www.iatreion.gr  peri.1  169x70_dicapro
 
 
ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ - 22/05/2007

Κοιλιοπλαστική
Η κοιλιοπλαστική είναι μια χειρουργική διαδικασία με την οποία αφαιρείται το χαλαρωμένο δέρμα και το λίπος από τη μέση και την περιοχή της κατωτέρης κοιλίας και επιτυγχάνεται η σύσφιξη των μυών του κοιλιακού τοίχους. Η διαδικασία μπορεί να δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα αφήνει όμως ένα μόνιμο σημάδι στην περιοχή του εφηβαίου από ισχίο σε ισχίο.


ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για κοιλιοπλαστική είναι άνδρες ή γυναίκες που έχουν ένα σχετικά καλό σώμα αλλά ενοχλούνται από μια μεγάλη παχιά κοιλιά ή ένα χαλαρό δέρμα και αφού πρώτα έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια αποτελέσματος που μπορεί να δώσει η άσκηση ή η διατροφή. Η χειρουργική επέμβαση αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις γυναίκες που, εξαιτίας της εγκυμοσύνης έχει τεντώσει το δέρμα τους και οι κοιλιακοί μυς, καθώς επίσης και σε άτομα που έχασαν πολλά περιττά κιλά και πρέπει να βελτιωθεί το δέρμα τους.
Οι ασθενείς που σκοπεύουν να χάσουν πολύ βάρος πρέπει να αναβάλουν τη χειρουργική επέμβαση. Επίσης, γυναίκες που προγραμματίζουν μελλοντικές εγκυμοσύνες πρέπει να περιμένουν, δεδομένου ότι οι κάθετοι μύες που σφίγγονται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης μπορούν να χωρίσουν πάλι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Εάν υπάρχει τομή από προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στο χώρο της κοιλιάς ο γιατρός μπορεί να σας αποτρέψει από την κοιλιοπλαστική ή μπορεί να σας προειδοποιήσει ότι τα σημάδια που θα αφήσει η νέα επέμβαση μπορεί να είναι κατ' ασυνήθιστο τρόπο προεξέχοντα.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Χιλιάδες κοιλιοπλαστικές εκτελούνται επιτυχώς κάθε έτος. Όταν γίνονται από έναν καταρτισμένο πλαστικό χειρούργο τα αποτελέσματα είναι γενικά αρκετά θετικά. Εντούτοις, υπάρχουν πάντα κίνδυνοι που συνδέονται με τη χειρουργική επέμβαση και συγκεκριμένες επιπλοκές που συνδέονται με αυτήν την διαδικασία.
Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές όπως η μόλυνση και οι θρόμβοι αίματος είναι σπάνιοι, αλλά μπορούν να εμφανιστούν. Η μόλυνση μπορεί να θεραπευθεί με αντιβιοτικά, αλλά θα παρατείνει την παραμονή σας στο νοσοκομείο. Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο θρόμβωσης αν κινηθείτε όσο το δυνατόν πιό σύντομα μετά από τη χειρουργική επέμβαση.
Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών αν ακολουθήσετε στενά τις οδηγίες του χειρούργου σας πριν και μετά από τη χειρουργική επέμβαση, ειδικά όσον αφορά όταν και το πώς πρέπει να ξαναρχίσετε τη σωματική δραστηριότητα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Ο χειρούργος σας θα αξιολογήσει την υγεία σας, και θα πρέπει να ενημερωθεί από εσάς εάν καπνίζετε και εάν παίρνετε φάρμακα, βιταμίνες, κ.α.
Να είστε ειλικρινής στη συζήτηση των προσδοκιών σας με το χειρούργο σας κι εκείνος θα σας συστήσει τη διαδικασία που είναι σωστή για σας έτσι ώστε να έρθετε πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον γιατρό σας, ο χειρούργος σας θα σας εξηγήσει την αναισθησία που θα χρησιμοποιήσει. Θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να προετοιμαστείτε για τη χειρουργική επέμβαση. Οι οδηγίες θα αφορούν το κάπνισμα και τη λήψη ορισμένων φαρμάκων και βιταμινών.
Εάν καπνίζετε, προγραμματίστε να εγκαταλείψετε τουλάχιστον μια έως δύο εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβασή σας και να μην επαναλάβετε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά το κάπνισμα.
Αποφύγετε την υπερέκθεση στον ήλιο πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ειδικά στην κοιλιά σας, και μην μπαίνετε σε αυστηρές διαίτες.
Εάν αναπτύξετε μόλυνση οποιουδήποτε είδους ή κρύωμα, η χειρουργική επέμβασή σας πιθανώς θα αναβληθεί.
Εάν μετά το χειρουργείο επιστρέψετε σπίτι θα πρέπει να έχετε κανονίσει να σας οδηγήσουν οι δικοί σας και να σας βοηθήσουν για μια-δυο μέρες μετά.

Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

 


Καλό είναι να προτιμήσετε ένα μεγάλο νοσοκομείο για την εκτέλεση της επέμβασης. Η επέμβαση θα εκτελεστεί με γενική αναισθησία. Κάποιοι χειρούργοι χρησιμοποιούν και την τοπική αναισθησία που συνδυάζεται με ηρεμιστικό.
Η πλήρης κοιλιοπλαστική διαρκεί συνήθως δύο έως πέντε ώρες, ανάλογα με την έκταση της εργασίας που απαιτείται.
Η μερική κοιλιοπλαστική μπορεί να πάρει μια ώρα ή δύο.
Στην ολική κοιλιοπλαστική συνηθέστερα, ο χειρούργος θα κάνει μια μακριά τομή από ισχίο σε ισχίο ακριβώς επάνω από την ηβική περιοχή. Μια δεύτερη τομή θα ελευθερώσει τον ομφαλό από τον περιβάλλοντα ιστό.
Στην μερική κοιλιοπλαστική, η τομή είναι πολύ πιό σύντομη και ο ομφαλός δεν ελευθερώνεται.
Έπειτα, ο χειρούργος χωρίζει το δέρμα από το κοιλιακό τοίχωμα το σηκώνει για να αποκαλύψει τους κάθετους κοιλιακούς μυς. Αυτοί οι μύες τραβιούνται κοντά ο ένας με τον άλλο και ράβονται στην νέα τους θέση. Έτσι δημιουργείται ένα σταθερότερο κοιλιακό τοίχωμα.
Το εξωτερικό δέρμα τεντώνεται στην συνέχεια και αφαιρείται εκείνο που περισσεύει. Μια νέα τρύπα κόβεται για τον ομφαλό σας, ο οποίος ράβεται στη συνέχεια εκεί. Στο τέλος, ράβεται η τομή και ένας προσωρινός καθετήρας θα τοποθετηθεί για να στραγγίξει τα υγρά που προκύπτουν στην χειρουργημένη περιοχή.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
 

Τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση πιθανώς η κοιλιά σας να πρηστεί και να αισθάνεσθε κάποιους πόνους οι οποίοι μπορούν να ελεγχθούν από παυσίπονα. Η συνήθης νοσηλεία κρατάει 2 με 3 μέρες. Ο γιατρός σας θα σας δώσει οδηγίες για την τομή και τι πρέπει να κάνετε τις πρώτες μέρες. Θα σας είναι δύσκολο να σταθείτε όρθιοι αμέσως, πρέπει όμως να αρχίσετε το συντομότερο δυνατόν.
Τα ράμματα θα αφαιρεθούν σε πέντε έως επτά ημέρες, και οι βαθύτερες συρραφές, με τις άκρες που προεξέχουν μέσω του δέρματος, θα βγούν σε δύο έως τρεις εβδομάδες. Η γάζα στην τομή θα μπορεί να αποκατασταθεί από ένα ένδυμα υποστήριξης (ζώνη κοιλιάς) η οποία θα φορεθεί για έναν περίπου μήνα.
Μπορεί να σας πάρει εβδομάδες ή μήνες για να αισθανθείτε όπως παλιά. Κάποιοι επιστρέφουν στην εργασία τους μετά από δύο εβδομάδες, ενώ σε άλλους η ανάρρωση παίρνει τρεις ή τέσσερις εβδομάδες.

Η ΝΕΑ ΣΑΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

 

Η κοιλιοπλαστική πλήρης ή μερική δίνει άριστα αποτελέσματα σε ασθενείς με αποδυναμωμένους κοιλιακούς μυς και χαλαρωμένο δέρμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αποτελέσματα είναι μακράς διαρκείας, εάν ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση.
Εάν είστε ρεαλιστικοί στις προσδοκίες σας η κοιλιοπλαστική μπορεί να σας δώσει αυτό που ακριβώς θέλετε.


 MYALAS
 weather_gif
 topten
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 dok.1