www.iatreion.gr  ygia.2  169x70_dicapro
 
 
Καινοτόμες θεραπείες για την σκλήρυνση κατά πλάκας - 09/02/2008

Καινοτόμες θεραπείες
για την σκλήρυνση κατά πλάκας στο κέντρο Hadassah (Χαντασσα)


Μια αγωγή που αναπτύσσεται στο  Νοσοκομείο Χαντάσα και βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της έρευνας, έχει δοκιμαστεί σε 25 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο καθηγητής Δημήτρης Καρούσης, και διευθυντής του κέντρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ο καθηγητής του Σιμόν Slavin, ο πρώην διευθυντής του Τμήματος Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών (BMT) και το Εργαστήριο BMT στο Χαντάσσα, ανακάλυψαν ότι είναι δυνατόν να ληφθούν βλαστικά κύτταρα από το μυελό των οστών ασθενών και να απομονώσουν αυτά τα κύτταρα υπό ειδικές συνθήκες δημιουργώντας έτσι 50 εκατομμύρια νέα κύτταρα εντός δύο μηνών.

Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, τα μεσεγχυματικά κύτταρα (ώριμα βλαστικά κύτταρα) εξάγονται από τον ασθενή και στη συνέχεια μεταμοσχεύονται στον ίδιο ασθενή με ένεση στην οσφυική περιοχή της σπονδυλικής στήλης (στο νωτιαίο υγρό) μια διαδικασία με τη μορφή της αυτόλογης μεταμόσχευσης. Τα κύτταρα αυτά σημαδεύονται έτσι ώστε να διαπιστωθεί στην συνέχεια και να επαληθευτεί ότι έφτασαν στον προορισμό τους.
Κατά την πρώτη φάση της έρευνας η εφαρμογή αναπτύχθηκε σε πειραματόζωα. Βρήκαμε έτσι ότι τα βλαστικά κύτταρα που προέρχονται από το μυελό των οστών μπορούν να μειώσουν την εγκεφαλική βλάβη και να βελτιωθεί η λειτουργία του οργανισμού των ζώων, είπε ο καθηγητής Καρούσης.
Ο καθηγητής Δημήτρης Καρούσης λέει ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς που υπέστησαν αυτήν την δοκιμασία είδαν μια θεαματική βελτίωση στην κατάστασή τους.
Το νοσοκομείο Hadassah των Ιεροσολύμων όπου αναπτύσσεται η αγωγή αυτή αποτελεί Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Αναφοράς σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Είναι μεγάλος ο αριθμός των ασθενών από την Ελλάδα και την Κύπρο που επισκέπτονται το νοσοκομείο αυτό για τη διάγνωση δύσκολων περιπτώσεων, πολύπλοκων ιατρικών συνδρόμων και για τη λήψη ειδικών θεραπευτικών αγωγών, πολλές από τις οποίες πραγματοποιούνται μόνο στο Νοσοκομείο Hadassah.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι ασθενείς που απευθύνονται στο τμήμα της μεταμόσχευσης μυελού των οστών, που λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του καθηγητού Σίμον Σλάβιν, καθώς και στο τμήμα νευρολογίας, όπου μάλιστα υπάρχει και ένας έλληνας καθηγητής Νευρολογίας.
Ειδικότερα στον τομέα της μεταμόσχευσης μυελού των οστών τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ είναι τεράστια και ξεπερνούν τις ιατρικές εξελίξεις και των πλέον προηγμένων ιατρικών κέντρων του κόσμου στον τομέα αυτόν.
Οι θεραπείες γίνονται πλέον όχι μόνο με τον κλασικό τρόπο αλλά και με τελείως πρωτοποριακές μεθόδους: παραδείγματος χάριν, η μεταμόσχευση χωρίς τη χρήση καταστρεπτικής για τον μυελό ανοσοκατασταλτικής αγωγής (το λεγόμενο πρωτόκολλο mini transplant).
Με τις μεθόδους αυτές είναι δυνατόν να γίνεται πιο αποτελεσματική η θεραπεία καρκινικών νόσων και λευχαιμιών. H μέθοδος που χρησιμοποιείται σε μεγάλη έκταση είναι η κυτταρική ανοσοθεραπεία, δηλαδή η καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων μέσω έγχυσης κυττάρων από κάποιον δότη μετά τη μεταμόσχευση.
