Και ενήλικα άτομα με επιληψία που έχουν αποτύχει σε άλλες θεραπείες, μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν εντυπωσιακά τον αριθμό των κρίσεων τους ακολουθώντας μια τροποποιημένη διατροφή τύπου δίαιτας Atkins υποστηρίζουν ερευνητές του Johns Hopkins σε έκθεσή τους.
Η υψηλή σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε περιεκτικότητα υδατάνθρακες διατροφή έχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι πολύτιμη για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων σε παιδιά.
"Υπάρχουν πολλοί ενήλικες με πολύ άσχημες επιληπτικές κρίσεις και οι οποίοι απέτυχαν σε θεραπείες", είπε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Eric H. Kossoff, βοηθός καθηγητής Νευρολογίας και Παιδιατρικής στο Johns Hopkins School of Medicine.
Για την διεξαγωγή της μελέτης, η ομάδα του έδωσε διατροφή σε 30 ενήλικες που είχαν ανεπιτυχώς προσπαθήσει με αντιεπιληπτικά φάρμακα θεραπεία και οι οποίοι είχαν τουλάχιστον 10 κρίσεις εβδομαδιαίως.
Ο διατροφικός σχεδιασμός περιόρισε στους ασθενείς αυτούς τους υδατάνθρακες έως 15 γραμμάρια ημερησίως. Οι περισσότερες θερμίδες που λάμβαναν προέρχονταν από λίπη, όπως αυγά, κρέατα, έλαια και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών. Επιπλέον οι ασθενείς ήταν ελεύθεροι να τρώγουν πολύ πρωτεΐνη αποφεύγοντας τελείως τα αναψυκτικά τα ποτά και τους υδατάνθρακες.
"Υπήρχαν καλά και κακά αποτελέσματα", είπε ο καθηγητής Kossoff. "Τα καλά νέα ήταν ότι λειτούργησε. Τα κακά ήταν ότι το 30% των ασθενών διέκοψε τη δίαιτα επειδή την έβρισκε πολύ περιοριστική. Μετά από ένα μήνα με τη διατροφή αυτή το μισό των ασθενών που έπασχαν από επιληπτικές κρίσεις ανέφεραν 50% λιγότερες κρίσεις. Σε τρεις μήνες περίπου το ένα τρίτο των ασθενών σταμάτησε να έχει κρίσεις.
Οι παρενέργειες της δίαιτας όπως αύξηση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων ήταν ήπιες. Μετά από έξι μήνες 14 ασθενείς συνεχίζουν με αυτή την διατροφή παρόλο που η μελέτη τελείωσε. Η μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού Epilepsia.
"Η μελέτη είναι ελπιδοφόρα δεδομένου ότι σε ασθενείς με ανθεκτική επιληψία –και κυρίως όσοι δεν είναι δυνατόν χειρουργηθούν- δεν μένουν και πολλές ελπίδες".
|