www.iatreion.gr  peri.1  169x70_dicapro
 
 
ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΑ - 07/12/2007

Τι είναι  η τοξοπλάσμωση;

Η τοξοπλάσμωση είναι παρασιτικό νόσημα των ζώων και του ανθρώπου και οφείλεται στο πρωτόζωο παράσιτο Toxoplasma gondii

Πόσο διαδεδομένη είναι η νόσος;

Είναι μια συχνή μόλυνση, προ πάντων στις χώρες με χαμηλό επίπεδο σε κοινωνικό οικονομικό και υγειονομικό επίπεδο.  Στην Ευρώπη συναντάται συχνά: Εάν ένας αμερικανός πολίτης  έχει 10-15%  πιθανότητα να μολυνθεί , στην Ιταλία για παράδειγμα, το ποσοστό φτάνει το  40-50%.

Πως μετατίδεται;

Μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση ωμού ή μισοψημένου κρέατος μόσχου, προβάτου, χοίρου, μολυσμένων και όχι καλά πλυμένων χόρτων λαχανικών και φρούτων.

Η λοίμωξη από τοξόπλασμα μπορεί να προκληθεί και από κατάποση ωοκύστεων που προέρχονται από τον αναπαραγωγικό κύκλου του πρωτόζωου στο έντερο της γάτας, οι οποίες αποβάλλονται με τα κόπρανά της. Μετά την κατάποση, απελευθερώνονται στον εντερικό αυλό του ανθρώπου από τις ωοκύστεις  αυτές παράσιτα, τα οποία διασπείρονται στα διάφορα όργανα και ιστούς μέσω της κυκλοφορίας - μεταξύ των οποίων και στον πλακούντα - και εισβάλλουν σε εμπύρηνα κύτταρα σε όλα τα μέρη του σώματος της μητέρας, αλλά και στο έμβρυο. Οι γάτες μπορούν να μεταδώσουν το τοξόπλασμα μόνο για μερικές εβδομάδες , κατά την διάρκεια της οξείας μόλυνσης. Στην συνέχεια δεν αποτελούν κίνδυνο. Φυσικά μια γυναίκα σε εγκυμοσύνη δεν μπορεί να γνωρίζει αν μια γάτα έχει περάσει ή περνάει εκείνη την περίοδο την μόλυνση και πρέπει να λάβει προφυλάξεις.

Πως γίνεται αντιληπτή η μόλυνση;

Στο 90% των περιπτώσεων δεν δίνει τα σημάδια, υπάρχει όμως ένα 10% που θα εμφανίσει πυρετό και πρήξιμο των αυχενικών λεμφαδένων. Στο 30% των ανθρώπων με μόλυνση  από τοξόπλασμα είναι πιθανόν να εμφανιστούν στους επόμενους 12 μήνες από την μόλυνση αλλοιώσεις στα μάτια ή κύστεις τοξοπλάσματος , μυοκαρδίτιδα, μηννιγοεγκεφαλίτιδα, ηπατίτιδα κ.α.

Πώς γίνεται διάγνωση για την τοξοπλάσμωση;

Η διάγνωση της τοξοπλάσμωσης γίνεται με την ανίχνευση στον ορό των δεικτών IgM, IgG, και IgE,  (ELISA).

Είναι επικίνδυνη η μόλυνση
την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Η εγκυμονούσα δεν διατρέχει κίνδυνο αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για το έμβρυο, το οποίο μπορεί να παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα όπως προβλήματα στο νευρικό σύστημα, στην όραση και να καθυστερήσει η σωματική ή η διανοητική του ανάπτυξη.

Η μελλοντική μητέρα μπορεί να μεταβιβάσει τη μόλυνση στο παιδί της κατά τη διάρκεια όλης της εγκυμοσύνης. Εάν μεταδοθεί στο έμβρυο κατά το πρώτο τρίμηνο όταν ολοκληρώνεται ηεμβρυική ανάπτυξη, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι βαρύτερα από άποψη προβλημάτων αλλά και θνησιμότητας.

Πώς θα μπορούσε
να ελεγχθεί το έμβρυο
για την μόλυνση από τοξόπλασμα

Ενας υπέρηχος θα μπορούσε  να βρεί μια εμβρυϊκή μόλυνση μέσω της παρουσίας σημαδιών όπως οι εγκεφαλικές αποτιτανώσεις. Σε περίπτωση που υπάρχει υποψία μετάδοσης συστήνεται η αμνιοκέντηση. Πρόσφατα έχουν μπει στην διάγνωση νέα εργαλεία με τη μοριακή βιολογία  (PCR) που επιτρέπουν να υπολογιστεί  η παρουσία τοξοπλάσματος στο αμνιακό υγρό  και επομένως μια ενδεχόμενη  μόλυνση του εμβρύου.

Υπάρχει θεραπευτική αγωγή;
Και ποιος την ορίζει;

Ναι, κατά την οξεία φάση (8-12 μήνες) υπάρχει θεραπευτική αγωγή. Την κατάλληλη αγωγή θα την υποδείξει ο λοιμωξιολόγος κι ένα καλό κέντρο λοιμώξεων.  


 MYALAS
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 weather_gif
 dok.1
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