169x70_dicapro  peri.1  www.iatreion.gr
 
 
ΠΟΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ - 10/10/2007

πόνοι στην πλάτη

H πιο συνηθισμένη αιτία πόνου στη πλάτη ή στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι η μύο–σκελετική δυσλειτουργία.Το σώμα μας χαρακτηρίζεται από μια «αρμονία» κινήσεων. Επιτυγχάνεται όταν όλα τα τμήματα του σώματος, είναι ελεύθερα να κινούνται σε αρμονική σχέση το ένα με το άλλο. Ο περιορισμός αυτής της συνεχούς εναλλαγής της κίνησης είναι υπεύθυνος για πολλές επώδυνες καταστάσεις, όπως χρόνιους ή οξείς πόνους στον αυχένα, τη πλάτη, τη μέση, πονοκεφάλους, ημικρανίες κ.α..

  • Κακή στάση,
  • Επαναλαμβανόμενη κουραστική εργασία,
  • Ατυχήματα,
  • Κακό μυϊκό σύστημα

είναι μερικές από τις αιτίες που προκαλούν αλλαγές στη διάταξη του σκελετού.

Για παράδειγμα, η σπονδυλική στήλη αποτελείται από τους σπονδύλους, τους μεσοσπονδύλιους δίσκους (αποσβένουν τους κραδασμούς, επιτρέπουν τις πλάγιες και στροφικές κινήσεις του κορμού), από τους συνδέσμους και τους μύες που στηρίζουν αυτή τη κατασκευή. Η ένταση των καθημερινών δραστηριοτήτων, παράλληλα με την κακή στάση, το αδύνατο μυϊκό σύστημα ή μικροτραυματισμούς, προκαλεί σημαντική επιβάρυνση πάνω στη σπονδυλική στήλη. Αποτέλεσμα αυτών είναι η φθορά και ο μικροτραυματισμός στους μύες και τους συνδέσμους της περιοχής, παράλληλα με ελάττωση της λειτουργικότητας. Δεν είναι ασυνήθιστο η δημιουργία trigger points (σημεία πυροδότησης πόνου) στους μύες της περιοχής. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαταραχή τόσο περισσότερο επηρεάζονται τα νεύρα της περιοχής. Η επιπλέον επιβάρυνση οδηγεί σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις στις σπονδυλικές αρθρικές επιφάνειας (facet).

Η λανθασμένη στάση μπορεί να οδηγήσει στη εμφάνιση Σκολίωσης, Κύφωσης, γυρτούς ώμους προς τα εμπρός, ανύψωση πρώτης πλευράς, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο ο πόνος να έχει την προέλευση του στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (Α5-Α6, Α6-Α7).
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση οξύ πόνου στο ύψος του 4ου – 5ου θωρακικού σπονδύλου. Ο πόνος αυξάνεται με την παρατεταμένη κάμψη της κεφαλής. Η μονόπλευρη περιστροφή ή πλάγια κάμψη της κεφαλής επίσης επιδεινώνει τον πόνο.

Πάντως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ότι ο πόνος στη πλάτη μπορεί να κρύβει άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις όπως:

Ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο.
Πνευμονία.
Οστεοπόρωση.
Λοιμώξεις (οστεομυελίτιδα).
Νεοπλασίες.
Κατάγματα πλευρών ή στέρνου.
Ψυχολογικοί παράγοντες.

Τα βασικά συμπτώματα είναι ο πόνος, ο περιορισμός της κίνησης και η μυϊκή αδυναμία. Υπάρχουν όμως μερικά χαρακτηριστικά αυτών των συμπτωμάτων:

  • Επιδείνωση ή βελτίωση του πόνου ανάλογα με τη περιστροφή του κορμού. Ο πόνος αυξάνεται με τη περιστροφή προς την επώδυνη περιοχή, ενώ ελαττώνεται με τη περιστροφή προς την αντίθετη.
  • Επιδείνωση του πόνου με τον βήχα, το φτέρνισμα ή τη βαθιά εισπνοή.
  • Ανακούφιση του πόνου με τον ευθειασμό της σπονδυλικής στήλης σε μια σταθερή επιφάνεια.

