www.iatreion.gr  ygia.2  169x70_dicapro
 
 
ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - 01/10/2007


Χημειοθεραπεία


Η λέξη «χημειοθεραπεία» σημαίνει κυριολεκτικά «θεραπεία με τη βοήθεια των χημικών ενώσεων». Πενήντα χρόνια πριν έκανε την εμφάνισή της η πρώτη δόση της κυτταροτοξικής χημειοθεραπείας (κυριολεκτικά: «χημικές ενώσεις που ασκούν τοξική δράση στα κύτταρα») και από τότε, εμφανίστηκαν εκαντοτάδες θεραπευτικά σχήματα κατά του καρκίνου. Από αυτά μόνο ένας μικρός αριθμός έχει παρουσιάσει τέτοια αποτελεσματικότητα και από αυτόν ένα μικρό μέρος έχει καταδειχθεί χρήσιμο στη θεραπεία των όγκων. Έτσι ώστε μια θεραπεία κατά του όγκου να θεωρείται και να είναι αποτελεσματική, όταν ικανοποιητικό ποσό από το φάρμακο που θα χρησιμοποιηθεί θα φθάσει στα καρκινικά κύτταρα, θα εισχωρήσει και θα μείνει μέσα τους για ορισμένο προκαθορισμένο χρόνο. Βασική προυπόθεση το καρκινικό κύτταρο να είναι ευαίσθητο στη δράση του φαρμάκου. Επιπλέον, ο ασθενής πρέπει να είναι σε θέση στην ανοχή των ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων της θεραπείας. Η δόση και η ποσότητα των φαρμάκων είναι σημαντικοί παράγοντες στον καθορισμό της αποτελεσματικότητας της θεραπείας κάποιων όγκων. Για παράδειγμα, για τους όγκους που είναι πιο ευαίσθητοι στην χημιοθεραπεία (όπως ο καρκίνος των όρχεων) είναι σημαντικό για μια σύντομη περίοδο να χορηγούνται πλήρεις δόσεις φαρμάκου σε προκαθορισμένο χρόνο. Κατά τα τελευταία χρόνια, οι πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν παράσχει σημαντικές πληροφορίες για τους μοριακούς μηχανισμούς του κυττάρου και της ευαισθησίας του ή της αντίστασής του στα φάρμακα. Αυτό έχει φέρει μια νέα σκέψη σχετικά με τη χρήση της χημειοθεραπείας για τον καρκίνο, και έχει στρέψει η επιστημονική κοινότητα στον προσδιορισμό των νέων μοριακών στόχων και νέων θεραπευτικών στρατηγικών σε μοριακή πια βάση.

Ο στόχος του ογκολόγου

είναι η καλή έκβαση της εφαρμοσμένης κατά περίπτωση θεραπείας. Το επιλεγμένο πρωτόκολλο της θεραπείας μπορεί να βασιστεί σε μια ενιαία θεραπεία μονοχημειοθεραπεία ή σε σχήμα, την χρήση δηλαδή περισσότερων του ενός φαρμάκων (συνδυαστική χημειοθεραπεία ή σχήμα)


Το σχήμα που ορίζεται από τον ογκολόγο πραγματοποιείται σε κύκλους. Ο κάθε κύκλος θεραπείας μπορεί να έχει διάρκεια από 1 έως και 5 ημέρες και αυτό να επαναλαμβάνεται ανα διαστήματα 8, 15, 21 ή 28 ημερών.

Τι είναι χημειοθεραπεία;

Η χημειοθεραπεία είναι θεραπεία με φάρμακα που χρησιμοποιείται για να σκοτώσει τα κύτταρα καρκίνου ή να τα σταματήσει.

Τα διαφορετικά κύτταρα καρκίνου αποκρίνονται σε διαφορετικά φάρμακα, γι αυτό υπάρχουν διάφοροι τύποι χημιοθεραπείας.

