www.iatreion.gr  ygia.2  169x70_dicapro
 
 
ΜΟΡΦΕΣ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑΣ - 06/10/2007

Τι είναι υπογλυκαιμία;

Ο οργανισμός για την επιβίωση του και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου χρησιμοποιεί τη γλυκόζη ως την αναγκαία πηγή ενέργειας. Τα φυσιολογικά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι 70-110 mg/dl.

Με τον όρο υπογλυκαιμία εννοούμε την κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα της γλυκόζης, δηλ. Του σακχάρου στο  αίμα μειώνονται κάτω του φυσιολογικού.

Τι προκαλεί την υπογλυκαιμία;

Η υπογλυκαιμία είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα στην καθημερινή αντιμετώπιση και θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη.

Οι κυριότερες αιτίες που την προκαλούν είναι:΅

Πρόσληψη ανεπαρκούς ποσότητας υδατανθράκων στα κύρια ή ενδιάμεσα γεύματα ή καθυστερημένη πρόσληψη των γευμάτων αυτών ή παράλειψή τους.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοολ.

Έντονη μη προγραμματισμένη σωματική άσκηση ή δραστηριότητα.

Υπερβολική δόση ινσουλίνης ή αντιδιαβητικών δισκίων.

Ποιά είναι τα συμπτώματα
της υπογλυκαιμίας;


Τα αρχικά συμπτώματα της υπογλυκαιμίας που συνήθως εμφανίζονται όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα πέσουν κάτω από 50 mg/dl μπορεί να είναι ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

Ταχυκαρδία

Εφίδρωση

Έντονο συναίσθημα πείνας

Πόνος στην κοιλιά

Μούδιασμα γύρω από το στόμα

Ζαλάδα

Πονοκέφαλος

Τρέμουλο

Αδυναμία και κούραση

Άσχημη διάθεση

Αδυναμία συγκέντρωσης

Ωστόσο η αντίληψη των συμπτωμάτων της υπογλυκαιμίας διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ακόμη και στο ίδιο το άτομο μπορεί να είναι διαφορετική ανάλογα με το  πόσο έχει μειωθεί η γλυκόζη στο αίμα ή αν το άτομο αυτό έχει  πολλά χρόνια διαβήτη. Εάν συνυπάρχει διαβητική νευροπάθεια, η αντίληψη των συμπτωμάτων μπορεί να απουσιάζει τελείως. Υπογλυκαιμία χωρίς συμπτώματα μπορεί επίσης να συμβεί τη νύχτα και χαρακτηρίζεται από πονοκέφαλο το πρωί.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας γιατί ίσως χρειαστεί μείωση της δόσης της ινσουλίνης ή των αντιδιαβητικών δισκίων.

Πως προλαμβάνεται
η υπογλυκαιμία;


Η υπογλυκαιμία προλαμβάνεται:

Με τη λήψη της σωστής δόσης ινσουλίνης ή αντιδιαβητικών δισκίων και πιθανή αναπροσαρμογή της δοσολογίας ύστερα από οξείες καταστάσεις όπως λοίμωξη ή χειρουργική επέμβαση.

Με τη σωστή κατανομή των γευμάτων στο 24ώρο χωρίς να παραλείπετε κανένα κύριο ή ενδιάμεσο γεύμα.

Αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Μειώνοντας τη δόση της ινσουλίνης ή των αντιδιαβητικών δισκίων ή και τρώγοντας ένα μικρό γεύμα πρίν από έντονη σωματική άσκηση ή δραστηριότητα που δεν αποτελεί μέρος ενός καθημερινού προγράμματος

Έχοντας πάντα μαζί σας μερικούς κύβους ζάχαρη, ταμπλέτες γλυκόζης ή καραμέλλες.

Μπορεί να αποφευχθεί
η υπογλυκαιμία;


Ισως όχι εντελώς εφόσον θέλετε και πρέπει ο διαβήτης σας να είναι σωστά ρυθμισμένος και το σάχκαρο αίματος να μην υπερβαίνει το φυσιολογικό, αλλά αν βρείτε την αιτία που την προκαλεί μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τη συχνότηα εμφάνισής της και τη σοβαρότητά της.

