www.iatreion.gr  peri.1  169x70_dicapro
 
 
ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ - 02/11/2007

 

Έγκαιρη διάγνωση
του καρκίνου του προστάτη

Η θεραπεία του προστατικού καρκίνου είναι πραγματικά  μια πάλη με το χρόνο. Ώσπου να μπορεί να αισθανθεί ο ασθενής τα πρώτα συμπτώματα, η ασθένεια έχει εξαπλωθεί συνήθως πάρα πολύ μακριά. Μια νέα διαγνωστική τεχνική συνδυάζει την οπτική απεικόνιση με τον υπέρηχο, βελτιώνοντας κατά συνέπεια την έγκαιρη διάγνωση.

 Ώσπου να τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτου να γίνουν αντιληπτά  ο όγκος έχει δώσει μεταστάσεις και σε άλλα μέρη του σώματος  καθιστώντας έτσι μικρή την ελπίδα της  θεραπείας του.

 Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει ζωές. Μια νέα,  ευαίσθητη συσκευή θα αυξήσει σύντομα τον αριθμό έγκαιρων διαγνώσεων του προστατικού καρκίνου και θα προσφέρει σε περισσότερους ασθενείς την προοπτική της αποκατάστασης. Αυτή η διαγνωστική συσκευή αναπτύχθηκε από τους ερευνητές στο ίδρυμα Fraunhofer Institute for Biomedical Technology IBMT in St. Ingbert σε συνεργασία με  πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί το πρόγραμμα με ποσό ύψους 2.2 εκατομμύριων ευρώ. «Χρησιμοποιούμε έναν συνδυασμό δύο διαφορετικών τεχνικών απεικόνισης: την οπτική απεικόνιση και τον υπέρηχο,» λέει ο διευθυντής του τμήματος  IBMT, Robert Lemor. «φωτίζουμε με  λέιζερ τον ιστό, αναγκάζοντας τον να θερμανθεί και να διασταλεί. Αυτό παράγει  πίεση υπό μορφή ηχητικού κύματος, το οποίο διανέμεται στον ιστό όπως ο υπέρηχος  και ανιχνεύεται επίσης με τον ίδιο τρόπο

Εντούτοις, προκειμένου να ανιχνευθούν τα κύτταρα καρκίνου σε αρχικό στάδιο, οι ερευνητές απαιτούν ακόμα ισχυρότερο διαχωρισμό μεταξύ των καρκινικών και των υγιών κυττάρων. «Αυτό το πετυχαίνουμε με την χρήση χρυσών μορίων μεγέθους μόλις μερικών νανόμετρων. Ο χρυσός απορροφά το υπέρυθρο φως του λέιζερ πολύ καλύτερα από τα κύτταρα, και επομένως εμφανίζεται φωτεινότερος στην εικόνα,» λέει ο Lemor. Οι ερευνητές συνδέουν τα αντισώματα με τα χρυσά μόρια, και το δεσμό αυτών των αντισωμάτων με τις συγκεκριμένες πρωτεΐνες που εμφανίζονται αρκετές χιλιάδες φορές συχνότερα στα καρκινικά κύτταρα από ότι στον υγιή ιστό. 

Πιο συγκεκριμένα: «αυτό σημαίνει ότι ο χρυσός συσσωρεύεται συγκεκριμένα γύρω από τα καρκινικά κύτταρα, ενώ μετά βίας συναντώνται μόρια χρυσού στα υγιή κύτταρα,» εξηγεί ο Lemor. Τα χρυσά μόρια όχι μόνο εξυπηρετούν τους διαγνωστικούς σκοπούς αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία. Εάν η ακτινοβολία λέιζερ αυξηθεί  και ο ιστός ακτινοβοληθεί για μια πιό μεγάλη περίοδο, τα χρυσά μόρια θερμαίνονται και η παραγώμενη θερμότητα καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να επηρεάσει τον υγιή ιστό.

Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν το πρωτότυπο αυτής της διαγνωστικής και θεραπευτικής συσκευής στην εμπορική έκθεση Medica  στο Ντύσελντορφ από τις 14 έως τις 17 Νοεμβρίου. Εάν όλα πάνε καλά η κλινική μελέτη ισχυρίζονται, θα μπορεί να αρχίσει σε δύο έως τρία χρόνια.     

 ΠΗΓΗ: www.fraunhofer.de


 

 

 weather_gif
 MYALAS
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 dok.1
 topten