www.iatreion.gr  ygia.2  169x70_dicapro
 
 
Αθώα αναψυκτικά - 24/06/2007


Αθώα αναψυκτικά και βενζόλιο

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι βρέθηκε υψηλό επίπεδο του καρκινογόνου βενζολίου σε πέντε από τα 100 μη αλκοολούχα ποτά που εξέτασε. Τα επίπεδα βενζολίου ξεπερνούσαν κατά πολύ τα όρια που έχουν οριστεί για το πόσιμο νερό. Το FDA διευκρίνισε ότι είχε προειδοποιήσει τις επιχειρήσεις που παράγουν τα μη αλκοολούχα ποτά στα οποία το βενζόλιο ήταν πέρα από το ορισμένο όριο. Όλες οι επιχειρήσεις είχαν συμφωνήσει πως θα συμμορφωθούν προς τις οδηγίες.
Το βενζόλιο είναι μια χημική ουσία, η οποία συνδέεται άμεσα με τον καρκίνο στους ανθρώπους. Απελευθερώνεται στον αέρα από τις εκπομπές αερίου των αυτοκινήτων την καύση του άνθρακα και του πετρελαίου.
Χρησιμοποιείται επίσης εκτενώς στις βιομηχανίες, οι οποίες παράγουν χημικές ουσίες, χρωστικές ουσίες, τα απορρυπαντικά, τις συνθετικές ίνες, τους διαλύτες, το λάστιχο και μερικά πλαστικά. Οι εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία, στην διανομή βενζίνης, στη βιομηχανία λάστιχων, στη βιομηχανία εκτύπωσης και στη βιομηχανία δέρματος ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου δεδομένου ότι εκτίθενται για χρόνια στο βενζόλιο.
Για τα ποτά ισχύει ότι και για το νερό όσον αφορά την περιεκτικότητα του βενζολίου αλλά στην ιστοσελίδα του το FDA  λέει ότι το βενζόλιο μπορεί να προκαλέσει ζημιά και σε «πολύ χαμηλά επίπεδα.» Προσθέτει ότι η έκθεση στο φως μπορεί να προκαλεί το σχηματισμό του βενζολίου στα μη αλκοολούχα ποτά.
Περιβαλλοντικές ομάδες εργασίας της Αμερικής αντιδρούν δηλώνοντας πως «Καιρός ήταν να αναγνωριστεί από το FDA το πρόβλημα των υψηλών επιπέδων του καρκινογόνου βενζολίου στη σόδα και στα μη αλκοολούχα ποτά».
Πραγματική αφύπνιση για την βιομηχανία αναψυκτικών χαρακτηρίζουν τη μελέτη. Είναι καιρός πια να διαμορφωθούν τα όρια για τα συστατικά στους χυμούς και στις σόδες.
Το ζήτημα του βενζολίου στα μη αλκοολούχα ποτά ήρθε στην προσοχή του FDA από τη δεκαετία του '90. Τότε εξέτασε 24 δείγματα. Περίπου 79% (δεκαεννέα) των μη αλκοολούχων ποτών βρέθηκαν για να έχουν βενζόλιο επάνω από τα επιτρεπόμενα επίπεδα. Νωρίτερα τον ίδιο χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία απομακρύνθηκαν από τα ράφια μερικά μη αλκοολούχα ποτά και χυμοί που περιείχαν βενζόλιο.
Σήμερα δεν υπάρχει καμία διαφωνία στην καρκινογόνο δραστηριότητα του βενζολίου. «Είναι καρκινογόνο για τους ανθρώπους και κανένα ασφαλές επίπεδο έκθεσης δεν μπορεί να συστηθεί» δηλώνει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει διατηρήσει. Το βενζόλιο προκαλεί λευχαιμία και μπορεί επίσης να διασχίσει τον πλακούντα έχοντας επιπτώσεις στο έμβρυο.
Πηγή Healthy News


Συστατικά των μη αλκοολούχων ποτών
μπορούν να οδηγήσουν
σε κίρρωση και Parkinson


Τα νέα συμπεράσματα σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από τα μη αλκοολούχα ποτά έχουν προκαλέσει το φόβο στην Μεγάλη Βρεττανία και είναι σίγουρο ότι θα να προκαλέσουν την ανησυχία σε άλλα μέρη του κόσμου, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύεται στην ιρλανδική Independent.
Η σόδα θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερη ζημία από ότι υπολογίζεται. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που διεξάγεται από το πανεπιστήμιο του Σέφιλντ , ένα συντηρητικό που βρίσκεται συνήθως στα μη αλκοολούχα ποτά μπορεί να αναγκάσει τα ουσιαστικά μέρη του ανθρώπινου DNA να σταματήσει, οδηγώντας στα σοβαρά προβλήματα υγείας. Με την έρευνα αυτή αποκαλύπτεται ότι το συντηρητικό που βρίσκεται συνήθως στα μη αλκοολούχα ποτά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κίρρωση και σε Parkinson. Ο επικεφαλής εμπειρογνώμονας που εργάστηκε στη μελέτη, Peter Piper, έριξε μια ματιά σε αυτό το κοινό συντηρητικό, γνωστή ως E211, γνωστό ως βενζοικό νάτριο. Ο ίδιος δήλωσε στην Ιndependent ότι «αυτές οι χημικές ουσίες έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ζημιά στο DNA στα μιτοχόνδρια σε τέτοιο σημείο που να επέρχεται η αδρανοποίησή του». Διαπιστώθηκε επίσης πως ο συνδυασμός του Ε211 με την βιταμίνη C παράγει τον καρκινογόνο παράγοντα βενζόλιο. Το Ε211 βέβαια συναντάται και σε άλλα τρόφιμα εκτός των αναψυκτικών όπως οι σάλτες κ.λ.π.
Πηγή: Independent.ie
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 dok.1
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 MYALAS
 www.fsa.gr