169x70_dicapro  peri.1  www.iatreion.gr
 
 
ΥΓΙΗ ΟΥΛΑ, ΥΓΙΗΣ ΚΑΡΔΙΑ - 07/11/2007

γράφει ο
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΛΕΚΑΝΗΣ
ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΟΣ

www.clinicalperiodontology.gr

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νόσων αποτελούν το κάπνισμα, το αυξημένο βάρος, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακή υπέρταση.

Σύμφωνα με τα καινουρια δεδομένα από την κλινική έρευνα, φαίνεται να υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ καρδιαγγειακών νόσων και νόσων του περιοδοντίου.

Συγκεκριμένα από μέλετες στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από νόσους του περιοδοντίου, διατρέχουν σχεδόν δύο φορές τον κίνδυνο για θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με περιοδοντικά υγιή άτομα.

Πηγή: American Academy of Periontology

 

Τι είναι η περιοδοντική νόσος

Η περιοδοντική νόσος είναι η φλεγμονή των ούλων του περιοδοντικού συνδέσμου και του οστού που στηρίζει τα δόντια. Προέρχεται από βακτηρίδια της στοματικής κοιλότητας κατά κύριο λόγο. Η περιοδοντική νόσος είναι συνήθως ασυμπτωματική στα αρχικά της στάδια. Εάν δεν θεραπευτεί, μπορεί να έχει τα εξής συμπτώματα:

Κακοσμία στόματος

Αιμορραγία ούλων στο βούρτσισμα

Πρησμένα και ευαίσθητα ούλα

Ούλα που τραβιούνται μακριά από τα δόντια

Δόντια που κουνιούνται ή αλλάζουν θέση

Πύον που βγαίνει μεταξύ ούλου και δοντιού

Αλλαγή του τρόπου ή της θέσης που κλείνουν τα δόντια μας

Η περιοδοντική νόσος μπορεί να διαγνωστεί και να θεραπευτεί από τον περιοδοντολόγο. Ο περιοδοντολόγος είναι ο οδοντίατρος με την εξειδικευμένη εκπαίδευση στη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη των νόσων των ούλων και των στηρικτικών ιστών των δοντιών μας.


Γιατί πρέπει να γνωρίζω για τη σχέση μεταξύ νόσων του περιοδοντίου και καρδιαγγειακών νόσων;

Υγιή ούλα και μια υγιής καρδιά, παίζουν σημαντικό ρόλο στο να διατηρήσουμε ένα υγιές σώμα. Επειδή η περιοδοντική νόσος έχει μικροβιακή αιτιολογία, τα βακτηρίδια αυτά μπορούν να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος και να μεταφερθούν σε ζωτικά όργανα και να ξεκινήσουν καινούργιες φλεγμονές και μολύνσεις. Η καρδιά είναι ένα από τα όργανα αυτά. Οι καρδιαγγειακές νόσοι προσβάλλουν πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Περίπου 60 εκατομμύρια αμερικάνοι πάσχουν αυτή τη στιγμή από κάποια νόσο της καρδιάς και η βασική αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Πιστεύεται ότι κάποιοι τύποι καρδιαγγειακών νόσων μπορούν να προληφθούν. Η διατήρηση της υγείας του περιοδοντίου μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων, μαζί με τον έλεγχο των άλλων γνωστών παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, υπέρταση κ.λπ.).


Πως η περιοδοντική νόσος αυξάνει
τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους;


Υπάρχουν διάφορες θεωρίες πάνω στο θέμα αυτό. Η πιο ευρύτερα γνωστή είναι ότι τα βακτηρίδια επηρεάζουν την καρδιά καθώς μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και κάθονται πάνω στις αθηρωματικές πλάκες στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να προκαλέσουν τη δημιουργία ενός πήγματος αίματος, το οποίο είναι δυνατό να προκαλέσει απόφραξη του αγ γείου (έμφραγμα).

Η στεφανιαία νόσος χαρακτηρίζεται από πάχυνση των τοιχωμάτων των αγγείων εξαιτίας της συγκέντρωσης λιποπρωτεϊνών. Με τη μείωση της κυκλοφορίας του αίματος που προκαλείται από το στένωμα των αγγείων μειώνεται η παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στην καρδιά μας, γεγονός που επίσης μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι ασθενείς με νόσους του περιοδοντίου έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να νοσήσουν από στεφανιαία νόσο σε σχέση με περιοδοντικά υγιή άτομα.

 

Τι προληπτικά μέτρα πρέπει να πάρω;

Η περιοδοντική νόσος μπορεί να επηρεάσει την καρδιά μας και με άλλους τρόπους. Κάποιες υπάρχουσες καταστάσεις μπορούν να θέσουν κάποιον σε κίνδυνο για ενδοκαρδίτιδα. Η ενδοκαρδίτιδα χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του εσωτερικού τμήματος της καρδιάς και των καρδιακών βαλβίδων. Οι ασθενείς με ιστορικό ρευματικού πυρετού, πρόπτωσης μιτροειδούς ή υπερτροφία βαλβίδων πιθανότητα να χρειάζεται να πάρουν προφυλακτική αντιβίωση (χημειοπροφύλαξη) πριν από την θεραπεία.

Εάν γνωρίζετε ότι έχετε κάποια νόσο που αφορά την καρδιά ή είστε κάτω από κάποια θεραπεία που αφορά την καρδιακή επιπλοκή, είναι απολύτως σημαντικό να έχετε και πολύ καλή περιοδοντική υγεία. Επισκεφτείτε ένα περιοδοντολόγο για εκτίμηση της κατάστασης του περιοδοντίου σας.

Οι περιοδοντικές νόσοι συνδέονται και με άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης η οστεοπόρωση και η πρόωρη γέννηση παιδιών, ή η γέννηση παιδιών με ελαττωμένο βάρος. Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό στον περιοδοντολόγο σας, κυρίως για τα θέματα που αφορούν την καρδιά σας. Ο περιοδοντολόγος και ο καρδιολόγος μπορούν να δουλέψουν μαζί για να σας προσφέρουν υγιή ούλα και ένα υγιές σώμα.


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΛΕΚΑΝΗΣ
ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΟΣ

www.clinicalperiodontology.gr

 www.fsa.gr
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 weather_gif
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 topten