169x70_dicapro  ygia.2  www.iatreion.gr
 
 
ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ - 22/05/2007


ΕΓΧΥΣΕΙΣ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΛΙΠΟΥΣ

Γεγονός είναι ότι όλοι γερνάμε και τα πρόσωπά μας αρχίζουν να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της ηλικίας αλλά και της έκθεσης στον ήλιο, την χρήση των μυικών ομάδων και οι νεανικοί ιστοί που συγκρατούσαν νεανικό το προσωπό μας αρχίζουν να αδυνατίζουν, να αραιώνουν και να φανερώνουν πάνω στο πρόσωπό μας νέες γραμμές όχι και τόσο ευχάριστες όπως αυτές οι γνωστές σαν ρυτίδες γέλιου ή το πόδι της χήνας στην περιοχή των ματιών κ.α.

Ανωμαλίες στην επιφάνεια του δέρματος του προσώπου όπως ρυτίδες, ουλές ακμής, υποτροφικές ουλές μετά από χειρουργείο, ασυμμετρία ή υποπλασία του στόματος μπορούν να διορθωθούν με τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών ή με τη χρήση μικρής ποσότητας λίπους του ίδιου του ασθενή που τοποθετούνται κάτω από ή μέσα στο δέρμα, ώστε να εξομαλύνουν την επιφάνεια αυτή.

Ενέσεις κολλαγόνου και ενέσεις υαλουρονικού οξέως


Ανάλογα με ποιο από τα δύο υλικά χρησιμοποιείται, το αποτέλεσμα της έγχυσης της ουσίας στην υπό θεραπεία περιοχή διαρκεί από 6 μήνες έως 3 χρόνια.
Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα οι ουσίες έγχυσης απορροφούνται από το σώμα και η βελτίωση που έχει επιτευχθεί μειώνεται.
Πρόκειται δηλαδή για μια παροδική βελτίωση και για να διατηρηθούν τα επιθυμούμενα αισθητικά αποτελέσματα απαιτείται επανέγχυση της ουσίας.
Η έγχυση γίνεται υπό τοπική αναισθησία, και ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του ενασχολήσεις την ίδια ημέρα.


Αυτομεταμόσχευση λίπους


Κατά την επέμβαση αυτή, μικρές ποσότητες λίπους του ίδιου του ασθενούς χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση ανωμαλιών του δέρματος.
Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και λόγω της μερικής απορρόφησης του λίπους με την πάροδο του χρόνου στα σημεία της έγχυσης, ο χειρουργός αρχικά προκαλεί υπερδιόρθωση του προβλήματος του ασθενή. Ένα πολύ καλό αποτέλεσμα απαιτεί 2 έως 3 εγχύσεις λίπους και διαρκεί αρκετά χρόνια.


Ενέσεις Botox


Οι ενέσεις αυτές χρησιμοποιούνται για την παροδική εξαφάνιση ή εξομάλυνση των ρυτίδων που εμφανίζονται γύρω από τους οφθαλμούς, στην περιοχή του μεσόφρυου πάνω από τη ρίζα της μύτης, καθώς και των ρυτίδων του μετώπου.
Αυτό επιτυγχάνεται με την έγχυση της ουσίας αυτής σε επιλεγμένους μύες του προσώπου, η σύσπαση των οποίων είναι υπεύθυνη για την δημιουργία των συγκεκριμένων ρυτίδων.
Η έγχυση γίνεται με χρήση τοπικής αναισθησίας και ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του ενασχολήσεις αμέσως μετά.
Τα αποτελέσματα διαρκούν 4 με 8 μήνες, οπότε και απαιτείται επανάληψη της διαδικασίας.Τα εγχύματα κολλαγόνου και λίπους χρησιμοποιούνται πρωτίστως για να βελτιώσουν την εμφάνιση της σύστασης του δέρματος. Μπορούν να βοηθήσουν να συμπληρώσουν τις βαθιές του προσώπου ρυτίδες, τις πτυχές, τα "βυθισμένα" μάγουλα, την χαλάρωση και κάποια σημάδια. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να δώσουν ένα πιο αισθησιακό αποτέλεσμα στα χείλη.