Μερικές φορές τουλάχιστον οκτώ διαφορετικά φάρμακα υιοθετούνται για να δώσουν τα κατάλληλα αποτελέσματα και οι γιατροί δοκιμάζουν συνεχώς νέους συνδυασμούς.

Η χημειοθεραπεία συνδέεται συχνά με παρενέργειες, αλλά οι περισσότεροι τύποι των σύγχρονων θεραπειών προκαλούν μόνο ήπια προβλήματα.

Τα φάρμακα της χημειοθεραπείας εγχέονται συνήθως κατευθείαν στο αίμα, ταξιδεύουν στο σώμα και μπορούν να επιτεθούν στα κύτταρα του καρκίνου όπου κι αν τα βρουν.

Κατά την μετάσταση κύτταρα από τον κύριο όγκο μπορούν να αποσπαστούν και να ταξιδέψουν είτε σε κοντινότερους ιστούς, είτε σε πιό απόμακρα όργανα όπως το συκώτι και τους πνεύμονες - και να ξεκινήσουν εκεί τη δημιουργία νέου όγκου.

Ο χειρούργος μπορεί μόνο να αποκόψει τον κύριο όγκο καρκίνου, και τους κοντινούς ιστούς του.

Η ακτινοθεραπεία, που χρησιμοποιεί την ακτινοβολία για να καταστρέψει τα κύτταρα καρκίνου, μπορεί μόνο να δοθεί σε μικρές περιοχές του σώματος διαφορετικά θα προκαλέσει τη ζημιά σε πάρα πολλά υγιή κύτταρα.

Συχνά, μετά από ένα χειρουργείο αφαίρεσης καρκίνου θα δοθεί χημειοθεραπεία για «να εκκαθαρίσει» οποιαδήποτε υπόλοιπα κύτταρα.

Μερικοί καρκίνοι, όπως η λευχαιμία, χρειάζονται τη χημειοθεραπεία επειδή περιλαμβάνουν τα κύτταρα που βρίσκονται σε όλο το σώμα.

Η χημειοθεραπεία μπορεί να δοθεί για να συρρικνωθεί ένας όγκο έτσι ώστε να διευκολύνει το χειρούργο κατά την αφαίρεση.

Πώς λειτουργεί;

Η χημειοθεραπεία, υπό την παραδοσιακή έννοιά της, είναι μια χημική ουσία που είναι δηλητηριώδης και σκοτώνει τα κύτταρα του καρκίνου.

Ονομάζεται και κυτταροτοξική χημική ουσία. Η παλαιότερη χημειοθεραπεία παρήχθη από το αέριο μουστάρδας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως χημικός εξοπλισμός κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου.

Ο σκοπός όσον αφορά τη μέθοδο της χημειοθεραπείας είναι να βρεθεί μια χημική ουσία που να σκοτώνει όσο το δυνατόν περισσότερα κύτταρα καρκίνου, και όσον το δυνατόν λιγότερα υγιή.

Η διαφορά μεταξύ των κυττάρων του καρκίνου και των κανονικών κυττάρων είναι η ταχύτητα με την οποία αναπαράγονται ή διαιρούνται τα πρώτα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός μας δεν επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα διότι δεν τα αναγνωρίζει σαν ξένα.

Μερικές χημειοθεραπείες προσπαθούν να προγραμματίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να δει τα καρκινικά κύτταρα ως ξένα και να δεχτεί την επίθεση από το ανοσοποιητικό.

Πώς χορηγείται;

Συχνά, η χημειοθεραπεία χορηγείται δι’ εγχύσεως σε μια φλέβα. Εάν ο ασθενής χρειάζεται συχνές δόσεις διαφόρων φαρμάκων για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του, ανοίγεται μια φλέβα στο στήθος όπου τοποθετείται ένας μόνιμος καθετήρας. Αυτό είναι γνωστό και ως «γραμμή Hickman».

