169x70_dicapro  ygia.2  www.iatreion.gr
 
 
ΜΣΑΦ: Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα - 03/10/2007

φαρμακευτική θεραπεία

ΜΣΑΦ: Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα
Είναι συμπτωματικά, αντιφλεγμονώδη, αντιπυρετικά και αναλγητικά φάρμακα. Συμπτωματικά σημαίνει ότι δεν επηρεάζουν την πορεία της νόσου, αλλά συμβάλλουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων που οφείλονται στη φλεγμονή.
Δρουν κυρίως αποκλείοντας ένα ένζυμο (την κυκλοοξυγενάση) που είναι σημαντικό για το σχηματισμό ουσιών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή.
Από την άλλη πλευρά αυτές οι ουσίες (που ονομάζονται προσταγλανδίνες) παίζουν επίσης ρόλο στη φυσιολογία του σώματος που περιλαμβάνει και την προστασία του στομάχου, τη ρύθμιση της ροής του αίματος στα νεφρά κλπ. Η αναστολή αυτών των φυσιολογικών δράσεων των προσταγλανδινών δικαιολογεί τις περισσότερες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες των ΜΣΑΦ.
Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν:
Γαστρεντερικές διαταραχές που είναι η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια προκαλώντας διαβρώσεις στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου.
Τα συμπτώματα ποικίλλουν από ήπια πεπτική δυσφορία μετά τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής μέχρι έντονο πόνο και αιμορραγία από το στομάχι, που μπορεί να παρουσιασθεί ως μαύρα και μαλακά κόπρανα.
Τα δεδομένα για τη γαστρεντερική τοξικότητα των ΜΣΑΦ στα παιδιά είναι πολύ λίγα, αλλά γενικά πιστεύεται ότι είναι πολύ λιγότερη από αυτήν που παρατηρείται σε ενήλικες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα ΜΣΑΦ πρέπει να λαμβάνονται μαζί με τροφή.
Τοξικότητα στο ήπαρ που προκαλεί αύξηση των ηπατικών ενζύμων, αλλά αυτό είναι σχεδόν άνευ σημασίας, εκτός αν πρόκειται για την ασπιρίνη.
Νεφρικά προβλήματα που είναι σπάνια και εμφανίζονται μόνο στα παιδιά που είχαν προηγούμενες δυσλειτουργίες της καρδιάς, του ήπατος ή των νεφρών. Τα ΜΣΑΦ μπορεί να προκαλέσουν θρόμβωση του αίματος, αλλά αυτό δεν είναι κλινικά σημαντικό εκτός αν πρόκειται για παιδιά που είχαν ήδη μία διαταρραχή της πήξης του αίματος. Η ασπιρίνη είναι το κυριότερο αντιθρομβωτικό φάρμακο και τη δράση αυτή την εκμεταλλευόμαστε για τη θεραπεία νόσων στις οποίες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης (σχηματισμός παθολογικών θρόμβων αίματος μέσα στα αγγεία). Στην περίπτωση αυτή το φάρμακο εκλογής είναι η ασπιρίνη σε χαμηλές δόσεις.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα ΜΣΑΦ. Από αυτά, η ναπροξένη και η ιμπουπροφένη χρησιμοποιούνται ευρέως στα παιδιά. Αντίθετα η ασπιρίνη, παρόλο που είναι φτηνή και αποτελεσματική, χρησιμοποιείται λιγότερο σήμερα εξαιτίας των ανεπιθύμητων ενεργειών της. Ο συνδυασμός μεταξύ διαφόρων ΜΣΑΦ δεν συνιστάται.
Υπάρχουν διαφορές στην ανταπόκριση των παιδιών στα διάφορα ΜΣΑΦ, έτσι ώστε ένα ΜΣΑΦ μπορεί να είναι αποτελεσματικό ενώ ένα άλλο έχει αποτύχει.
Πρόσφατα έχουν κυκλοφορήσει μία άλλη κατηγορία ΜΣΑΦ (αναστολείς της κυκλοοξυγενάσης ΙΙ ή COX-2). Τα φάρμακα αυτά φαίνεται να έχουν πολύ λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από το γαστρεντερικό σε σχέση με τα άλλα ΜΣΑΦ διατηρώντας το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Οι αναστολείς της COX-2 (Celecoxib, Rofecoxib) είναι πολύ πιο ακριβά από τα άλλα ΜΣΑΦ και η διαφωνία για τη σχετική ασφάλεια και αποτελεσματικότητά τους συγκριτικά με τα παραδοσιακά ΜΣΑΦ δεν έχει ακόμα λήξει. Η εμπειρία με τα φάρμακα αυτά σε παιδιά είναι πολύ περιορισμένη.


Κυκλοσπορίνη Α

Ενδοφλέβιες ανοσοσφαιρίνες

Κορτικοστεροειδή

Αζαθειοπρίνη

Κυκλοφωσφαμίδη

Μεθοτρεξάτη (ΜΤΧ)

Υδροξυχλωροκίνη

Σουλφασαλαζίνη

Κολχικίνη

Παράγοντες Αντι-TNF

 

www.printo.it

 


 ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ
 dok.1
 topten
 www.fsa.gr