Το πλέον εντυπωσιακό όμως στον τομέα της μεταμόσχευσης μυελού είναι η χρήση γενετικών μεθόδων για τη διόρθωση των γονιδίων που προκαλούν ασθένειες όπως η μεσογειακή και η δρεπανοκυτταρική αναιμία.
Πρόσφατα ένα παιδάκι, αραβικής καταγωγής, από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που έπασχε από γενετικό σύνδρομο οξείας ανοσολογικής ανεπάρκειας, προέβη σε μεταμόσχευση μυελού στο Νοσοκομείο Hadassah. Εκεί για πρώτη φορά στον κόσμο εφαρμόστηκε η μέθοδος της εισαγωγής γονιδιακής αλλαγής στα κύτταρα του μυελού των οστών, δίνοντας τη δυνατότητα να θεραπευθεί πλήρως το παιδί, που διαφορετικά δεν θα μπορούσε να επιβιώσει και να έλθει σε επαφή με οποιοδήποτε μικρόβιο ή ιό.
Στον τομέα της νευρολογίας, η διαγνωστική και θεραπευτική εξέλιξη είναι επίσης εντυπωσιακή.
Συγκεκριμένα, το τμήμα της νευρολογίας ειδικεύεται στον τομέα των νευρολογικών ασθενειών με ανοσολογική βάση (όπου το αμυντικό σύστημα είναι η αιτία της ασθενείας, όπως, για παράδειγμα, στη σκλήρυνση κατά πλάκας). Στον τομέα αυτόν λειτουργεί ειδική μονάδα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας όπου, εκτός από τις γνωστές θεραπείες, σε σχέση με τα άλλα κέντρα του κόσμου, εφαρμόζονται και πολλές μοναδικές θεραπείες, όπως ο εμβολιασμός με T-λεμφοκύτταρα, ο οποίος μπορεί να αναχαιτίσει την εξέλιξη της ασθενείας από νωρίς.
Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ασθενών από την Ελλάδα και την Κύπρο που απευθύνονται και στο Νοσοκομείο Hadassah.
Τον τελευταίο χρόνο τα τμήματα της νευρολογίας και της μεταμόσχευσης μυελού συνεργάζονται και σε ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό πρόγραμμα (project), που αποτελεί εξέλιξη στις θεραπείες ακόμη και ανίατων ατροφιών του εγκεφάλου (Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον) και της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Χρησιμοποιώντας έγχυση πολυδύναμων στελεχιαίων κυττάρων, τα οποία λαμβάνονται από τον μυελό των οστών του ίδιου του ασθενούς, έχουν τη δυνατότητα να τα διαφοροποιούν σε κύτταρα κάθε είδους ιστού και να διορθώσουν τις βλάβες που υπάρχουν εκεί. Τα κύτταρα αυτά, που ονομάζονται MSC (Mesenchymal Stromal Cells), έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στο Νοσοκομείο Hadassah για την επούλωση βλαβών των οστών, για την αποκατάσταση βλάβης στο ήπαρ και ακόμη και για την αντιμετώπιση βλάβης του μυοκαρδίου ύστερα από έμφραγμα.
Πρόσφατα ασθενής από την Τουρκία που είχε οξεία τραυματική διατομή του νωτιαίου μυελού στη σπονδυλική στήλη από σφαίρα έλαβε, με την καθοδήγηση των γιατρών του Hadassah, θεραπεία με κύτταρα MSC τα οποία εγχύθηκαν με χειρουργική επέμβαση. Για πρώτη φορά ύστερα από μήνες παρουσιάστηκαν σημεία βελτίωσης της παραπληγίας από την οποία υπέφερε ο ασθενής.
Σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Σλάβιν έχουμε ετοιμάσει αυτή τη στιγμή ένα μικρό πρωτόκολλο θεραπείας με πολυδύναμα κύτταρα αυτής της μορφής για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis).
 

O κ. Δημήτρης Καρούσης είναι καθηγητής Νευρολογίας, υπεύθυνος του Τμήματος Σκλήρυνσης κατά πλάκας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah των Ιεροσολύμων, και διατηρεί συνεργασία με το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.

 MYALAS
 weather_gif
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 dok.1