Μερικές φορές, μια συγκεντρωμένη δόση της χημειοθεραπείας απαιτείται σε ένα ιδιαίτερο μέρος του σώματος, και οι παρενέργειες μπορούν να ελαττωθούν με το να εγχυθεί η δόση, άμεσα, επάνω στην άρρωστη περιοχή. Παραδείγματος χάριν, για μερικούς καρκίνους της ουροδόχου κύστης, το φάρμακο μπορεί να αντληθεί στην κύστη κι έτσι λειτουργεί άμεσα στον σχετικό ιστό.

Η διάρκεια της χημειοθεραπείας ποικίλει μεταξύ των διαφορετικών τύπων καρκίνου.


Τι γίνεται με τις παρενέργειες;


Επειδή η χημειοθεραπεία στοχεύει στα ταχέως αναπτυσσόμενα καρκινικά κύτταρα, είναι πιθανό να βλάψει τα παρόμοια κύτταρα στο σώμα.

Σ’ αυτά περιλαμβάνονται τα κύτταρα στα θυλάκια τρίχας κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η θεραπεία καρκίνου συνδέεται συχνά με την απώλεια των μαλλιών, αν και η τρίχα ξαναμεγαλώνει μόλις τελειώσει η θεραπεία.

Άλλα ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα βρίσκονται στο στομάχι και στα έντερα γι αυτό η θεραπεία οδηγεί στη ναυτία και τη διάρροια κι αυτό ελέγχεται με φάρμακα που χορηγούνται παράλληλα με τη θεραπεία (αντιεμετικά κ.α.)

Άλλοι τύποι κανονικών κυττάρων που μπορούν να υποφέρουν είναι τα κύτταρα του αίματος. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια που θα φέρουν το οξυγόνο για να κρατήσουν τα άλλα κύτταρα ζωντανά και τα λευκά που θα βοηθήσουν στην αποφυγή μολύνσεων θα δεχθούν μεγάλο πλήγμα κατά την διάρκεια της θεραπείας.

Κατά συνέπεια, οι ασθενείς κατά την διάρκεια αλλά και ενδιάμεσο διάστημα των σχημάτων της χημειοθεραπείας να είναι περισσότερο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.

Γενικά, οι ασθενείς κατά την διάρκεια της χημειοθεραπείας έχουν λιγότερη ενέργεια, ή ίσως να αισθανθούν ακόμα και βαριά κούραση.

Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις στη γονιμότητα και των ανδρών και των γυναικών. Σήμερα και οι δύο μπορούν να φυλάξουν το σπέρμα και τα ωάριά τους.

10 πράγματα που θα πρέπει να ρωτήσετε
      πριν την χημειοθεραπεία:


  • Πόσο χρόνο θα πάρει η θεραπεία αυτή που ορίζει ο γιατρός σας, και πόσοι άνθρωποι έχουν υποβληθεί στην θεραπεία με τη συμμετοχή του;
  • Εάν είχε τον καρκίνο σας, θα τον αντιμετωπίζε με αυτό το φάρμακο;
  • Ποια ήταν τα αρχικά αποτελέσματα κλινικής δοκιμής του φαρμάκου;
  • Τι ποσοστό επιτυχίας δίνει το φάρμακο αυτό;
  • Ο γιατρός στοχεύει στην καταστροφή του όγκου με το φάρμακο ή μόνο να μειώσει το μέγεθος;
  • Ποιά είναι η ενναλακτική λύση αν δεν λειτουργήσει;
  • Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις γενικά
  • Τι κίνδυνοι υπάρχουν κατά την θεραπεία;
  • Ποιες είναι οι σύντομες και μακροπρόθεσμες παρενέργειες κατά τη διάρκεια, και μετά από τη θεραπεία;
  • Ποια διατροφή και άλλη εναλλακτική θεραπεία σας συστήνει ο γιατρός σας προκειμένου να βοηθήσει ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες;
  • Έχει άλλους ανθρώπους στην ίδια θεραπεία;
  • Ποιό είναι το Νο 1 νοσοκομείο για θεραπεία του όγκου σας στον κόσμο;









 www.fsa.gr
 topten
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 MYALAS