www.iatreion.gr  ygia.2  169x70_dicapro
 
 
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑΣ - 26/06/2007

σύνδρομα πόνου

σύνδρομο Ινομυαλγίας
Η ινομυαλγία ανήκει στην ομάδα του «συνδρόμου του γενικευμένου ιδιοπαθούς μυοσκελετικού πόνου».

Τι είναι;

Η ινομυαλγία είναι μία νόσος που χαρακτηρίζεται από μακροχρόνιο εκτεταμένο μυοσκελετικό πόνο, ευαίσθητες περιοχές στην ψηλάφιση των μαλακών μορίων (μυών και τενόντων) και έντονη κόπωση.

Πόσο συχνή είναι;

Η ινομυαλγία παρουσιάζεται κυρίως στους ενήλικες. Η παρουσία της αναφέρεται σπάνια σε παιδιά, κατά κύριο λόγο σε εφήβους.
Τα κορίτσια προσβάλλονται πιο συχνά από ότι τα αγόρια. Τα παιδιά μ’ αυτή τη νόσο έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με παιδιά που πάσχουν από σύνδρομο τοπικού ιδιοπαθούς μυοσκελετικού πόνου.

Ποια είναι τα τυπικά κλινικά χαρακτηριστικά;

Οι ασθενείς διαμαρτύρονται για εκτεταμένο πόνο βαθιά στους ιστούς. Η βαρύτητα του πόνου είναι υποκειμενική. Ο πόνος εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του σώματος, και στα άνω και κάτω άκρα.
Ο ύπνος είναι κακός και τα πρωινά οι ασθενείς νιώθουν ότι ξύπνησαν από έναν ύπνο που δεν τους ξεκούρασε, δεν τους τόνωσε.
Μία άλλη κύρια ενόχληση είναι η έντονη κόπωση, που συνοδεύεται από τη μείωση των σωματικών ικανοτήτων.
Οι ασθενείς με τη νόσο αυτή συχνά αναφέρουν και άλλα γενικά, μη ειδικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, αίσθημα διόγκωσης των άκρων (όχι εμφανές) και μούδιασμα.
Τα συμπτώματα αυτά προκαλούν ανησυχία (άγχος), κατάθλιψη και αποχή από το σχολείο.

Πώς μπαίνει η διάγνωση;

Το ιστορικό γενικευμένου πόνου σε 4 περιοχές του σώματος, που διαρκεί πάνω από 3 μήνες, μαζί με πόνο σε 11 από τα 18 ευαίσθητα σημεία κατά τη σωματική εξέταση οδηγούν στη διάγνωση.
Τα ευαίσθητα σημεία αξιολογούνται κλινικά με την πίεση του αντίχειρα του γιατρού στα σημεία αυτά, και ο τρόπος αυτός είναι εξίσου αξιόπιστο κριτήριο με την αξιολόγηση με «αλγησίμετρο», ένα ειδικό εργαλείο που μετρά τον πόνο.

Ποιά είναι η θεραπεία;

Ένα σημαντικό θέμα είναι να μειώσουμε την ανησυχία που προκαλείται εξ’αιτίας της νόσου, εξηγώντας στον ασθενή και στην οικογένειά του ότι παρόλο που ο πόνος είναι έντονος και πραγματικός, δεν υπάρχει πραγματική βλάβη στις αρθρώσεις ούτε βαριά σωματική νόσος.
Η αντιμετώπιση γίνεται από επιστήμονες διαφόρων μία ειδικοτήτων και βασίζεται σε τρία σημεία.
Το πιο σημαντικό είναι να ξεκινήσει το παιδί σταδιακά ένα πρόγραμμα άθλησης για τη σωστή καρδιοαγγειακή λειτουργία και η πιο καλή γυμναστική είναι η κολύμβηση. Το δεύτερο σημείο είναι να ξεκινήσει μία ειδική παρέμβαση για ψυχολογική υποστήριξη που ονομάζεται γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, ατομικά ή ομαδικά.
Τέλος, κάποιοι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να αρχίσουν φαρμακευτική αγωγή με στόχο την αποκατάσταση του ύπνου. Η χρήση ειδικού μαξιλαριού που υποστηρίζει τον αυχένα κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να βοηθήσει.

Πρόγνωση

Δεν είναι εύκολο να αναρρώσει ο ασθενής πλήρως από τη νόσο, δεδομένου ότι απαιτούνται μεγάλες προσπάθειες από τον ίδιο και ουσιαστική υποστήριξη από την οικογένειά του. Γενικά, η έκβαση της νόσου είναι πολύ καλύτερη από ότι στους ενήλικες και τα περισσότερα παιδιά θα αναρρώσουν πλήρως. Η συμμόρφωση με το πρόγραμμα τακτικής σωματικής άσκησης είναι είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας της ανάρρωσης.


ΠΗΓΗ: www.printo.it

 MYALAS
 www.fsa.gr
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 dok.1
 weather_gif