www.iatreion.gr  peri.1  169x70_dicapro
 
 
Εφηβική Περιοδοντίτιδα - 05/05/2007

ΕΦΗΒΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

ΤΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ του περιοδοντίου δεν αφορούν αποκλειστικά και μόνο ενήλικες ασθενείς. Προσβάλλονται και παιδιά, και έφηβοι. Η περιοδοντίτιδα αυτή μπορεί να εμφανιστεί σε συνάρτηση κάποιας άλλης γενικής ασθένειας, που ταλαιπωρεί τον ασθενή (π.χ. διαβητικοί, κ.α.) αλλά δεν είναι καθόλου σπάνιο να εμφανιστεί και σ’ ένα κατά άλλα υγιές άτομο.
Η εφηβική περιοδοντία αποτελεί ξεχωριστή νοσολογική οντότητα που προσβάλλει το περιοδόντιο υγιών ατόμων νεαρής ηλικίας μεταξύ 11 και 21 ετών.
Ο όρος εφηβική περιοδοντίτιδα περιγράφει φλεγμονώδη νόσο του περιοδοντίου (ο χώρος μεταξύ δοντιού και οστού) διαφορετική από την περιοδοντίτιδα των ενηλίκων. Διακρίνεται σε 2 μορφές:
Α. Εντοπισμένη περιοδοντίτιδα, στην οποία η απώλεια πρόσφυσης των ούλων πάνω στα δόντια και η οστική καταστροφή εντοπίζεται γύρω από τους πρώτους μόνιμους γομφίους και στα μόνιμα μπροστινά δόντια.
Β. Γενικευμένη μορφή, η οποία χαρακτηρίζεται από ταχεία περιοδοντική καταστροφή γύρω από τα περισσότερα δόντια της μόνιμης οδοντοφυΐας.
Υπάρχει επίσης και ο όρος μετεφηβική περιοδοντίτιδα, ο οποίος περιγράφει το στάδιο ύφεσης, που επικρατεί μετά από εντυπωσιακή επιβράδυνση της περιοδοντικής καταστροφής, που χαρακτηρίζει την εφηβική περιοδοντίτιδα.
Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της εφηβικής περιοδοντίτιδας είναι η έλλειψη έντονων κλινικών στοιχείων φλεγμονής. Συνήθως τα ούλα των ασθενών έχουν φυσιολογική εμφάνιση και υπάρχουν ελάχιστες εναποθέσεις μικροβιακής πλάκας πάνω στα ούλα.
Ο ρυθμός της απώλειας της ιδιότητας των ούλων να κολλούν πάνω στα δόνται φαίνεται να είναι 3 με 5 φορές μεγαλύτερος από ότι στην περιοδοντίτιδα των ενηλίκων. Μέσα σε 5 χρόνια η φλεγμονή αναμένεται να έχει επηρεάσει το 50% με 70% των περιοδοντικών οστών.
Ανιχνεύονται βαθείς θύλακοι με αιμοραγγία και συχνά παρατηρήται κινητικότητα των δοντιών που έχουν προσβληθεί. Η πρόγνωση σε περιπτώσεις εφηβικής περιοδοντίτιδας εξαρτάται από την έκταση και την βαρύτητα της προσβολής. Οι οδοντίατροι συνιστούν θεραπεία που στόχο έχει την εξάλειψη των παθογόνων μικροοργανισμών που έχουν συνθεθεί με την αιτία της ασθένειας. Συγκεκριμένα πρέπει να γίνεται αυστηρός έλεγχος της μικροβιακής πλάκας, απομάκρυνση των εναποθέσεων, ριζική απόξεση με ή χωρίς χειρουργική θεραπεία σε συνδυασμό με αντιμικροβιακή αγωγή.
Με τις σύγχρονες τεχνικές, που διαθέτουμε σήμερα μπορούμε να αναχαιτίσουμε την περιοδοντική καταστροφή σε ασθενείς νεαρής ηλικίας, που διαφορετικά θα οδηγούσε σε πρόωρη απώλεια των δοντιών.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ



 weather_gif
 topten
 dok.1
 www.fsa.gr
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