Αντιμετώπιση της υπογλικαιμίας

Η καλύτερη αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας είναι η πρόληψη. Εάν ωστόσο εκδηλωθεί υπογλυκαιμία, τα αρχικά συμπτώματα πρέπει να αναγνωριστούν γρήγορα και να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά.

Ουσιαστική μπορεί να είναι η βοήθεια των φίλων συγγενών και των δασκάλων ή και συναδέλφων όταν είναι ενημερωμένοι ώστε να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της υπογλυκαιμίας.

Ελαφριά υπογλυκαιμία

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη μορφή της. Μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα, τρώγοντας ένα δύο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη ή ένα φρούτο, δο μπισκότα ή πίνον τας ένα χυμό φρούτου. Μετρήστε τη γλυκόζη στο αίμα σας για να δείτε πόσο ακριβώς έχει πέσει.

Μέτρια υπογλυκαιμία

Εάν τα αρχικά συμπτώματα δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, ο εγκέφαλος δεν παίρνει την απαραίτητη ποσότητα γλυκόζης και θα προστεθούν και άλλα πιο έντονα συμπτώματα, τα οποία θα είναι αντιληπτά στους γύρω σας αλλά όχι απαραίτητα σε εσάς.

Τα συμπτώτα αυτά περιλαμβάνουν σύγχυση, έντονη υπνηλία, εκνευρισμό, επιθετικότητα και γενικά παράξενη συμπεριφορά. Συγγενείς και φίλοι μπορούν εύκολα να μάθουν να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα αυτά και να ενεργούν αμέσως. Πρέπει να είναι ενημερωμένοι ότι πιθανόν να χρειαστεί να σας πιέσουν να φάτε ή να πιείτε κάτι που περιέχει ζάχαρη έστω κι αν εσεις αρνείστε και δεν παραδέχεστε ότι έχετε υπογλυκαιμία. Συνήθως είναι πιο εύκολο και γρήγορο σε αυτό το στάδιο να σας δώσουν να πιείτε ένα αναψυκτικό ή ένα χυμό φρούτων.

Αφού συνέλθετε μετρήστε τη γλυκόζη του αίματος για να βεβαιωθείτε ότι έχει επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Βαριά υπογλυκαιμία

Είναι σπάνια περίπτωση. Αν αγνοηθούν τα αρχικά προειδοποιητικά συμπτώματα είναι πιθανόν να υπάρξει απώλεια των αισθήσεων που ίσως συνοδεύεται ακόμη και από σπασμούς γιατί ο εγκέφαλος δεν έχει αρκετή γλυκόζη. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κώμα.

Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η βοήθεια από συγγενείς ή φίλους χωρίς όμως να χορηγήσουν οτιδήποτε από το στόμα γιατί είναι επικίνδυνο. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος βοήθειας πριν από την παροχή ιατρικής βοήθειας ή τη μεταφορά σε νοσοκομείο είναι μια ένεση γλυκαγόνης (glucagen vial 1 mg) υποδορίως ή ενδομυϊκώς.

Η γλυκαγόνη είναι φυσιολογική ουσία (ορμόνη) του οργανισμού που έχει την ιδιότητα να αυξάνει γρήγορα τη γλυκόζη του αίματος. Η ένεση γλυκαγόνης είναι τελείως ακίνδυνη και μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε χωρίς να χρειάζονται ειδικές γνώσεις.

Γι αυτό κάθε άτομο με διαβήτη πρέπει να έχει οπωσδήποτε μια συσκευασία γλυκαγόνης στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας του. Η διάρκεια δράσης της γλυκαγόνης είναι περίπου μισή ώρα και χρειάζονται περίπου 10 λεπτά για να δράσει.

Εάν με την πρώτη ένεση δεν υπάρξει ανταπόκριση μέσα σε 10 λεπτά πρέπει να γίνει και δεύτερη. Δεν υπάρχει κάνενας κίνδυνος από  υπερβολική δόση. Οταν ανακτήσετε τις αισθήσεις σας κάποιος πρέπει να σας βοηθήσει να πιείτε αμέσως κάτι που να περιέχει ζάχαρη όπως π.χ. ένα χυμό για να επανέλθετε πλήρως και να αποφύγετε την υποτροπή.

ΠΗΓΗ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ

 weather_gif
 topten
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 MYALAS
 www.fsa.gr