Για τους γιατρούς που έχουν μελετήσει το πρόβλημα, το καλύτερο σημείο χορήγησης ενός εμβολίου είναι κάτω από τη γλώσσα.
Αυτή η πρόταση είναι πολύ σημαντική για δύο διαφορετικές αιτίες: η πρώτη είναι σίγουρα η απουσία της βελόνας η οποία για τους "βελονοφοβικούς" και η δεύτερη είναι η ευκολία και η αμεσότητα της εισόδου στην κυκλοφορία του εμβολίου χάρις στα πολυάριθμα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την γλώσσα. Πράγματι, αν δεν ήταν έτσι το φάρμακο θα κατέληγε αναπόφευκτα στο στομάχι όπου αμέσως θα χωνευόταν χωρίς να αποδόσει κάποια ευεργεσία στον οργανισμό.
Οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει τη μέθοδο –ακόμα είναι σε πειραματικό στάδιο- στα ποντίκια στο εργαστήριο για να προσδιορίσουν πως διεγείρεται το ανοσοποιητικό σύστημα, κι έχουν επαληθεύσει ότι δύο δόσεις με αδρανοποιημένο ιο της γρίππης, είναι ικανοποιητικές για να δημιουργήσουν μια καλή ασπίδα εναντίον της μεταδοτικής ασθένειας.
Ο ερευνητής Song Joo-Hye, και οι συνεργάτες του από το Διεθνές Ινστιτούτο Εμβολίων (IVI) ανακάλυψε ότι η υπογλώσια χορήγηση ενός πειραματικού εμβολίου εναντίον της γρίππης είναι πολύ αποτελεσματικό για την προστασία του οργανισμού, τουλάχιστον κατά τις εργαστηριακές εφαρμογές και πως σύντομα θα μπορούσε να χορηγηθεί και στον άνθρωπο. Ολα αυτά βέβαια αν διαπιστωθεί ότι θα αποφευχθεί η διασπορά του ιού στο κεντρικό νευρικό σύστημα, μια από τις μεγαλύτερες επιπλοκές αν και σπάνια, επιπλοκή των εμβολίων που χορηγούνται σε μορφή σπρέι.
Ότι τα υπογλώσσια εμβόλια είναι αλήθεια το μέλλον το παρουσιάζουν ποικίλες έρευνες στις οποίες εργάζονται πολλά ερευνητικά γκρουπ επιστημόνων ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα στην Γαλλία ένα υπογλώσσιο εμβόλιο ενάντια στην χολέρα δοκιμάστηκε πριν λίγο καιρό με επιτυχία σε 48 εθελοντές.
Άρθρο που άντλησε το υλικό του από το IVI |