ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΔΟΒΑ - 11/12/2007
ΠΑΔΟΒΑ Μια νέα καρδιά εξ ολοκλήρου τεχνητή εμφυτεύθηκε με επιτυχία για πρώτη φορά σε έναν ασθενή 54 ετών. Στην Ιταλία είναι η πρώτη μεταμόσχευση αυτού του τύπου.
Η εγχείρηση έγινε 22 χρόνια μετά από την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ιταλία, που έγινε στην Πάδοβα από τον καθηγητή Vincenzo Gallucci.
Αυτή τη φορά στο χειρουργείο βρέθηκε ομάδα καρδιοχειρουργών υπό τον καθηγητή Gino Gerosa.
Ο Πρόεδρος του Νομού, Roberto Galan σχολιάζει σχετικά με την εγχείρηση ότι ανοίγουν νέοι ευρύτεροι ορίζοντες οι οποίοι θα μειώσουν τους μακρύς καταλόγους αναμονής για μεταμόσχευση καρδιάς.
ΛΟΝΔΙΝΟ Κι ενώ η επιστήμη κάνει ότι μπορεί για να καλύψει την έλλειψη οργάνων για μεταμόσχευση, από την Μεγάλη Βρετανία έρχονται σήματα κινδύνου σχετικά με τα όργανα που λαμβάνονται από τοξικομανείς.
Ανάμεσα στο 2002 και το 2007 χρησιμοποιήθηκαν στην Μεγάλη Βρεττανία τουλάχιστον 450 όργανα «υψηλού κινδύνου»
Αν και στον τομέα ελέγχου οι βρετανοί είναι αυστηροί κάποιοι μεταμοσχευμένοι ασθενείς διατρέχουν ένα μεγάλο κίνδυνο να βρεθούν μολυσμένοι με ηπατίτιδα, ή στην χειρότερη των περιπτώσεων με Aids.
Ετσι, μεταξύ των 14.000 οργάνων που μεταχειρίστηκαν τα τελευταία 5 χρόνια, το 3% προέρχονταν από πρώην τοξικομανείς.
Σε 14 περιπτώσεις ο δωρητής πέθανε από υψηλή δόση ναρκωτικών και σε μία από υψηλή δόση παρακεταμόλης.
Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι 10 καρδιές πρόερχονταν από άτομα που έπασχαν από καρδιακές ασθένειες ή είχαν περάσει έμφραγμα.
Σύμφωνα πάντα με τους βρετανούς χειρούργους ένας άλλος παράγοντας αρνητικός για τις μεταμοσχεύσεις είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των οργάνων προέρχεται από γηρασμένα ή άρρωστα άτομα και λιγότερο από νέους και υγιείς.!
Η βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης οργάνων σκέφτεται να συμπεριλάβει με νόμο όλους τους κατοίκους στην λίστα των δωρητών, εκτός εκείνων που δεν το επιθυμούν και θα πρέπει να το δηλώσουν γραπτώς.
Σήμερα συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή κανένας δεν είναι δωρητής εκτός αν έχει δηλώσει ότι το επιθυμεί.
Στην Μεγάλη Βρετανία 8.000 ασθενείς τον χρόνο χρειάζονται μεταμόσχευση μα μόνο οι 3000 το καταφέρνουν.