Οι εγχύσεις χρησιμοποιούνται πολλές φορές συμπληρωματικά σε επεμβάσεις λίφτινγκ ή άλλες όπως αλλαγή του περιγράμματος του προσώπου, όπου μόνη της η έγχυση λίπους ή του κολλαγόνου δεν μπορούν να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Κάθε μια από αυτές τις επιλογές έχει τα δικά της οφέλη και τα δικά της ρίσκα.
Το σημαντικότερο γεγονός που πρέπει να θυμάστε για τα εγχύσιμα υλικά είναι ότι τα αποτελέσματα δεν είναι μόνιμα. Το υλικό μεταβολίζεται τελικά από το σώμα. Δεν πρέπει να περιμένετε τα ίδια μακράς διαρκείας αποτελέσματα που μπορούν να κερδηθούν από την αισθητική χειρουργική επέμβαση.
Σε μερικά άτομα, τα αποτελέσματα μπορούν να διαρκέσουν μόνο μερικές εβδομάδες σε άλλους μπορεί να διατηρηθούν κατά χρόνο αόριστο. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ηλικία, το γενετικό υπόβαθρο, η ποιότητα και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στο βαθμό του αποτέλεσματος.
Εάν είχατε μικρά χρονικά αποτέλεσματα παλαιότερα από εγχύσεις κολαγγόνου δεν θα πρέπει να υποθέσετε πως το λίπος είναι η απάντηση στο πρόβλημα. Αν και είναι αλήθεια ότι οι οργανισμοί κάποιων ανθρώπων είναι πιό δεκτικοί σε μια ουσία από ότι σε μια άλλη, πολλοί από σας θα διαπιστώσουν ότι καμία ουσία δεν παράγει μακράς διαρκείας αποτελέσματα. Μερικές φορές μια ουσία μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα από άλλη για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και μόνο αυτό.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ


Όταν οι εγχύσεις γίνονται από έναν καταρτισμένο πλαστικό χειρούργο, οι περιπλοκές είναι σπάνιες και συνήθως δευτερεύουσας φύσης.
Κολλαγόνο: Η αλλεργική αντίδραση είναι ο αρχικός κίνδυνος του κολλαγόνου. Για να βοηθήσει να καθορίσει εάν είστε αλλεργικοί στην ουσία, ο χειρούργος σας θα σας υποβάλλει σε δοκιμαστικό τεστ αλλεργίας έναν μήνα πριν από τη διαδικασία. Στην συνέχεια θα πρέπει να παρατηρηθεί από σας η περιοχή αυτή για τρεις ή τεσσερις βδομάδες όπως θα σας συστήσει ο γιατρός σας. Οποιοδήποτε σημάδι κοκκινίλα διόγκωση ή ερεθισμός στην περιοχή της δοκιμής θα πρέπει να το αναφέρετε στο χειρούργο σας.
Στους κινδύνους περιλαμβάνεται η εμφάνιση μόλυνσης, αποστήματος, ξεφλούδισμα του δέρματος αλλά είναι πολύ σπάνια φαινόμενα.
Λίπος: Η αλλεργική αντίδραση δεν είναι ένας παράγοντας για το λίπος επειδή συγκομίζεται από το σώμα ενός ασθενή. Εντούτοις, υπάρχει ακόμα ένας μικρός κίνδυνος της μόλυνσης και άλλων σπάνιων περιπλοκών.

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙA

Κολλαγόνο: εάν είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στον πόνο, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα τοπικό αναισθητικό κρέμας ή σπρέι φρέον.
Λίπος: και η περιοχή που θα παρέχει το λίπος αλλά και εκείνη που θα το λάβει θα χρησιμοποιηθεί τοπική αναισθησία. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και νάρκωση σε κάποιες περιπτώσεις.

ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ

Το κολλαγόνο είναι μια φυσική πρωτεΐνη που συναντάται σε διάφορα μέρη του ανθρώπινου σώματος: το δέρμα, στα κόκκαλα κ.α. Το εγχύσιμο κολλαγόνο, προέρχεται από καθαρισμένο βοοειδές κολλαγόνο. Η διαδικασία καθαρισμού δημιουργεί ένα προϊόν παρόμοιο με το ανθρώπινο κολλαγόνο. Χρησιμοποιείται από το 1981.
Το κολλαγόνο χρησιμοποιείται πρώτιστα για να γεμίσει τις ρυτίδες, τις γραμμές και τα σημάδια στο πρόσωπο και μερικές φορές το λαιμό, την πλάτη και το στήθος.
Η επεξεργασία με το κολλαγόνο μπορεί να αρχίσει αφότου η δοκιμή δείξει ότι δεν είστε αλλεργικοί στην ουσία. Το κολλαγόνο εγχέεται στην επιλεγμένη περιοχή από τον χειρούργο χρησιμοποιώντας μια λεπτή βελόνα. Δεδομένου ότι μέρος της ουσίας είναι αλμυρό ύδωρ που θα απορροφηθεί από το σώμα μέσα σε μερικές ημέρες, ο γιατρός σας θα υπερχειλίσει ελαφρώς την περιοχή.

Μετά από την επέμβαση

Περιστασιακά πρήζονται ή μελανιάζουν τα σημεία έγχυσης, αλλά αυτό είναι συνήθως δευτερεύον σύμπτωμα που υποχωρεί σύντομα. Οποιαδήποτε ερυθρότητα που εμφανίζεται στην εγχεθμένη περιοχή εξαφανίζεται συνήθως μέσα σε 24 ώρες. Εντούτοις, σε μερικά άτομα, ιδιαίτερα ανοιχτόχρωμης επιδερμίδας ασθενείς, αυτή η ερυθρότητα μπορεί να παραμείνει για μια εβδομάδα ή περισσότερο. Εάν αυτά τα συμπτώματα εμμένουν, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με το χειρούργο σας.

Δεν χρειάζεται κάποια κάλυψη στην περιοχή που δέχθηκε το κολλαγόνο και είστε ελεύθεροι να φάτε, να πιείτε, και φοράτε makeup με υψηλό δείκτη προστασίας.
Όπως σημειώσαμε νωρίτερα, η διάρκεια των αποτελεσμάτων από τις εγχύσεις κολλαγόνων είναι μεταβλητή. Η μακροζωία του κολλαγόνου εξαρτάται από τον τρόπο ζωής του ασθενή και τα φυσικά χαρακτηριστικά καθώς επίσης και το μέρος του σώματος που επεμβαίνουμε. Γενικά, το υλικό είναι πιθανό να εξαφανιστεί γρηγορότερα στις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε μυικές ομάδες.

ΛΙΠΟΣ


Στον ιατρικό κόσμο, η διαδικασία έγχυσης λίπους είναι γνωστή ως αυτόλογη μεταμόσχευση λίπους. Πιο απλά εξάγονται λιπώδη κύτταρα από την κοιλιά του ασθενή τους μηρούς ή γλουτούς και επανεισαγάγονται κάτω από το δέρμα του προσώπου. Χρησιμοποιείται συχνότερα για να συμπληρώσει τα χαλαρωμένα μάγουλα ή τις γραμμές γέλιου μεταξύ της μύτης και του στόματος, για να διορθώσει τις χαλαρώσεις του δέρματος, για να ελαχιστοποιήσει τις ρυτίδες στο μέτωπο και για να ενισχύσει τα χείλη.
Απολυμαίνονται η χορηγός περιοχή και η περιοχή που θα λάβει το μόσχευμα και εφαρμόζεται η τοπική αναισθησία. Το λίπος συλλέγεται με μια μεγάλη βελόνα ή κάνουλα η οποία συνδέεται με μια συσκευή αναρρόφησης. Το λίπος προετοιμάζεται και εγχέεται στη επιθυμητή περιοχή με μια βελόνα.
Όπως και με το κολλαγόνο, είναι απαραίτητο "να υπερχειλίσει" επειδή και εδώ κάποιο μέρος του θα απορροφηθεί από τον οργανισμό. Όταν το λίπος χρησιμοποιείται για να γεμίσει σημεία στο πρόσωπο όπως βυθισμένα μάγουλα μπορεί προσωρινά να κάνει το πρόσωπο να εμφανίζεται ανώμαλα έξω ή πρησμένο. Η διόγκωση μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες

Η ΝΕΑ ΣΑΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗ


Σε γενικές γραμμές θα είστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα.
ΠΗΓΗ: American Society of Plastic Surgeons

 MYALAS
 weather_gif
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 topten
 dok.1