www.iatreion.gr  ygia.2  169x70_dicapro
 
 
ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ - 22/05/2007

ΛΙΠΟΓΛΥΠΤΙΚΗΗ Λιποαναρρόφηση είναι μια διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αποκτήσει καλαίσθητο σχήμα με την αφαίρεση του ανεπιθύμητου λίπους από συγκεκριμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της κοιλίας, τα ισχία, τους γλουτούς, τους μηρούς, τα γόνατα, το πηγούνι, τα μάγουλα και το λαιμό. Κανένας τύπος λιποαναρρόφησης δεν είναι υποκατάστατο της δίαιτας και της άσκησης, μπορεί όμως να αφαιρέσει τις επίμονες περιοχές του λίπους που δεν αποκρίνονται στις παραδοσιακές μεθόδους απώλειας βάρους.


ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ


Για να είστε κατάλληλος υποψήφιος για λιποαναρρόφηση, πρέπει να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχετε. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η λιποαναρρόφηση μπορεί να ενισχύσει την εμφάνιση και την εμπιστοσύνη σας, αλλά δεν θα αλλάξει την ζωή σας. Προτού να αποφασίσετε για κάθε αισθητική επέμβαση σκεφτείτε προσεκτικά τις προσδοκίες σας και συζητήστε τις με το χειρούργο σας.
Οι καλύτεροι υποψήφιοι για την λιποαναρρόφηση είναι άνθρωποι κανονικού βάρους, με ελαστικό δέρμα που έχουν περίσσευμα λίπους σε ορισμένες περιοχές. Πρέπει να είστε φυσικά υγιείς, ψυχολογικά σταθεροί και ρεαλιστικοί στις προσδοκίες σας. Η ηλικία σας δεν είναι ανατρεπτικός παράγοντας εντούτοις οι μεγαλύτεροι σε ηλικία χάνουν την ελαστικότητα του δέρματος και δεν μπορούν να πετύχουν τα ίδια αποτελέσματα με έναν νεώτερο ασθενή με σφιχτότερο δέρμα.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ


Η Λιποαναρρόφηση εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο για άτομα με προβλήματα υγείας όπως:
ο διαβήτης,
οι καρδιακές παθήσεις
οι παθήσεις των πνευμόνων,
η κακή κυκλοφορία αίματος,
ή γαι εκείνα τα άτομα που χειρουργήθηκαν πρόσφατα για άλλο λόγο στην περιοχή που θέλουν να επεξεργαστεί ο χειρούργος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Ο χειρούργος σας θα αξιολογήσει την υγεία σας και θα καθορίσει τις περιοχές που πρέπει να αφαιρεθεί λίπος. Θα σας εξηγήσει τις μεθόδους και θα σας δώσει την κατάλληλη λύση για την περιοχή που ενδιαφέρεστε. Για παράδειγμα αν στην περιοχή της κοιλιάς είναι προτιμότερο να γίνει κοιλιοπλαστική αντί λιποαναρρόφησης αυτό θα το αποφασίσει ο χειρούργος. Σημειώνουμε για ακομη μια φορά πως αυτός που θα διενεργήσει την επέμβαση πρέπει να είναι πιστοποιημένος χειρούργος από τον ιατρικό σύλλογο και με αποδεδειγμένη εμπειρία.
Θα σας δώσει τις οδηγίες για το πως θα προετοιμαστείτε για την επέμβαση και θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την λήψη φαρμάκων ή βιταμινών αλκοόλ ή καπνίσματος. Αν κατά την προεγχειρητική περίοδο αναπτυχθεί στον οργανισμό σας κάποια μόλυνση, ειδικά δερματική, η χειρουργική επέμβασή σας θα πρέπει να αναβληθεί.

ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η Λιποαναρρόφηση μπορεί να εκτελεσθεί σε ένα κέντρο χειρουργικών επεμβάσεων εξωτερικών ασθενών, ή σε ένα νοσοκομείο. Καλό είναι η λιποαναρρόφηση να γίνεται σε ένα νοσοκομείο με παραμονή μιας τουλάχιστον ημέρας έτσι ώστε να δεχθείτε την κατάλληλη περιποίηση και φαρμακευτική αγωγή.

