www.iatreion.gr  ygia.2  169x70_dicapro
 
 
Η ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ - 18/05/2007


Οστεοπόρωση είναι η σημαντικού βαθμού ελάττωση της οστικής μάζας, με αποτέλεσμα τη μείωση της μηχανικής αντοχής του οστού και την εμφάνιση παθολογικών καταγμάτων.
Parfitt 1984, Vernon-Roberts και Pirie 1973

Το οστό δεν αποτελεί απλά έναν στηρικτικό ιστό. Αντίθετα με ό,τι πιστεύοταν παλιότερα δεν είναι καθόλου αδρανές, αλλά αποτελεί τόπο σημαντικών μεταβολικών αλλαγών. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, τόσο το φλοιώδες όσο και το σπογγώδες οστό υφίστανται συνεχείς αλλαγές για το υπόλοιπο της ζωής. Τo φαινόμενο αυτό ονομάζεται οστική ανακατασκευή.


Η οστική ανακατασκευή περιλαμβάνει δύο διαδικασίες: την οστική απορρόφηση και την παραγωγή οστού. Οι δύο αυτές φάσεις διέπονται από τη δραστηριότητα και τον αριθμό των οστικών κυττάρων.

Οστεοβλάστες: Είναι τα κατεξοχήν οστεοπαραγωγικά κύτταρα που παράγουν θεμέλια ουσία. Επίσης παράγουν ουσίες με ρυθμιστικό ρόλο στις διάφορες λειτουργίες του οστού, όπως η αλκαλική φωσφατάση (ALP), η κολλαγενάση, η ιντερλευκίνη-1, η προσταγλανδίνη Ε2 και άλλες. Η αλκαλική φωσφατάση και η οστεοκαλσίνη χρησιμοποιούνται ως δείκτες της οστεοβλαστικής δραστηριότητας.

Οστεοκλάστες: βρίσκονται στην επιφάνεια του οστού και βασική τους λειτουργία είναι η αποδόμηση (απορρόφηση) του οστού. Η δραστηριότητά τους αυξάνεται κυρίως από την παραθορμόνη (PTH) και κατά δεύτερο λόγο από άλλες ουσίες όπως η ιντερλευκίνη, η προσταγλανδίνη Ε2 και η ηπαρίνη.

Οστεοκύτταρα: Είναι οστεοβλάστες που έχουν περικλεισθεί από οστεοποιηθείσα μεσοκυττάρια ουσία. Τα κύτταρα αυτά δεν ε ίναι ανενεργά, αλλά συμμετέχουν στην ομοιοστασία του ασβεστίου, ενώ έχουν περιορισμένο ρόλο στην αποδόμηση και ανακατασκευή του οστού.

Η μεσοκυττάριος ουσία περιλαμβάνει δύο τμήματα:

Α. Το οργανικό τμήμα (35%). Περιλαμβάνει α) τη θεμέλια ουσία (98%) η οποία αποτελείται από κολλαγονικές πρωτεΐνες, (95%) (γλυκίνη προλίνη οξυπρολίνη) και μη κολλαγονικές πρωτεΐνες (5%) (οστεοκαλσίνη οστενεκτίν η, οστική πρωτεογλυκάνη κ.α.) και β) τα κύτταρα (2%) (οστεοβλάστες, οστεοκύτταρα, οστεοκλάστες).
Β. Ανόργανο τμήμα (65%): Περιλαμβάνει κρυστάλλους υδροξυαπατίτη, στους οποίους το φωσφορικό ασβέστιο αποτελεί το 80-90%.

ΜΟΡΦΕΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

Πρωτοπαθής οστεοπόρωση
Σ΄αυτήν την κατηγορία ανήκει:

Α) η μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση
Β) Η γεροντική οστεοπόρωση και
Γ) η ιδιοπαθής οστεοπόρωση που εμφανίζεται σε αγόρια και κορίτσια στην εφηβεία αλλά και σε νεαρούς ενήλικες άνδρες και γυναίκες και είναι περιορισμένης διάρκειας.

Δευτεροπαθής οστεοπόρωση
Προκαλείται από διάφορες παθήσεις (νόσος του Cushing, διαβήτης, υπερπαραθυροειδισμός, χρήση κορτικοειδών, δρεπανοκυτταρική αναιμία, πολλαπλό μυέλωμα κ.α.).


Οστική ατροφία Sudeck καλείται η μετακαταγματική οστεοπόρωση καθώς και η ιδιοπαθής οστεοπόρωση μιας άρθρωσης. Στην ανάπτυξή της συμβάλλουν η ελάττωση της κορυφαίας οστικής μάζας και ο αυξημένος ρυθμός οστικής απώλειας καθώς και ένα πλήθος δευτερευόντων παραγόντων, όπως: εμμηνόπαυση, χρόνια ανεπαρκής πρόληψη ασβεστίου και ανεπαρκής απορρόφησή του από το έντερο, περιορισμός φυσιολογικής κίνησης, αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών, κάπνισμα, κατάχρηση οινοπνεύματος, καφέ και τσαγιού (φύλλο γυναίκες και λευκή φυλή συχνότερα), κληρονομική προδιάθεση, ιδιοσυστασία.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΝΑΔΗΣ
ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ
ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛ.Ι.ΟΣ
(Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης)

 topten
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 MYALAS
 weather_gif
 www.fsa.gr