169x70_dicapro  ygia.2  www.iatreion.gr
 
 
ΔΙΑΡΡΟΙΑ - 29/09/2007

 

διάρροια

Διάρροια είναι η διαταραχή των κενώσεων δηλαδή η αύξηση τους σε αριθμό και σε ποιότητα. Είναι η απάντηση του σώματος σε κάθε τι  που αναστατώνει το περιβάλλον στα έντερα. Συνήθως προηγούνται κοιλιακοί πόνοι και ενοχλήσεις. Η διάρροια διακρίνεται σε οξεία και σε χρόνια.

 Προκαλείται συνήθως από:

• Ιούς, παράσιτα ή βακτηρίδια

• Ασθένειες του εντέρου (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα)

• Ανοσοανεπάρκεια (ασθενείς με AIDS, η άτομα που κάνουν χημειοθεραπείες).

• Πίεση (αυξημένη πίεση)

• Τρόφιμα

• Φάρμακα (αντιβιοτικά, αντιόξινα που περιέχουν μαγνήσιο, φάρμακα για την πίεση και την καρδιά) 

 
Θεραπεία

Πρώτος στόχος για την θεραπεία της είναι να αντιμετωπιστεί το αίτιο που την προκάλεσε και να αναπληρωθούν τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες που χάθηκαν από τον ασθενή.

Διατροφή στην διάρροια

Στους ενήλικες η διατροφική φροντίδα έχει αρχικό σκοπό την αναπλήρωση των υγρών και ηλεκτρολυτών. Αυτό πετυχαίνεται από τον ασθενή  με την αυξημένη πρόσληψη υγρών όπως υγρά με αυξημένη συγκέντρωση νατρίου και καλίου, χυμοί φρούτων, καθαρός ζωμός ,διαλύματα ηλεκτρολυτών και το ασφαλές νερό. Για παράδειγμα η πηκτίνη που βρίσκεται στο μήλο (σε πολτό μήλου) ή κάποιες άλλες ουσίες που περιέχουν υδατοδιαλυτές ίνες  (πχ. καολίνη ) βοηθάνε στον έλεγχο της διάρροιας. 

Κατά τη διάρκεια της διάρροιας καλύτερα να προσπαθήσετε να μείνετε χωρίς φαγητό όσο γίνεται περισσότερο. Μετά από τις πρώτες 24 ώρες καλά θα ήταν να τρώτε κάτι.  Όταν η διάρροια σταματά και ο ασθενής αρχίζει να ανέχεται τρόφιμα, η ποσότητα του φαγητού πρέπει να αυξάνεται σταδιακά σύμφωνα με τις αντοχές του ασθενή. Η διατροφή αυτή αποτελείται από αμυλούχα τρόφιμα διότι αυτά απορροφούνται καλύτερα όπως, ρύζι, πατάτα, δημητριακά κ.α. και στη συνέχεια προσθέτουμε πρωτεϊνούχα τρόφιμα. Το λίπος επιτρέπεται επίσης αν δεν συνυπάρχουν και άλλες επιπλοκές. Τα σάκχαρα, η αλκοόλη, η λακτόζη, η φρουκτόζη επιδρούν αρνητικά στην οσμωτικότητα των κοπράνων και καλά είναι να αποφεύγονται.

Τα προβιοτικά έχουν θετική αντιμετώπιση της διάρροιας που προκαλείται από παθογόνους μικροοργανισμούς και μπορούν να προφυλάξουν ή και να βελτιώσουν την διάρροια με την επίδραση τους στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης προφυλάσσουν από μολύνσεις επειδή συναγωνίζονται με τους παθογόνους μικροοργανισμούς και μπορεί να εμποδίζουν την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων μέσα από την παραγωγή ουσιών που αναστέλλουν την ανάπτυξη τους και δημιουργούν αρνητικό περιβάλλον μέσα στη γαστρεντερική οδό.

Όταν η διάρροια διαρκεί και είναι έντονη δημιουργεί αφυδάτωση και μεγάλη έλλειψη ηλεκτρολυτών. Αν η διάρροια συνοδεύεται από κάποια μόλυνση, αρρώστια του ανοσοποιητικού, φλεγμονώδες νόσου, δυσαπορρόφηση βιταμινών, μετάλλων, πρωτεϊνών ή/ και λίπους τότε χρειάζεται άμεσα παρεντερική ή εντερική σίτιση του ασθενούς. Η έλλειψη καλίου επηρεάζει την κινητικότητα του εντέρου, μειώνει την όρεξη για φαγητό και δημιουργεί διάφορες άλλες εντερικές επιπλοκές.

Η απώλεια σιδήρου από γαστρορραγία μπορεί να προκαλέσει αναιμία.

Στα παιδιά η έντονη διάρροια είναι πιο επικίνδυνη εξ’ αιτίας της αφυδάτωσης και απώλεια υγρών. Τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες πρέπει να αναπληρωθούν άμεσα με έτοιμα φαρμακευτικά διαλύματα ηλεκτρολυτών ακόμη και από τους γονείς. Δεν επιτρέπονται διαλύματα με συγκέντρωση σακχάρων. Η χορήγηση διαλυμάτων δια του στόματος είναι λιγότερο αποτελεσματική από την ενδοφλέβια χορήγηση. Ακόμη και στην περίπτωση έντονης διάρροιας  το έντερο μπορεί να απορροφήσει μέχρι και το 60% της τροφής που έχει καταναλώσει ο ασθενής.