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ


Αν πρόκειται για μικρό όγκο λίπους προτιμάται η τοπική αναισθησία, όπου αναισθητοποιούνται μόνο οι περιοχές που θα επεξεργαστεί ο χειρούργος. Σε κάποιες περιπτώσεις ο ασθενής επιλέγει και την επισκληρίδιο αναισθησία που χρησιμοποιείται και στον τοκετό.
Τις περισσότερος φορές οι ασθενείς προτιμούν τη γενική αναισθησία, ιδιαίτερα αν πρόκειται να αφαιρεθεί μεγάλος όγκος από λίπους. Ένας αναισθησιολόγος θα κληθεί για να συνεργαστεί με τον χειρούργο και θα βρίσκεται κοντά σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΜΒΑΣΗ 
Ο χρόνος που απαιτείται για να εκτελεστεί η λιποαναρρόφηση διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος της περιοχής, την ποσότητα του αφαίρεσης του λίπους, τον τύπο αναισθησίας και την τεχνική που χρησιμοποιεί ο γιατρός σας.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές λιποαναρρόφηση που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν την ευκολία της διαδικασίας και για να ενισχύσουν την έκβαση.
Τα σημάδια από τη λιποαναρρόφηση είναι μικρά και στρατηγικά τοποθετημένα μακριά από τα βλέμματα. Εντούτοις, οι ατέλειες στην τελική εμφάνιση δεν είναι ασυνήθιστες μετά από λιποαναρρόφηση. Η επιφάνεια του δέρματος μπορεί να είναι ανώμαλη, ασύμμετρη ή ακόμα και χαλαρωμένη, ειδικά σε γηραιότερες ηλικίες. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη χειρουργική επέμβαση.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ


Ο γιατρός σας θα ορίσει τα αντιβιοτικά για να προλάβει πιθανές μολύνσεις.
Πιθανόν θα αισθανθείτε κάποιον πόνο, κάψιμο, πρήξιμο αιμορραγία και προσωρινό μούδιασμα. Ο πόνος μπορεί να ελεγχθεί με τα φάρμακα που ορίζονται από το χειρούργο σας. Είναι κανονικό να αισθανθείτε  λίγο ανήσυχοι ή καταθλιπτικά τις πρώτες ημέρες ή βδομάδες μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Εντούτοις, αυτό το συναίσθημα θα υποχωρήσει δεδομένου ότι αρχίζετε να κοιτάζετε το νέο σας σώμα και να αισθάνεστε καλύτερα.
Η αποθεραπεία γίνεται σταδιακά. Ο χειρούργος θα σας πει τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε το πρήξιμο και να αποτρέψετε τη θρόμβωση του αίματος. Θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μετά από για μια εβδομάδα ή δύο και πρέπει να είστε πίσω στην εργασία μέσα σε μερικές ημέρες μετά από τη χειρουργική επέμβασή σας.
Τα ράμματα διαλύονται μόνα τους μέσα στην πρώτη εβδομάδα με δέκα ημέρες.
Δραστηριότητες που είναι επίπονες πρέπει να αποφευχθούν για έναν μήνα τουλάχιστον δεδομένου ότι το σώμα σας συνεχίζει να θεραπεύεται. Αν και το μεγαλύτερος μέρος του μωλωπισμού και της διόγκωσης εξαφανίζεται συνήθως μέσα σε τρεις εβδομάδες, κάποια διόγκωση μπορεί να παραμείνει για έξι μήνες ή περισσότερους.
Ο χειρούργος σας θα σχεδιάσει τις επόμενες συναντήσεις σας για να παρακολουθήσει την πρόοδό σας και για να δει εάν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα.
Εάν έχετε οποιαδήποτε ασυνήθιστα συμπτώματα μεταξύ των επισκέψεων - παραδείγματος χάριν, δυσβάστακτη αιμορραγία ή μια ξαφνική αύξηση στον πόνο- ή ερωτήσεις θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας.
 

Η ΝΕΑ ΣΑΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗ


Θα δείτε μια αξιοπρόσεχτη διαφορά στο σχήμα του σώματός σας αρκετά σύντομα μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Εντούτοις, η βελτίωση θα γίνει αισθητή μετά από περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες, όταν υποχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος της διόγκωσης. Μετά από περίπου τρεις μήνες, οποιαδήποτε επίμονη ήπια διόγκωση εξαφανίζεται συνήθως και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ορατό.
Εάν οι προσδοκίες σας είναι ρεαλιστικές, θα είστε πιθανώς πολύ ευτυχείς με τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασής σας. Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι είστε πιό άνετοι σε μια μεγάλη ποικιλία ρούχων και περισσότεροι άνετα με το σώμα σας. Με Υγιεινή διατροφή και άσκηση, μπορείτε να διατηρήσετε τη νέα σιλουέτα σας.

American Society of Plastic Surgeons

 www.fsa.gr
 dok.1
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 MYALAS
 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