colin Berry, καθηγητής παθολογίας St Mary


Εσείς που συμμετέχετε στην υπερβολή των γιορτών, είναι πιθανόν να μην αισθάνεστε και το καλύτερο για εσάς.   Η θεραπεία; Ο ύπνος μιας καλής νύχτας, η κανονική διατροφή και άφθονο νερό. Η υπερβολή μπορεί μόνο να αντισταθμιστεί  από τη μετριοπάθεια. Οι πρόσθετες διατροφές και τα προϊόντα detox δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα για να επιταχύνουν αυτήν την διαδικασία.

Καθηγητής John Henry, κλινικός τοξικολόγος, νοσοκομείο του ST Mary, Λονδίνο


«Aπό που να αρχίσει κανείς για το detox; Η έννοια αποτοξίνωση είναι ένας μύθος μάρκετινγκ παρά μια φυσιολογική οντότητα. Η ιδέα ότι μια χιονοστιβάδα βιταμινών, ανόργανων αλάτων, και καθαρτικών που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 2 έως 7 ημερών μπορεί να έχει ένα μακράς διαρκείας όφελος για το σώμα είναι επίσης ένας μύθος μάρκετινγκ.
Catherine Collins, διαιτολόγος, ST George


«Για το detox (αποτοξίνωση) οι Ρωμαίοι μίλησαν πρώτοι: Decipi Mundus vult - ο κόσμος θέλει να εξαπατηθεί. Το μόνο πράγμα που χάνει το βάρος σε μια διατροφή detox είναι το πορτοφόλι σας.»
Dr John Hoskins, περιβαλλοντικός τοξικολόγος


«Τα συστήματα αποτοξίνωσης του σώματος είναι εντυπωσιακά περίπλοκα και ευπροσάρμοστα. Ειναι και πρέπει να είναι έτσι , δεδομένου ότι το φυσικό περιβάλλον στο οποίο εξελιχθήκαμε είναι εχθρικό. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να διακινδυνεύσουν σοβαρά αυτά τα συστήματα με detox δίαιτες  οι οποίες θα μπορούσαν  να κάνουν περισσότερη ζημιά από ότι καλό.»
Καθηγητής Alan Boobis OBE, τοξικολόγος
 dok.1
 weather_gif
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 www.fsa.gr
 topten