169x70_dicapro  ygia.2  www.iatreion.gr
 
 
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ - 01/11/2007

γράφει ο γιατρός
Καραγεωργόπουλος Δημήτριος
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

www.karageorgopoulos.gr


Πως γίνεται η εγχείρηση του καταρράκτη;
Η σύγχρονη εγχείρηση του καταρράκτη ονομάζεται φακοθρυψία. Προεγχειρητικά γίνεται ειδική μελέτη για τον καταρράκτη με υπερηχογραφήματα και άλλες ειδικές εξετάσεις όπως οι υπολογισμοί της δύναμης και του τύπου του ενδοφακού.
Σήμερα η τεχνική της μικροσκοπικής
τομής που χρησιμοποιεί ο οφθαλμίατρος Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, καθιστά τη διαδικασία ακόμη πιο ασφαλή από πρωτύτερα και επιταχύνει την ανάρρωση.


Κατά την επέμβαση, μέσα από δύο μικρές παρακεντήσεις, ο φακός τεμαχίζεται με την βοήθεια υπερήχων ή Laser ή και των δύο συγχρόνως, ανάλογα με τις πηγές της ενέργειας του μικροκαθετήρα της φακοθρυψίας και αναρροφείται.

Μέσα στο άδειο πλέον μετά την φακοθρυψία, τοίχωμα-περίβλημα του φακού, το περιφάκιο, τοποθετείται ένας τεχνητός διαυγής σαν κρύσταλλο φακός, ο ενδοφακός. Με τον τρόπο αυτό επανακτάται ένας διαυγής φακός που το μεν περίβλημα με τα στηρίγματα του είναι του οργανισμού μας, η δε καρδιά του είναι τεχνητός πλαστικός φακός συμβατός με τους ιστούς του οργανισμού και αναλλοίωτος για πάντα.

Η κυρίως επέμβαση είναι ολιγόλεπτης διάρκειας και γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία.
Μετά την επέμβαση ο ασθενής συνήθως δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο. Ο χειρουργημένος εξετάζεται την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα και μετέπειτα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η όραση του χειρουργημένου οφθαλμού αρχίζει να βελτιώνεται από τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες και σταθεροποιείται γρήγορα οπότε και του χορηγείται η συνταγή για βοηθητικά γυαλιά, ώστε να κατακτήσει την πλήρη όραση που του επιτρέπει η κατάσταση του οπτικού νεύρου, του αμφιβληστροειδούς και της ώχρας, εφ' όσον βέβαια ο κερατοειδής είναι διαυγής.

Σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται συνδυασμένες επεμβάσεις καταρράκτου ώστε η χειρουργική θεραπεία να καλύψει δεύτερη ή τρίτη πάθηση πλέον του καταρράκτη, όπως π.χ. επέμβαση καταρράκτου με γλαύκωμα, ή καταρράκτη με υαλοειδεκτομή, ή με πλαστική ίριδος, ή με διόρθωση διαθλαστικών εκτροπών, ή με μεταμόσχευση κερατοειδούς κ.α.


Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας
στις επεμβάσεις του καταρράκτη;

Το ποσοστό επιτυχίας αυτών των επεμβάσεων είναι καταπληκτικά υψηλό (ξεπερνά το 96%).
Το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή το πόσο θα βλέπει κανείς, εξαρτάται και από την κατάσταση του βυθού του οφθαλμού.
Αν ο βυθός του ματιού ή το οπτικό νεύρο ή γενικά η οπτική οδός έχουν υποστεί βλάβες από άλλες παθήσεις όπως π.χ. το γλαύκωμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η γεροντική εκφύλιση της ώχρας ή αν έχει θολώσει ο κερατοειδής, τότε αυτό βέβαια θα έχει επιπτώσεις στην τελική όραση του ασθενούς

Στις περιπτώσεις που το μάτι είναι φυσιολογικό τότε ο χειρουργηθείς βλέπει 100%. Προϋπάρχουσα μυωπία, αστιγματισμός ή υπερμετρωπία διορθώνονται είτε κατά την επέμβαση είτε μετεγχειρητικά ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Ανάλογα με την διόρθωση των ανωτέρω διαθλαστικών ανωμαλιών δίνονται και τα γυαλιά για μακριά και κοντά που θα χρησιμοποιήσει ο χειρουργημένος.


Πότε επανέρχεται στην δουλειά του
ο χειρουργημένος μετά
από επέμβαση καταρράκτου;

Η μικροχειρουργική, η εφαρμογή της υψηλής τεχνολογίας καθώς και η εμπειρία του χειρουργού σε αυτές τις επεμβάσεις δίνουν την δυνατότητα στον χειρουργημένο για καταρράκτη να επανέλθει άμεσα στις εργασίες του. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις όπου το πρόβλημα είναι πολύπλοκο όπως συνδυασμός με υπερτονία ή γλαύκωμα, κερατοπάθεια, πρόβλημα βυθού κ.α.

Η φαρμακευτική θεραπεία συνήθως εφαρμόζεται για δύο έως τρεις εβδομάδες από την επέμβαση και μετά από αυτήν συνήθως χορηγούνται τα βοηθητικά γυαλιά.
ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

www.karageorgopoulos.gr

Στην ιστοσελίδα του γιατρού θα βρείτε πλούσια αρθρογραφία για:

LASER-ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΣ-ΠΑΙΔΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ
ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ
ΓΛΑΥΚΩΜΑ
ΑΛΛΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
NΕΟ- ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ

 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 weather_gif
 MYALAS
 www.fsa.gr
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