Υπάρχουν όμως κάποια συμπτώματα που θα πρέπει να μας προβληματίσουν, όπως:

  • Ο πόνος σε ηλικιωμένους ασθενείς.
  • Οξύς πόνος τη νύκτα ή πόνος που δεν βελτιώνεται με τη ξεκούραση.
  • Απότομα αυξανόμενος πόνος.
  • Ο πόνος συνοδεύεται από συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, πυρετό ή δυσφορία.
  • Προηγούμενο ιστορικό νεοπλασίας.

Τα συμπτώματα αυτά πρέπει να αναλυθούν, ώστε να αποκλειστούν ή να αντιμετωπισθούν σοβαρές καταστάσεις για την υγεία του ασθενή, που βάζουν σε άμεσο κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του.

Η διάγνωση στηρίζεται στο λεπτομερές ιστορικό, την κλινική αξιολόγηση, σε διαγνωστικά μέσα όπως είναι η ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης, η μαγνητική και η αξονική τομογραφία. Σημαντική συνεισφορά στον εντοπισμό των περιοχών που δυσλειτουργούν, αλλά και την αντικειμενική αξιολόγηση της θεραπευτικής προσέγγισης, αποτελεί ο έλεγχος της λειτουργικότητας της σπονδυλικής στήλης με τη μέθοδο της Τηλεμετρίας.


πρόληψη σε πέντε κινήσεις

1. Ελαττώστε το βάρος σας για να μην καταπονείτε τη σπονδυλική στήλη.

2. Σταματήστε το κάπνισμα. Ο καπνιστής έχει λιγότερο οξυγόνο στους ιστούς, γεγονός που καθυστερεί τη θεραπεία.

3. Περπατάτε τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα. Όλες οι μελέτες αποδεικνύουν ότι βοηθάει.

4. Δυναμώστε τους κοιλιακούς και τους μυς του κορμού, γιατί αποτελούν το κέντρο βάρους του σώματος.

5. Αλλάξτε στρώμα.

 

Η θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει:


1. Απελευθέρωση των trigger points είτε με ισχαιμική πίεση, είτε με την τεχνική της στεγνής βελόνας.
2. Ιοντοφόρεση. Διαδερμική έγχυση αντιφλεγμονώδους φάρμακου πάνω στις πάσχουσες αρθρικές επιφάνειες (facets).
3. Τεχνική “Manual Therapy” – Θεραπεία με ήπιους χειρισμούς κινητοποίησης της σπονδυλικής στήλης.
4. Θεραπευτικά μέσα όπως είναι το υπέρηχο, Laser, παλμικά μαγνητικά πεδία κ.α.
5. Ισχυροποίηση του μυϊκού συστήματος.
6. Επανεκπαίδευση στη σωστή στάση και θέση του σώματος.
7. Ιδιοδεκτικότητα.

Η τεχνική Manual Therapy μπορεί να προσφέρει περισσότερα από τη φαρμακευτική αγωγή ή από τη κλασσική φυσικοθεραπεία. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι η θεραπευτική προσέγγιση όπου ο θεραπευτής με τη χρησιμοποίηση των χεριών του προσπαθεί να εντοπίσει, να αναγνωρίσει και τελικά χρησιμοποιώντας το σώμα και τη δύναμη του ίδιου του ασθενή σε συνδυασμό με ήπιους χειρισμούς, να αποκαταστήσει τις πάσχουσες περιοχές. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται η αιτία του προβλήματος και όχι μια προσωρινή ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αυτή ακριβώς η μεθοδολογία την κατατάσσει στις πλέον ασφαλείς θεραπευτικές μεθόδους με ανύπαρκτες επιπλοκές.
Βέβαια ο ασθενής πρέπει να διατηρήσει αυτό το ευεργετικό αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτό μαθαίνει ένα ειδικά προσαρμοσμένο στις ατομικές του ανάγκες πρόγραμμα ασκήσεων, με σκοπό την ισχυροποίηση των μυών, ενώ παράλληλα τον εκπαιδεύουμε στον σωστό τρόπο χρησιμοποίησης του σώματος στις καθημερινές δραστηριότητες. .
Βασικό μέλημα του θεραπευτή είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ασθενή, όπως αυτή εκφράζεται από τη λειτουργικότητα και τη ψυχική του ισορροπία.

 

ΠΗΓΗ: NATIONAL INSTITUTES HEALTH USA 

www.ninds.nih.gov


 

 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 topten
 dok.1
 www.fsa.gr
 weather_gif