Θεραπευτική αντιμετώπιση
Η θεραπευτική αντιμετώπιση που θα χορηγήσει ο γιατρός αποσκοπεί:

1. Στην αποκατάσταση του διαταραχθέντος ισοζυγίου ύδατος και ηλεκτρολυτών

2. Στη συμπτωματική ανακούφιση

3. Στην καταπολέμηση του αιτίου.
 
Εάν η διάρροια διαρκεί τρεις ημέρες ή περισσότερο πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό. Επίσης επικοινωνήστε άμεσα με το ιατρό εάν υπάρχει αίμα στα κόπρανα ή μοιάζουν με μαύρη πίσσα, εάν η διάρροια συνοδεύεται από πυρετό άνω των 39 βαθμών, από δριμύ κοιλιακό ή πρωκτικό πόνο και από σοβαρή αφυδάτωση. 

Χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο

Η χρόνια διάρροια που επιμένει για διάστημα μεγαλύτερο των 14 ημερών ονομάζεται χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο. Πολλά νοσήματα που προκαλούν χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο, αρχίζουν με οξεία διάρροια.

ΠΗΓΗ: www.mednutrition.gr



Διάρροια στα παιδιά
Διάρροια στα παιδιά μπορεί να προκληθεί από αλλαγή στη διατροφή (συμπεριλαμβανομένης μιας αλλαγής στη διατροφή της μητέρας εάν το μωρό θηλάζει), από μόλυνση, από την χρήση αντιβιοτικών κ.α.

Τα περισσότερα παιδιά θα εκδηλώσουν διάρροια αρκετές φορές καθ' όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία είναι μολύνσεις από ιούς στο γαστρεντερικό σύστημα. Βακτηρίδια και παράσιτα μπορούν επίσης να προκαλέσουν τη διάρροια.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ξαφνική αύξηση στη συχνότητα των κενώσεων του παιδιού. Κάθε παιδί έχει τη δική του συχνότητα κενώσεων που αλλάζει αργά με την πάροδο του χρόνου. Εάν αλλάξει καταφανώς μέσα σε μερικές ημέρες, τότε αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί διάρροια.
Για κάθε μωρό που έχει περισσότερες από μια κενώσεις ανά σίτιση πρέπει επίσης να υποψιαστούμε διάρροια ακόμα κι αν αυτό δεν είναι μια ξαφνική αλλαγή.


Είναι μεταδοτική;

Οι περισσότερες μολύνσεις που προκαλούν τη διάρροια είναι αρκετά μεταδοτικές.

Πόσο διαρκεί;

Η διάρκεια της διάρροιας θα εξαρτηθεί από την ελλοχεύουσα αιτία. Η διάρροια που προκαλείται για παράδειγμα από την χρήση αντιβιοτικών μπορεί να διαρκέσει όσο τα παίρνει το παιδί.
Μια διάρροια από ιό διαρκεί για 5 έως 7 ημέρες.

Πώς εντοπίζεται;

Η διάρροια εντοπίζεται με την εξέταση της μορφολογίας των κοπράνων. Εάν υπάρχει αίμα ή πύον στη διάρροια, ή εάν η διάρροια δεν βελτιώνεται όπως αναμένεται, θα πρέπει να γίνει εργαστηριακή εξέταση κοπράνων για να καθοριστεί η αιτία (καλλιέργεια).

Πώς αντιμετωπίζεται;
Εάν η διάρροια διαρκεί περισσότερο από μια εβδομάδα, ή συνοδεύεται με πυρετό πάνω από 3 μέρες ελάτε σε επαφή με τον παιδίατρό σας. Επίσης, ελάτε σε επαφή με τον παιδίατρό σας αμέσως, αν το μωρό σας δεν πίνει υγρά  ή εμφανίζεται αφυδατωμένο (ξηρό στόμα, κλάμα δίχως δάκρυα, παρατηρήσετε να είναι βυθισμένο το μαλακό σημείο στο κεφαλάκι του, είναι σε λήθαργο ή έχουν περάσει 8 ώρες χωρίς να ουρήσει. Εάν το μωρό σας είναι κάτω από δύο μηνών και έχει διάρροια με πυρετό.

Εμετός συνεχείς κενώσεις παρουσία αίματος ή βλέννας ή πύον στα κόπρανα πρέπει να σας κάνουν να καλέσετε τον παιδίατρό σας άμεσα.

Η κεντρική ανησυχία με τη διάρροια είναι η αφυδάτωση από την απώλεια υγρών. Τα περισσότερα παιδιά με διάρροια μπορούν να θεραπευθούν ακίνδυνα στο σπίτι. Αποφύγετε τους χυμούς φρούτων,  τα μπιζέλια, τα αχλάδια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα δαμάσκηνα, και τα βερίκοκα έως ότου τα κόπρανα επιστρέψουν στην φυσιολογική τους μορφή. Το γιαούρτι και άλλες πηγές ευεργετικών βακτηριδίων μπορούν να βοηθήσουν.

Πως μπορεί να αποτραπεί;
Οι περισσότερες μολύνσεις από διάρροια συμβαίνουν δια της στοματικής οδού. Οι επιφάνειες και τα παιχνίδια κρύβουν αόρατους οργανισμούς σε διαρκή ετοιμότητα.
Η καθαριότητα και το πλύσιμο των χεριών μπορούν να καθυστερήσουν τις μολύνσεις και να τις καταστήσουν ηπιότερες και πιο σύντομες σε διάρκεια.
ΠΗΓΗ: www.drgreene.org


 topten
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 www.fsa.gr
 dok.1